Birgitte Hjort Sørensen vendt hjem efter hotelliv med alene-middage
Den danske skuespillerinde har nået mere i udlandet, end de fleste kan drømme om. Hun er dog mærket af oplevelserne.
Birgitte Hjort Sørensen kommer ud fra den officielle fest efter premieren på den amerikanske film 'Pitch Perfect 2' i Los Angeles - englenes by. Det er mørkt, men ikke koldt.
Håret er sat perfekt. Makeuppen er perfekt. Den sorte, stramme kjole er perfekt. Det er hendes første store rolle i en amerikansk film.
Udenfor festen venter den amerikanske underholdningskulturs evige sorte får, paparazzifotografen.
Hun smiler til fotografen. Svarer dem kort og er fuldstændig uvant med situationen.
Med et godt greb i sin agent bliver Birgitte ført ud fra festen og ind i de ventede biler, imens fotografens blitz hagler mod dem.
- Inderst inde havde jeg allermest lyst til at skrige af barnlig begejstring: I er mine første paparazzier!, siger Birgitte Hjort Sørensen, som dog formåede at styre sig.
Hun var på et eventyr, som mange drømmer om. Hollywood, afterparties og ikoniske stjerner. Hun havde en fest.
Længslen efter at komme hjem skulle dog melde sig.
Doktorbarn
Birgitte Hjort Sørensen har hovedrollen i den danske spændingsserie 'Greyzone', som har premiere på TV 2 den 25. februar klokken 20.00.
Serien er Birgitte Hjort Sørensens første danske serie, siden hun vendte hjem fra USA sidste år, hvor hun tog store karrierespring med roller i føromtalte 'Pitch Perfect 2', den hypede serie 'Game of Thrones', HBO-serien 'Vinyl', sci-fi filmen 'Automata' og store teaterstykker på Broadway.
Roller, som har været med til at cementere hende som en af de største danske skuespillere lige nu.
Men det hele begyndte den 16. januar 1982 i Birkerød på Sjælland.
Her blev Birgitte Hjort Sørensen født som datter af de to overlæger Christian Hjort Sørensen og Kirsten Damgaard Pedersen. Hun fik to storesøstre, Charlotte og Anne, og trioen blev meget passende kaldt for 'ABC' i de unge år, og båndet mellem søstrene er stadig stærkt i dag.
Birgitte fik senere sin studentereksamen fra Øregård Gymnasium, og i 2007 blev hun uddannet fra Statens Teaterskole.
Derfra gik det stærkt.
Efter at have medvirket i flere kortfilm og mindre roller i blandt andet 'Ved Verdens Ende', 'Kandidaten' og 'Anja og Viktor - i medgang og modgang', fik Birgitte sit store gennembrud som journalisten Katrine Fønsmark i DR-serien 'Borgen'.
- I begyndelsen tog det mig tid at vænne mig til at se mig selv på film. Sådan så jeg jo ikke ud! Ligesom når man hører sin stemme på bånd, siger hun.
Serien hittede i 2010-2013 i både i ind- og udland, som dermed fik øjnene op for den danske skuespillerinde og et udlandseventyr, der skulle sætte den lille pige fra Birkerød sammen med ikoner som Mick Jagger og Martin Scorsese, fik sin begyndelse.
Skuespillerne kommer altid først
Filmen 'Pitch Perfect 2' handler om sanggruppen Barden Bellas, som skal vinde en prestigefuld konkurrence i sang og dans. Deres modstander er gruppen Das Sound Machine, og filmen krævede omfattende sang- og dansetræning af de medvirkende i måneder op til optagelserne.
- Der er langt større forskel på folk og en stærkere følelse af hierarki i den amerikanske filmbranche. Skuespillerne kommer altid først i køen - de fineste skuespillere kommer allerførst, siger Birgitte Hjort Sørensen.
Sådan var det også en dag efter flere timers dansetræning. De to dansetrupper havde svedt og danset i timevis. Det ene hold var Birgitte Hjort Sørensens hold Das Sound Machine og det andet var Barden Bellas, hvor hovedrollerne blev spillet af Anna Kendrick og Rebel Wilson.
20 dansere fra Das Sound Machine havde svedt i fire timer og hungrede efter at få fyldt depoterne op. Buffeten var klar og stod lige foran dem.
- Men de måtte ikke tage af den. Den var lige dér, siger Birgitte Hjort Sørensen og peger foran sig.
De skulle vente på de "finere" skuespillere fra Barden Bellas, som ikke var færdige endnu. De skulle vente på, at hovedrollerne havde taget mad først.
- Det er lidt åndssvagt, og jeg ville ønske, at det var lidt mere dansk, så folk bare kunne tage.
Retten til at sige fra
Som alle eventyr har en lærdom i sig, lærte opholdet i USA hende om de skjulte sider ved at arbejde i den amerikanske filmbranche. En branche, hvor alle arbejder for deres eget store gennembrud.
Det er selve den amerikanske drøm at arbejde for at slå igennem og make it big, som driver de mennesker. Alle gør deres ypperste for at være på dupperne, men albuerne er også skarpere. Agenter vil gøre dig til stjerne, men det er altid for at kunne lukrere på din succes.
- Der er helt klart et andet hierarki i den branche, når man sammenligner med den danske. Det er et tigger- og herreforhold, fortælle Birgitte Hjort Sørensen til TV 2.
- Når jeg har mødt producere, instruktører og andre magtmennesker, har der altid været en følelse af - også hos mig selv - at det var bedst, hvis de fandt mig charmerende. En lille flirt var en del af gamet.
Et skævt forhold, som ifølge stjernen ikke kun handler om forholdet mellem mand og kvinde i den amerikanske filmbranche.
- Det er forholdet mellem dem som bestemmer, dem med pengene, og dem som så gerne vil have de få jobs. Magtbalancen er helt skæv, og derfor kan de lynhurtigt få folk til at overskride nogle grænser, de ikke har lyst til - især når man er ung og sulten efter at lykkes, siger Birgitte Hjort Sørensen og fortsætter:
- Det vigtigste, jeg har lært, er retten til at sige fra. Jeg har helt klart grinet af jokes, fordi det var lettere end at sige, at jeg rent faktisk følte mig krænket, siger hun.
Det var meget lettere at undgå en konflikt.
#TimesUp på dansk
- Jeg kunne godt ønske nu, at jeg tidligere havde vidst, at det var okay at sige fra. Men det ved jeg nu. På den måde har #MeToo hjulpet mig. Forhåbentligt også andre kvinder, siger hun og håber, at hun fremover ikke vil vælge den lette vej og ikke gøre noget.
Da hun tænker lidt over sin sidste sætning, mærker hun, at der ER sket en forandring.
- Jeg havde en oplevelse i Danmark, ikke med mig, men en anden. Jeg synes ikke, at en episode var i orden, og jeg gik til chefen og sagde noget. Før ville min reaktion havde været: Det må hun selv om, siger Birgitte Hjort Sørensen og holder hænderne afvæbnende op i luften.
Hun er dog også opmærksom på, at #MeToo- og det efterfølgende #TimesUp manifest ikke kun har hevet de brodne kar ud af branchen.
- Det er meget problematisk at sætte navn på nogen i offentligheden, når de ikke har mulighed for at forsvare sig. Der er kommet en virkelig ubehagelig tendens til heksejagt, siger hun, men understreger, at problematikken bliver yderligere forværret ved, at der også findes ofre, som har levet med overgreb i årevis, hvor ingen troede på dem.
Netop derfor var hun tøvende ved at sætte sin underskrift på det danske #TimesUp-manifest, som knap 1.500 danske film- og scenefolk har underskrevet.
- Det er en nødvendig samtale. Du kan nemt smadre et liv ved at putte et navn ud i offentligheden. Magtbalancen i branchen har ikke skiftet, men når noget er dysset ned i så lang tid, svinger pendulet pludselig kraftigt til den anden side som modbevægelse. Man skal huske at få alle gråzonerne med, og ikke skære alle over én kam, siger hun.
Hun underskrev manifestet 25. januar og har troen på, at verden er på rette vej.
Livet i kufferten blev for meget
Det er ingen hemmelighed, at livet som skuespiller på den anden side af Atlanten kan være glamourøst og spændende. Det oplevede Birgitte Hjort Sørensen også.
Som skuespiller i filmen 'Pitch Perfect 2', der indspillede over en milliard kroner på verdensplan, mødtes hun med 40 pressefolk om dagen på luksushoteller og havde privatchauffør. Under tilblivelsen af HBO-serien 'Vinyl' mødte hun den Oscar-belønnede instruktør Martin Scorsese og den ikoniske forsanger fra Rolling Stones, Mick Jagger.
Fantastisk, men rodløst på samme tid. Hun boede alene på hoteller og spiste alene på restauranter. Hverdagen var fyldt med mennesker, som hun egentlig ikke kendte.
- Jeg var hele tiden standby til at pakke en kuffert og tage afsted. Det var enormt hårdt hele tiden at møde nye folk, så jeg fik en længsel efter folk, der kender mig, og som jeg kender. Så jeg var klar til at komme hjem, siger hun og fortsætter:
- Men det var vildt sjovt at opleve livet i Los Angeles. Folk er vildt søde og imødekommende og snakker med én. I Danmark er vi jo langt mere private offentligt.
Hun fik med det samme en varm modtagelse, og alle ville hjælpe hende.
Der var dog isolerede oplevelser, som fik skuespillerinden til at værdsætte livet i Danmark. Under en konsultation med en læge oplevede hun, at han præsenterede fire forskellige behandlinger til fire forskellige priser. Så kunne hun selv vælge.
- Han er jo lægen. Han skal sige, hvad der var den bedste behandling. Den købmandsforretning har virkelig fået mig til at værdsætte Danmark, hvor man bare går gratis til lægen, siger hun.
Venskaberne hjemme i Danmark var også svære at holde ved lige. De professionelle relationer stak heller ikke særligt dybt.
- Man er lynhurtigt glemt. Hvis din chance ikke lige bliver til noget stort, så er du ude i kulden igen.
På dansk med dyb stemme
Birgitte Hjort Sørensen gjorde også en anden opdagelse under sine år i USA. At være tæt på familie, kæreste og venner betyder meget og har mere fokus nu.
Livet i en kufferten har også gjort, at hun ikke kan forestille sig at bo et andet sted end København.
- Jeg er ikke færdig med udlandet, men der skal mere til at rive mig væk nu. Det skal virkelig være noget sjovt. Og det skal være på en måde, hvor jeg kan have et liv ved siden af. Det har ændret sig i mig, siger hun.
I dag har hun i høj grad vænnet sig til at se sig selv på skærmen, lærredet og de skrå brædder. Det er blevet nyttigt. Et værktøj til at forbedre sine evner.
- Jeg er nået til et sted nu, hvor jeg kan se, hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer. Men man skal have en grundlæggende tro på sig selv, for du er konstant til vurdering, siger hun.
Jeg har læst et sted, at du kalder din stemme for dyb og myndig - er det rigtigt?
- Haha, ja, det er rigtigt. Jeg synes, den er kraftig, og jeg bliver ikke så let skinger, som kan være et problem for andre skuespillerinder. Jeg tror også, at jeg bliver taget mere alvorligt, siger Birgitte Hjort Sørensen.
'Greyzone' har premiere søndag den 25. februar klokken 20.00 på TV 2 og er på i alt ti afsnit. På TV 2 PLAY kan du se både afsnit 1 og 2 den 25. februar.