Oscar

Historiens største Oscar-skandale - sådan gik det til, at den forkerte vinder blev udnævnt

Nu har Oscar-akademiet indført en række strenge regler under showet, så fejlen fra 2017 ikke vil gentage sig.

Det er Oscar-uddelingens mest prestigefyldte pris: Prisen for årets bedste film. 

Derfor var der også spænding på både scenen og i salen, da Hollywood-parret Faye Dunaway og Warren Beatty ved den 89. Oscar-uddeling åbnede den mørkerøde konvolut med resultatet af juryens stemmer.  

- Og Academy Awarden for 'Bedste film' går til..., proklamerede Warren Beatty, men stoppede op i det, som virkede som en kunstpause.

Med et lettere forvirret blik rakte han konvoluttens indhold til sin meduddeler. 

- Kom så, sagde Faye Dunaway og kiggede på den åbne konvolut. 

Hvad de endnu ikke vidste var, at Beattys tøven var velbegrundet. Der var sket en fejl. Faktisk den nok største i Oscar-historien. 

- 'La La Land', lød hendes stemme selvsikkert, og en øredøvende klapsalve fyldte salen. 

For Oscar-favoritten 'La La Land' var ikke vinderen - det var tværtimod det amerikanske drama 'Moonlight'. 

TV 2 sender hele Oscar-showet natten til mandag. Optakt begynder kl. 23.20. 

Barry Jenkins - Moonlights instruktør - da han retmæssigt modtog sin Oscar-statuette.

Virvaret brød ud

De næste minutter på scenen afslørede for rullende kameraer, hvilken kæmpe fadæse, tusindvis af tv-seere verden over netop havde været vidner til. 

Holdet bag 'La La Land', som allerede have modtaget statuetter for bedste kvindelige hovedrolle, bedste instruktør og bedste musik, holdt deres takketaler, mens der i baggrunden udbrød mere og mere tumult. 

Det var i denne tumult, at filmens producer Jordan Horowitz pludselig skar igennem den forvirrede hvisken.  

- Jeg er ked af det. Der er sket en fejl, sagde han.

- 'Moonligt', I er vinderne af bedste film.

Den rigtige kuvert kom på scenen i et stort tumult.
Beviset på, at Moonlight er den korrekte vinder. Det stod sort på hvidt, at La La Land var forkert udråbt.

Nu var det ikke klapsalver, men en slående stilhed sænkede sig over publikum, mens ansigterne på scenen mest af alt udstrålede forvirring. 

- Det er ikke en joke. Jeg er bange for, at de har læst den forkerte seddel, gentog han forsikrende - denne gang så tydeligt, at det ikke var til at tage fejl af.

Samtidig holdt han det endegyldige bevis op foran sig: Den rigtige konvolut med ordet 'MOONLIGHT' med blokbogstaver henover. 

En menneskelig fejl med konsekvenser  

Det mest presserende spørgsmål, som har meldt sig i året efter skandalen er klart: Hvordan kunne sådan en fejl ske? Oscar er det mest velorkestrerede og velorganiserede prisuddelingsshow i verden - hvordan kunne det gå galt? 

Det mest naturlige sted at pege, var Warren Beatty og Faye Dunaway. Men selvom det var dem, der udråbte den forkerte vinder, stod det klart umiddelbart efter showet, at det ikke var deres skyld.

I stedet for konvolutten med påskriften "Best picture" - bedste film, stod Warren Beatty nemlig med kuverten med "Best female actor in a leading role" - bedste kvindelige hovedrolle. 

Det forklarede hans forvirring. På sedlen stod ikke navnet på en film, men navnet på hovedrolleindehaveren i 'La La Land', Emma Stone.

'La La Land' blev den store vinder med seks priser til årets Oscar-uddeling.

Den virkelige fejl var altså opstået lige inden, de gik på scenen - hos revisionsfirmaet PwC, som de sidste 83 år har varetaget den betroede opgave at opbevare og uddele vinderkonvolutterne under det enorme underholdningsshow. 

Akademiet strammer reglerne

Martha L. Ruiz og Brian Cullinan fra PwC var blandt de få personer, som vidste, hvem der skulle vinde Oscar-statuetterne inden selve aftenen.

Da de ankom til showet, viste de smilende hver deres kuffert frem. Heri opbevarede de konvolutterne, som besvarede det, som alle ville vide: Aftenens vindere. 

Men mod hvad man kunne forvente, så indeholdte hver kuffert konvolutter for samtlige kategorier - altså to af hver konvolut med vindernavnet. Det oplyste Brian Cullinan i et interview med Medium.

På trods af at prisen for den bedste kvindelige hovedrolle allerede var uddelt, var det altså muligt for Brian Cullinan at udlevere den tilsvarende kuvert til Warren Beatty inden han gik ind på scenen for at annoncere en af showets absolutte hovedpriser.

En kæmpe fejl, medgiver Senior Partner i PwC, Tim Ryan.

- Et af de mest skuffende ting for mig var alt det gode arbejde, der er blevet gjort med finesse og fortrolighed i den proces - ikke bare sidste år, men i løbet af de sidste 83 år - og det gik galt, da vi skulle håndtere en konvolut, siger han til nyhedsbureauet AP.

Oscar-akademiet har valgt ikke at bryde med firmaet, men har i stedet indført en række foranstaltninger i år, som skal sikre, at sådan skandale kan ske igen, skriver det amerikanske magasin, Fortune.

Martha Ruiz og Brian Cullinan, der havde ansvaret for at give konvolutterne til prisuddelerne.

For det første vil partneren i virksomheden personligt overvære processen omkring prisuddelingen. Derudover vil en PwC kontrol-person, Kimberly Bourdon, også overvære det hele fra produktionen. 

Den hovedansvarlige for at overrække konvolutterne til de mange skuespillere, som skal på scenen, bliver Rick Rosas, som har stået for Oscar-uddelingen i 14 år. Derudover vil en manager fra produktionen sørge for, at det er den korrekte kategori, der overgives.

Og de to involverede PwC-medarbejdere? De har begge fået andre ansvarsområder i firmaet.

Som en sidste sikkerhedsforanstaltning, er det blevet forbudt for de ansvarlige at bruge deres telefoner eller sociale medier i løbet af showet. Det sker efter mistanke om, at det var Brian Cullinans brug af Twitter, der distraherede ham i 2017.

Se Brian Cullinans nu slettede tweet herunder: 

De rigtige vindere

Midt i skandalen står filmholdet fra henholdsvis 'La La Land' og 'Moonlight', som begge blev ufrivilligt involveret i det historiske øjeblik.  

I en blog på The Guardian beskriver manden, der breakede fejlen på scenen, Jordan Horowitz, hvordan det føltes, først at modtage hæderen, for så at miste den igen. En situation, som han ikke har haft det godt med.

- Efter chokket havde lagt sig, var der mange, der sagde, at 'Moonlight' ikke fik sit øjeblik, skriver han.

Han har oplevet, at folk har været vrede over det, der skete, men både han og Barry Jenkins, instruktøren bag 'Moonlight', har forliget sig med det.  

- Stadig mundlam, skrev Barry Jenkins efter showet i glæde over den prestigefyldte pris.

Det tog nogle sekunder, før alle havde opfattet, hvad de lige havde overværet på scenen den 26. februar 2017, men så snart, de gjorde, så fokuserede kameraet ned på de rigtige vindere: Filmen 'Moonlight's hold, der omfavnede hinanden i glæde. 

Note: TV 2 har ikke længere rettigheder til klip fra Oscar-showet, derfor indeholder denne artikel ingen video.

Det er ikke første gang, at der har været skandaler eller pinlige øjeblikke i Oscar-regi - herunder er de ti største. 

De mest pinlige Oscar-øjeblikke

  1. Brando afslog sin pris

    Roger Moore stod klar til at give prisen til Marlon Brando, men i stedet gik apache-indianeren Sacheen Littlefeather på scenen og afslog prisen på vegne af skuespilleren.

    Marlon Brando gav en syngende lussing til Oscar-akademiet og hele filmbranchen, da han afslog en Oscar for sin legendariske rolle i filmen 'Godfather'.

    Han blev væk og sendte i stedet apache-indianeren Sacheen Littlefeather på talerstolen. 

    På vegne af skuespilleren holdt hun en tale. Her forklarede hun, at Brando afslog prisen, fordi han synes, filmindustrien behandlede indfødte amerikanere dårligt. 

  2. Sort skuespillerinde måtte sidde for sig selv

    Hattie McDaniel spillede stuepigen Mammy i 'Borte med blæsten'. Faktisk har McDaniel haft over 70 forskellige roller som stuepige igennem sin lange karriere som skuespiller.

    1940 var et skelsættende år i Oscar-historien. Hattie McDaniel vandt prisen for bedste birolle i filmen 'Borte med blæsten'. Hun blev dermed den første sorte skuespiller, der vandt en Oscar. 

    Men prisoverrækkelsen bliver i dag set som pinagtig i manges øjne. Hattie McDaniel måtte nemlig ikke sidde til bords med resten af 'Borte med blæsten'-holdet, men blev derimod placeret ved et bord allerbagerst. Prisfesten blev afholdt på Ambassador's Cocoanut Grove nightclub, og her var sorte normalt forment adgang. 

    Hattie McDaniel havde kun allernådigst fået lov at komme med. Efterfesten måtte hun også holde et andet sted end resten af festdeltagerne. 

  3. Disney sagsøgte akademiet

    Rob Lowes intronummer med en syngende Snehvide faldt hverken i god jord hos seerne eller Disney.

    I 1989 havde de fleste seere og publikum svært ved at finde en grimasse, der kunne passe, da Oscar-værten Rob Lowe åbnede showet med Snehvide (eller i hvert fald en kvinde klædt ud som Snehvide) i et stort og temmelig bizart sangnummer.

    Hos Disney var man til gengæld ikke i tvivl om, at mundvigen hang nedad. Og kort tid efter showet sagsøgte tegnefilmsgiganten Oscar-akademiet for at have brugt deres varemærke. 

    Oscar-akademiet skyndte sig at komme med en offentlig undskyldning, og Disney trak deres søgsmål retur. 

  4. Jennifer Lawrence faldt på scenen

    Jennifer Lawrence var iført en stor Dior-kjole, hvis underdel desværre spændte ben for skuespillerinden.

    Jennifer Lawrence oplevede enhver Oscar-vinders mareridt, da hun i 2013 vandt prisen for bedste skuespillerinde.

    For selvom hun - efter eget udsagn - virkelig koncentrerede sig om at gå stille og roligt op på scenen, gik det galt. Pludselig snublede hun i sin enorme kjole på vej op ad trappen. Det tog hende nogle sekunder at komme på benene igen. 

    Da hun igen kom på benene, modtog hun heldigvis jubelbrøl og stående applaus fra det støttende publikum.

  5. Bjørks kjole lagde æg

    Bjørk var nomineret til en Oscar for sangen 'I've Seen It All', men vandt ikke.

    Den islandske sangerinde Bjørk tiltrak stor opmærksomhed, da hun i 2001 dukkede op til Oscar-showet iført en stof-svane som kjole.

    Svanen kunne tilmed lægge æg. Bjørk havde seks store æg med, som hun undervejs lod falde på den røde løber med det resultat, at forvirrede sikkerhedsvagter løb efter hende for at aflevere æggene tilbage til hende. 

    Kjolen sikrede Bjørk en meget solid plads på de mange tusind lister, der efterfølgende er blevet lavet over Oscar-historiens værste kjoler. 

  6. Angelina Jolie gav sin bror et tungekys

    Ved Oscar-festen gav Angelina Jolie sin bror James et stort kys, som chokerede mange.

    I begyndelsen af sin karriere var skuespillerinden Angelina Jolie først og fremmest kendt som lidt af en skandaledronning. 

    Det mærkat fik hun blandt andet, fordi hun til Oscar-festen i 1999 tungekyssede med sin bror, da hun vandt prisen for bedste skuespillerinde.

    I takketalen udbrød hun også begejstret: "Jeg er simpelthen så forelsket i min bror lige nu", og folk havde svært ved at forstå den overvældende og eksplicitte søskendekærlighed. 

  7. Den forkerte Frank rejste sig

    Frank Capra vandt heldigvis flere Oscars siden den uheldige episode, hvor han fejlagtigt troede, hans navn blev råbt op og derfor nåede at løbe halvt op på scenen.

    I 1934 fandt en af Oscar-historiens mest ydmygende episoder sted, da prisen for bedste instruktør skulle uddeles.

    - Kom op og hent den, Frank, udbrød prisuddeleren Will Roberts, da han åbnede kuverten med vindernavnet.  

    Desværre havde han glemt, at der var to Frank'er nominerede til prisen. Og "den forkerte" Frank, Frank Capra, sprang op og nåede et stykke hen mod scenen, før der blev sat spot på Frank Lloyd, der var den rigtige vinder.

    Capra har senere skrevet i sin biografi, at vejen tilbage til pladsen var "den længste, sørgeligste og mest rystende gåtur i hans liv", skriver filmsiden IMDB. 

     

  8. Michael Moore revsede Bush

     Michael Moore vandt en Oscar for bedste dokumentarfilm for filmen 'Bowling for Columbine' i 2003.

    Da Michael Moore vandt prisen for bedste dokumentarfilm 'Bowling for Columbine' i 2003, valgte han at revse George Bush i sin takketale.

    - Vi er imod den krig. Skam dig Bush, råbte han blandt andet og blev mødt af en kombination af buh-råb og halve klapsalver, indtil producenterne afbrød ham med høj musik. 

  9. Nøgenløber på scenen

    Robert Opel kom løbende ind bag værten David Niven og hen over scenen iført "Adam-kostume".

    Der gik et chok gennem både publikum og seere, da fotografen Robert Opel pludselig løb på scenen splitternøgen med et peace-tegn malet på hånden i 1974. 

    Årets Oscar-vært forsøgte at nedtone episoden med sætningen: "Det eneste grin, den mand nogensinde vil høste, er ved at løbe nøgen op på scenen og vise sine ædlere dele". 

     

  10. Den forkerte vinder blev råbt op

    Forvirringen på scenen var total, da det gik op for holdet bag filmen 'La La Land', at de ikke havde vundet den prestigefyldte Oscar-pris for årets film.

    Efter 89 Oscar-shows skete det, der ikke måtte ske. Den forkerte vinder blev råbt op. 

    Skuespillerne Warren Beatty og Faye Dunaway havde fået en forkert vinderkuvert i hånden og annoncerede, at 'La La Land' havde vundet prisen for bedste film.

    Hele holdet bag filmen løb jublende op på scenen, men efter et halvt minuts tid og en del tumult på scenen, fik de besked om, at der var sket en fejl. 

    'Moonligt' var den rigtige vinder, og folk så måbende til, mens de to filmhold måtte bytte plads på scenen. 

Kilder: The Hollywood Reporter, Imdb.com, Vanity Fair, The Telegraph. 

TV 2 sender hele Oscar-showet natten til mandag. Optakt begynder kl. 23.20. Du kan også følge showet på TV 2 PLAY