GO'

Martin Brygmann har brugt halvanden million på drømmeprojekt

Solopladen er hans allerførste, og den er indspillet i de samme studier som ABBAs seks første albums.

Når Danmarks altmuligmand i showbusiness fra i dag tager på turné med sin allerførste soloplade, er det kulminationen på en ganske dyr affære.

Martin Brygmann har nemlig selv finansieret albummet ’Bates Delight’. Helt af egen lomme.

I ’Go’ aften Danmark’ onsdag fortæller han, at det har kostet ham i nærheden af halvanden million kroner. Et beløb han overhovedet ikke forventer, pladen vil tjene ind igen.

- Jeg taber penge på det her projekt. Big time. Men det er jo en investering i min glæde ved musik. Og jeg ville bare gøre mig selv glad, siger den danske musiker, der også kan skrive komponist, komiker og skuespiller på cv'et. 

I samme studier som ABBA

Som en del af projektet har Brygmann arbejdet sammen med en amerikansk stjerne-arrangør, adskillige svenske topmusikere og Danmarks Underholdningsorkester.

Han kommer da også til at tage 30 mand med på turné. Og derudover kunne Ekstra Bladet i august fortælle, at ’Bates Delight’ er indspillet i de studier i Stockholm, hvor ABBA indspillede deres seks første plader – og at Martin Brygmann har sunget i den selvsamme mikrofon, som Anni-Frid Lyngstad brugte under indspilningen af ’Dancing Queen’.

Jeg taber penge på det her projekt. Big time. Men det er jo en investering i min glæde ved musik

Martin Brygmann, musiker

Men hvorfor skal det være så stort? 

- Fordi jeg ikke har prøvet det før. Jeg elsker at lave ting, jeg ikke har prøvet før. Og jeg har altid haft en drøm om at stå med et stort orkester og synge mine egne sange. Det er en drengedrøm, jeg har haft hele mit liv, siger den 55-årige sangskriver. 

- Nu gør jeg det

Martin Brygmann var i gang med et soloprojekt, da han fik tilbuddet om at skrive musikken til julekalenderen ’Jesus og Josefine’, som blev sendt i 2003. Det takkede han som bekendt ja til.

- Så rykkede jeg hele mit soloprojekt over i pladen ’Jesus og Josefine’. Det er sådan set den soloplade, der aldrig blev en soloplade, siger han.

Men i 2015 begyndte han og holdet bag så indspilningen af ’Bates Delight’, der tæller 13 engelsksprogede sange. For nu skulle det være. 

- Det var virkelig, virkelig heldigt. Jeg havde haft nogle rigtig gode år inden, og så tænkte jeg: Nu har jeg pengene, jeg har tiden, nu gør jeg det, og jeg bestemmer selv, siger han.

Martin Brygmann omringet af Danmarks Underholdningsorkester og ledt an af den amerikanske arrangør, Vince Mendoza.

- Det er allerede lykkedes

Først da pladen var færdig, allierede han sig med et pladeselskab, som har stået for promovering og distribution. På den måde har han både kunne være kunde og sin egen chef, hvilket har gjort, at tingene er blevet, lige som han ønskede det.

Han bekymrer sig heller ikke om, at albummet måske bliver en underskudsforretning. Han har allerede fået det ud af albummet, han ville. 

- Jeg har lavet den som en slags gave til mig selv. Det handler om, når jeg bliver gammel at kunne tage pladen frem og sige til sig selv: ”Jamen, jeg lavede den her”. På den måde er det et hjertebarn, sagde han til Ekstra Bladet i august, inden albummet kom på gaden, og sådan har han det stadig.

- Det går ikke galt, for det er allerede lykkedes. Da den plade kom ud, var det alt det, jeg ville, siger han i ’Go’ aften Danmark’.