Casey Affleck bliver væk fra årets uddeling

Casey Affleck skulle have overrakt Oscar-statuetten til årets bedste kvindelige hovedrolle, men efter massive protester bliver han nu helt væk.

Når årets Oscar-uddeling løber af stablen, er der tradition for, at sidste års vindere af bedste hovedroller, præsenterer dette års nominerede af det modsatte køn og overrækker vinderen den gyldne statuette.

I dette års Oscar-show burde det dermed være Emma Stone og Casey Affleck, der skulle præsentere henholdsvis de skuespillere og skuespillerinder, der er nominerede for bedste hovedrolle.

Men sådan bliver det ikke, for Casey Affleck har på baggrund af #metoo-bølgen valgt at trække sig fra sin rolle som prisoverrækker.

Det har hans repræsentanter oplyst til CNN.

Anklaget for sexchikane

Casey Affleck, der er bror til Ben Affleck, vandt sidste år prisen for sin rolle i ’Manchester by the Sea’.

Som traditionen forskriver det, var det forrige års vinder, skuespillerinden Brie Larson, der annoncerede, Afflecks kåring, og det skabte en del omtale.

I 2010 anklagede to skuespillerinder Casey Affleck for sexchikane. Sagerne nåede aldrig i retten, for Casey Affleck indgik et forlig på et ukendt beløb med de to kvinder.

Brie Larson har allerede inden #metoo-bølgen ramte Hollywood brugt sin kendisstatus til at skabe opmærksomhed og give ofre for seksuelle overgreb en stemme, og derfor var hun ikke ligefrem overstadig over at skulle overrække den fornemme pris til Casey Affleck.

Mens resten af salen i Dolby Theatre gav Affleck et stående bifald, stod Brie Larson demonstrativt på scenen med armene hængende ned langs siden.

- Jeg synes, at det, der skete på scenen, talte sit eget sprog, sagde hun senere om episoden til Vanity Fair.

Se her, hvordan det så ud, da Brie Larson sidste år til sin store fortrydelse udråbte Casey Affleck som årets bedste mandlige hovedrolleindehaver. 

20.000 underskrifter

#Metoo-kampagnen har dog fået andre end Brie Larson til at stille sig kritiske over for Casey Affleck.

En online underskriftindsamling har samlet næsten 20.000 underskrivere, der opfordrer Oscar-akademiet til ikke at lade Affleck overrække prisen til årets bedste skuespillerinde.

Hverken Casey Affleck eller hans repræsentanter vil dog komme med en forklaring på, hvorfor han vælger at blive væk fra den glamourøse uddeling, der løber af stablen den 4. marts.

Fra Oscar-akademiets side er der derimod lettelse at spore over hans beslutning.

- Vi sætter pris på beslutningen om at holde fokus på showet og dette års store arbejde, siger Akademiets talsperson til CNN.