Kendte

Elton John stopper med at turnere

Efter flere år med skrantende helbred og faldende pladesalg, gør den britiske stjerne klar til at gå på pension af hensyn til sine børn.

Iført de karakteristiske solbriller og jakken fyldt med skinnende pailletter indtog Elton John selv scenen, klaveret og mikrofonen i en livetransmission på sin hjemmeside og annoncerede i en særlig meddelelse, at det efter næsten 50 år med optrædener på musikscener verden over snart er slut.

Det skete efter, at han blandt andet havde sunget ”I’m still standing.”

Men inden han trækker stikket, tager den nu 70-årige stjerne på én sidste verdensturné kaldt "Farewell - Yellow Brick Road: The Legacy", fortæller han til CNN-værten Anderson Cooper:

- Jeg kommer ikke til at turnere mere, bortset fra én sidste verdensturné, der starter til september, lød det fra stjernen.

- Mine prioriterer har ændret sig. Vi har fået børn, og det har ændret vores liv, lød det fra Elton John.

Elton John har sammen med ægtemanden David Furnish sønnerne  Zachary Jackson Levon Furnish-John og Elijah Joseph Daniel Furnish-John født i henholdsvis 2010 og 2013 af surrogatmødre.

Traf beslutningen allerede i 2015

Elton John vil bruge verdensturneen til at sige farvel til alle sine fans verden over - en tour, der med 300 koncerter kommer til at vare tre år. Han understregede, at mens han vil stoppe med at turnere, så vil han ikke stoppe med musikken.

- Jeg vil forhåbentlig være kreativ til den dag, jeg dør.

Han fortalte desuden, at han sammen med ægtemanden traf beslutningen om at stoppe med at turnere allerede i 2015, og at parrets børn vil blive taget ud af skolen og rejse med på tour i ni måneder, mens de vil blive undervist af en skolelærer, der rejser med. 

Hans verdensturné starter den 8. september i USA, og Elton John kommer forbi Danmark den 18. maj 2019, hvor han vil give koncert i Royal Arena i København.

Flere alvorlige sygdomsforløb

Den britiske sanger har haft faldende pladesalg gennem flere år, hvor han også har døjet med helbredsproblemer.

Sidste år tilbragte han to dage på intensivafdelingen og 12 dage på hospitalet, efter han blev ramt af en "potentiel livsfarlig" bakterieinfektion under en turné i Sydamerika. Indlæggelsen betød, at han måtte aflyse en lang række planlagte koncerter i USA.

I 2013 blev hans koncert i Hyde Park i London aflyst, da Elton John var nødt til at gennemgå en akut operation på grund af blindtarmsbetændelse. Senere fortalte han, at han ”nemt kunne være død”, hvis ikke han var blevet behandlet.

- Jeg vidste, at jeg var syg, men jeg vidste ikke, at jeg havde sådan en farlig ting inden i mig, før jeg så scanningen, som først fandt sted efter ni shows, 24 flyture og et sommerbal, fortalte han dengang ifølge avisen The Mirror.

Allerede tilbage i 2009 var der bekymring for sangstjernens helbred. Den dengang 62-årige sanger måtte aflyse flere koncerter, da han var hårdt ramt af influenza, og en talsmand erkendte, at det stod sløjt til.

Kæmpede sig gennem karrierens nedture

Sir Elton John – med fødenavnet Reginald Kenneth Dwight – har i det hele taget haft en karriere med mange op- og nedture, siden han udgav debutalbummet ’Empty Sky’ tilbage i 1969.

Siden er det i alt blevet til 30 studiealbums og 128 singler over en efterhånden meget lang og imponerende karriere. I alt har han solgt mere end 300 millioner plader, hvilket gør ham til en af de bedst sælgende kunstnere i verden.

Undervejs har de store personlige nedture blandt andet budt på et stort stofmisbrug, depression og spiseforstyrrelser.

Siden slutningen af 1980’erne har Elton John offentligt fortalt, at han er homoseksuel. Det har han sidenhen brugt aktivt ved siden af musikken, hvor han har været aktiv i kampen aids, som er en af Elton Johns hjertesager, da han har flere venner, der er døde som konsekvens af sygdommen.

Priser på stribe og en riddertitel

Elton John har blandt meget andet modtaget en Oscar og en Golden Globe for bedste sang tilbage i 1995 med ’Can You Feel the Love Tonight’ fra Løvernes Konge – hvor tre af Elton Johns sange i øvrigt var nomineret.

Han har også vundet fem Grammy-priser og fem Brit Awards. Ligeledes er han optaget i Rock and Roll Hall of Fame. Det skete i 1994. Og så er han af det amerikanske Billboard Magazine blevet kåret til den mest succesfulde mandlige soloartist gennem tiderne.

Sidst men ikke mindst blev Elton John i 1998 slået til ridder af den engelske dronning Elizabeth II. Og i 1996 fik han den adelige titel ’Commander of the Order of the British Empire’.