Meyerheim & stjernerne

Selv efter stort uheld har Tom Kristensen aldrig været bange

Den eneste frygt, han har følt i sin racerkarriere, er frygten for at tabe, fortæller Tom Kristensen i det nye program ’Meyerheim & stjernerne’.

Efter stor succes valgte racerkøreren Tom Kristensen at indstille karrieren i 2014. Men allerede syv år tidligere blev han næsten tvunget til det.

Her var han involveret i et alvorligt uheld, der sendte ham ud af spillet i måneder. Men det gjorde ham aldrig bange for at køre racerløb. 

Det fortæller han i tv-programmet ’Meyerheim & stjernerne’, der har premiere mandag.

- Det var tæt på

Det er nu næsten 11 år siden, at Tom Kristensen sad klar til start bag rettet i sin Audi på Hockenheim-banen i Tyskland. Datoen var den 22. april 2007. 

Jeg er bevidstløs de næste 20 minutter

Tom Kristiensen, tidligere racerkører

Danskeren startede som banens nummer fem, og knap var løbet sat i gang, før hans bil blev ramt af konkurrenten Timo Schneider, så den snurrede rundt.

Bilen endte på tværs af kørebanen, og mens en tyk røg steg op fra motoren, blev Tom Kristensen ramt af to bagvedkørende biler, så bildelene fløj ud over asfalten. Sammenstødet reducerede Tom Kristensens Audi til en lille firkant. 

- Jeg er bevidstløs de næste 20 minutter. Jeg vågner op på Medical Center og bliver kørt til hospitalet. Det var tæt på, siger Tom Kristensen.

TV 2 Sportens magasin 'Lige På & Sport' mødte i 2008 Tom Kristensen til en snak om ulykken. Gense et klip herfra i videoen nedenfor. 

Nybagt far inden ulykken

I tiden efter ulykken lå racerkøreren isoleret og med formaninger om ro i halvanden måned.

Han var sat alvorligt tilbage. Så langt tilbage, at han joker med, hvordan han udviklede sig i samme tempo som den lille søn, han var blevet far til en uge inden uheldet.

- Vi lærte at se på samme tidspunkt, da jeg var meget svimmel. Vi bevægede os på samme niveau, forklarer Tom Kristensen.  

Men tilbage kom han. Efter tre måneder meldte han sig klar til endnu et Le Mans, og han gav ikke frygten lov til for alvor at tage fat.

Man er aldrig bedre end sin næste omgang

Tom Kristensen, tidligere racerkører

- Det, der sad i mig, var, om jeg nu var i stand til at gøre det godt. Det var frygten for ikke at kunne levere, og det er klart, at det sad i mig, indtil jeg kunne levere igen. 

- Man er aldrig bedre end sin næste omgang. Når man har hjelmen på, prøver man hele tiden at gøre det bedre og gøre det godt. Man bliver ved. Går ind i hvert sving, hurtigere end det er muligt, siger han. 

- Det har altid været mit liv

Et år efter uheldet vendte Tom Kristensen tilbage til den bane, der kunne have kostet ham karrieren. Og han vandt løbet. 

- Da jeg kunne levere igen, kaldte jeg det altid lidt for sjov for "min anden karriere". Det er en del af min historie, og det var også en udfordring, men det er slet ikke noget, der er i min bevidsthed, når jeg leverer.

Derfor overvejede Tom Kristensen heller aldrig at sige stop. Det var aldrig en mulighed. For som han siger, var livet bag rettet "hele hans drøm". 

- Det har altid været mit liv. Det er aldrig noget, jeg har stillet spørgsmålstegn ved. Det har min kone eller børnene heller ikke.

Tiden var inde

Først i 2014 følte Tom Kristensen sig klar til at dreje nøglen og slukke motoren.

- Jeg føler, at jeg er kommet i mål. Jeg har ikke indtil nu kunnet mærke, at tiden var inde. Men den følelse er blevet endnu stærkere de seneste måneder, så jeg lige nu føler, at det er det helt rigtige at indstille min karriere, sagde Tom Kristensen dengang på et pressemøde.

Han kan se tilbage på en karriere, der blandt andet tæller sejren i det franske 24-timers løb Le Mans, et ridderkors af Dannebrogordenen og sidst, men ikke mindst, er han blevet optaget i sportens Hall of Fame.

Det skete i 2017, og 'Meyerheim & stjernerne' var med til det store sportsgallashow. 

- Det er det ypperste. Man er kommet lidt til en endestation, men man behøver ikke tage afsked endnu. Det er sådan en fornemmelse, jeg tror, vil vare evigt, siger han. 

’Meyerheim & stjernerne' har premiere på TV 2 CHARLIE og TV 2 PLAY mandag den 19. februar klokken 20.45.