Kendte

Tom Petty døde af overdosis af medicin efter smerter i hoften

Det var en blanding af syv forskellige typer medicin, der i oktober slog musikeren ihjel.

Om morgenen den 2. oktober 2017 blev rocklegenden Tom Petty fundet bevidstløs med hjertestop i sit hjem i Malibu i Californien. Samme aften døde han på et hospital i Santa Monica.

Hjertestoppet kom dog ikke ud af den blå luft, for det var i virkeligheden en utilsigtet overdosis, der tog livet af den 66-årige musiker.

Det oplyser hans kone og datter nu i en Facebook-opdatering, som bygger på oplysninger fra en retsmedicinsk rapport.

Turnerede med brækket hofte

En obduktion har vist, at Tom Petty havde syv forskellige medikamenter i kroppen. De fleste af dem var smertestillende, men der var også spor af både sovemedicin og medicin mod depression i hans krop. Det skriver BBC.

Ifølge den efterladte familie led Tom Petty af en række alvorlige lidelser, og det var især en brækket hofte, der gav ham store smerter.

På trods af smerterne havde han, sammen med resten af Tom Petty and the Heartbreakers, dog turneret i 53 dage forud for sin død, og det havde gjort hofteskaden værre.

- Den dag, han døde, havde han fået at vide, at hans hofte var ødelagt, og vi tror, at smerten simpelthen har været uudholdelig og var årsagen til hans overforbrug af medicin, skriver familien i deres udmelding.

- Før rapporten blev delt med os, vidste vi, at han havde fået ordineret forskelligt smertestillende medicin, herunder fentanyl-plastre, og vi føler os ligesom retsmedicineren overbeviste om, at det var et uheld. 

Our family sat together this morning with the Medical Examiner – Coroner’s office and we were informed of their final...

Posted by Tom Petty and the Heartbreakers on Friday, January 19, 2018

Samme stof som Prince

Tre af de syv stoffer, der blev fundet i Tom Pettys lig, var afarter af det enormt stærke smertestillende stof fentanyl.

Stoffet er omkring 100 gange stærkere end morfin og 50 gange så stærkt som heroin, og den dødelige dosis er derfor meget mindre.

Blandt de mest kendte ofre for fentanyl er popikonet Prince. Han blev fundet død i en elevator i sit hjem den 21. april 2016, og den efterfølgende obduktion viste, at han var død af en overdosis fentanyl.

Epidemi af overdoser

De to musikere er dog langt fra de eneste, der har mistet livet på baggrund af det kraftige stof.

Fentanyl er ligesom morfin og heroin en form for opioid, der er en fællesbetegnelse for en række smertestillende stoffer, som er enormt afhængighedsskabende.

I 2016 steg antallet af opioidrelaterede overdoser med 28 procent i USA, og hele 42.249 personer døde af stofferne det år.

Fentanyl er 50 gange så dødeligt som herion. Her vises en dødelig dosis af de to stoffer ved siden af hinanden.

Samtidig har en rapport fra Drug Enforcement Administration, en form for narkopoliti, vist, at flere amerikanere nu dør af narkotikaoverdoser end af skuddrab og trafikulykker, og det har tidligere fået Donald Trump til at erklære opioidmisbruget en epidemi.

Afdøde Tom Pettys familie kalder det en krise og gør det klart, at de gerne vil sætte skub i debatten om opioider, som i stor stil udskrives til amerikanske patienter.

- Vi håber, at denne rapport kan redde liv. Mange mennesker, der får en overdosis, begynder med en legitim skade eller forstår simpelthen ikke potensen og den dødbringende karakter af disse lægemidler.  

Tredobbelt Grammy-vinder

Tom Petty var forsanger og guitarist i bandet Tom Petty and the Heartbreakers, der blev dannet i 1976, og som står bag hittene ”American Girl” og ”Breakdown”.

I 1988 var Tom Petty også med til at stifte bandet Traveling Wilburys, der inkluderede andre store navne som Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison og Jeff Lynne.

Han var tredobbelt Grammy-vinder og blev optaget i Rock and Roll Hall of Fame i 2002.

I 2008 spillede Tom Petty and the Heartbreakers i pauseshowet ved den 42. Super Bowl-finale.

Tom Pettys bedste sange

 1. I won't back down (fra 'Full moon Fever')

  Tom Petty ved pause-showet i Super Bowl 2008.
 2. American Girl (fra 'Tom Petty & The Heartbreakers')

  Tom Petty med to af sine musikalske venner, til venstre Jeff Lynne fra ELO, som han spillede sammen med i Traveling Wilburys. Til højre guitaristen Joe Walsh fra Eagles
 3. Mary Jane's Last Dance (fra 'Tom Petty & The Heartbreakers Greatest Hits')

  Tom Petty, til venstre, og Prince, i 2004.
 4. Rebels (fra 'Southern Accents')

  Tom Petty og hans kone Dana York i 2012
 5. Refugee (fra 'Damn the Torpedoes')

  Tom Petty, til højre, med Dave Grohl fra Foo Fighters ved en koncert i New York 2006.