Årgang 0

Tv-instruktør løfter sløret: Sådan laver vi 'Årgang 0' – og sådan slutter serien

Instruktør og tilrettelægger Anne Hjort har været med helt fra starten af projekt 'Årgang 0'. Hun fortæller her, hvordan serien skrues sammen.

Problemer i skolen, den første kæreste, økonomiske nedture, skilsmisse, sygdom, fødsel og dødsfald.

Der er ingen ende på de følsomme emner, det unikke dokumentarprojekt ’Årgang 0’ har berørt gennem de foreløbig 17 sæsoner, serien nu har fulgt en række børn, født ved årtusindskiftet, og deres familier.

Og snart er endnu en sæson med Stephanie fra Slagelse, Rachel fra Aabenraa og Christian fra Aarhus på vej til tv-skærmene. Sæson 18 har premiere tirsdag den 2. januar 2018. Se videoklip øverst.

Hårdt arbejde og dyb taknemlighed

Men selv om det måske kan synes meget simpelt at producere fire afsnit hvert år om nogle danske familiers hverdagsliv, er det ikke helt så enkelt, som det ser ud til.

Det kræver både store ressourcer, tålmodighed og en hel del forhandlinger fra filmholdets side.

- Familierne i 'Årgang 0' har været udsat for en kæmpe mediebevågenhed i så mange år, at der efterhånden er opstået en vis metaltræthed hos dem. I sig selv er det sin sag at skulle dele alle mulige små og store øjeblikke fra sit liv med resten af Danmark, men når man så samtidig bliver eksponeret i en lang række medier, er presset ekstra stort, siger instruktør og tv-tilrettelægger Anne Hjort til TV 2 og fortsætter.

- Derfor tager vi det bestemt heller ikke som en selvfølge, at vi bare kan få lov til at fortsætte med at skildre de medvirkendes liv år efter år. Vi er dybt taknemlige - og faktisk også lidt overraskede  over - at vi nu er med på 18. år, fortæller hun.

Nedenfor svarer Anne Hjort uddybende på en række spørgsmål om seriens tilblivelse og fremtid.

Hvordan opstod idéen til ’Årgang 0’?

- Det hele startede med en idé fra TV 2, der ønskede at lave et tv-projekt i forbindelse med årtusindskiftet. Herefter blev idéen videreudviklet i et samarbejde mellem Claus Ladegaard, som var producent i Easy Film (nu Warner Bros., red.), og mig, som var instruktør, siger Anne Hjort.

Vi hentede blandt andet inspiration fra den engelske dokumentarserie ’Seven-up’

Anne Hjort, instruktør og tilrettelægger på 'Årgang 0'

Formålet med 'Årgang 0' var at skabe en dokumentarserie, som skulle følge en gruppe børn og deres forældre fra fødslen, og indtil de blev voksne.

Det skulle være et portræt af det nye årtusinds første generation, mens de voksede op – i forskellige miljøer i Danmark. Og den skulle gøre danskerne klogere på eftertiden sammen. I sæson 1 fulgte serien fem familier til at begynde med. Alle var piger.

- Vi hentede blandt andet inspiration fra den engelske dokumentarserie ’Seven-up’, der fulgte en række enkeltpersoner født i 1960’erne – med en program-opsamling hvert syvende år, forklarer Anne Hjort.

Fakta om 'Årgang 0'

Produktionsselskabet Easy Film fik over 300 henvendelser, da man i 1999 søgte efter ”gravide” familier, som ville have deres liv skildret på tv i de næste 18 år.

Fem familier blev udvalgt og havde kun dét til fælles, at de fik et barn i begyndelsen af år 2000.

’Årgang 0’ følger børnene til de bliver voksne, og er samtidig en fortælling om det danske samfund, mens det udvikler sig i begyndelsen af det 21. århundrede.

Christian i Aarhus kom først med i tv-serien i 2008 som erstatning for en af de oprindelige deltagere, Mathilde fra Østerbro. I 2016 trak Emma fra Tarm sig fra serien.

Fra starten var det meningen, at der i det danske projekt skulle laves et enkelt program om året, sådan et ”året der gik” - med nyhedsindslag og noget reportage.

Men Claus Ladegaard og Anne Hjort trak programmerne i en mere dokumentarisk retning, hvor børnenes og familiernes hverdagsliv blev det bærende i programmerne. Derudover lavede familierne selv videodagbøger, som på det tidspunkt var blevet brugt med succes af BBC i England.

Efter det første års optagelser var der samlet så meget materiale, at det blev til tre programmer, som blev vist lige efter årsskiftet i 2001.

Siden har det danske ’Årgang 0’-projekt inspireret andre lande, og i 2010 tog blandt andet Sverige, Holland, Tyskland og Belgien hul på optagelsen af en række lignende programmer bare med start i andet årti af det nye årtusind.

- Men så vidt jeg ved, er det ikke lykkedes nogle af de udenlandske projekter at holde ved, hvilket jo også viser, at det ikke er en helt nem opgave, konstaterer Anne Hjort.

Hvem laver ’Årgang 0’?

- Vi har altid været to tilrettelæggere på serien – og kun to. Det betyder, at vi hver især har haft to familier at holde styr på, og hvis det kneb med at få tidskabalen til at gå op, kunne vi altid gå ind og være vikar for hinanden. For eksempel, når der skal laves optagelser i sommerferien, fortæller Anne Hjort, som har været tilrettelægger på 'Årgang 0' siden starten i 1999.

Efter at en af seriens medvirkende, Emma fra Tarm, for nylig trak sig ud af serien, har hver tilrettelægger nu kun ”halvanden” familie at følge.

Lige nu hedder tilrettelæggerne Anne Hjort, 63 år, og Ditte Wamberg, 43 år. De har arbejdet sammen i de seneste tre år. Se foto ovenfor.

Tidligere var der altid én mand og én kvinde på tilrettelæggerholdet. Det vil sige, at Anne Hjort har haft forskellige mandlige arbejdspartnere gennem tiden.

I de seneste fire år har holdet dog bestået af to kvinder.

Først var Anne Hjort makker med Anja Kvistgaard Marott et enkelt år, og derefter har Ditte Wamberg været fast partner. Selv om det ifølge Anne Hjort er mest optimalt med et ”blandet hold”:

- Når der er en mandlig tilrettelægger med, giver det andre facetter til programmet, mener hun.

Med hensyn til de øvrige medarbejdere i produktionen, altså fotografer, lydfolk og klippere, har de fleste af dem været med på projektet i mange år. 

Hvordan planlægges optagelserne?

Planlægningen af en ny sæson starter med, at tilrettelæggerne taler med de enkelte familier om, hvad der kommer til at ske i det kommende år.

De taler blandt andet også med lærere på børnenes skoler – og prøver at finde ud af, hvilke historier, der er mulige at dække med et kamera. Hvad er væsentligt og centralt i deres liv? Hvad er den røde tråd? 

Derudover er der i hver sæson nogle overordnede historier og temaer, der gælder alle ’Årgang 0’-børnene. For eksempel, at de er færdige med folkeskolen og skal træffe nogle vigtige valg på deres vej til at blive voksne. Og hvad gør forældrene, når børnene flytter hjemmefra?

Ifølge Anne Hjort handler det om at ”fortælle den store historie i den lille historie”, som hun siger.

Hvor lang tid tager det at producere en ’Årgang 0'-sæson?

Optagelserne til en ny sæson begynder umiddelbart efter nytår. Selve julen og nytåret er ”fredet” for besøg af filmholdet.

Tilrettelæggerne arbejder 30 timer om ugen, og de står for det hele fra start til slut. Planlægning, research, optagelser, gennemsyn og til sidst klipning, der foregår med assistance fra en professionel klipper. Herefter skal programmerne finpudses, og så følger markedsføring og pressearbejde.

Den tungeste proces er klippearbejdet, som tager næsten fem måneder – fra august til december.

Der laves cirka én optagedag pr. familie om måneden. I alt bliver det til omkring 45 optagedage om året, som bliver fordelt på familierne.

Hvor meget råfilm bliver der optaget på en sæson?

Der optages tre-fire timers materiale på hver optagedag. Det vil sige, at der laves omkring 150 timers optagelser i alt på en sæson.

Hver dags filmmateriale skal skæres ned til en 60.-del, så der kommer i alt cirka tre-fire minutters færdigt tv-materiale til én scene ud af en hel dags optagelser.

Hvordan foregår optagelserne?

Meningen er, at tilrettelæggerne ikke må ”styre” optagelserne for meget, men forsøge at lade scenerne udfolde sig af sig selv. Så resultatet bliver så autentisk som muligt.

De tre hovedregler for optagelserne er, at der skal holdes både intensitet, autenticitet og kvalitet i produktet. Så konceptet ikke udvandes med tiden.

Med andre ord skal det være et gennemarbejdet, dokumentarisk materiale – og ikke bare løs reportage.

Hvem laver optagelserne til ’Årgang 0’?

Filmholdet, der tager på besøg hos ’Årgang 0’-familierne, består altid af én tilrettelægger, én filmfotograf og én lydtekniker. De sidste par år er der også brugt VJ, altså en videojournalist, der tager ud alene og filmer i situationer, hvor det er mest oplagt.

Men de medvirkende optager også selv videodagbøger med et kamera, de har fået udleveret af produktionen – eller i de seneste år en mobiltelefon.

I programmerne kommer disse optagelser til at fremstå som små statements og reportager fra deres liv. De medvirkende filmer oftest selv de begivenheder, der er vigtige for at fortælle historien, men opstår så pludseligt, at tilrettelæggerne ikke har mulighed for at være til stede.

Et eksempel på en pludselig opstået begivenhed er, da Rachels mor skal til prøveprædiken på et nyt job som præst. Så filmer hun selv, da hun tager afsted, og senere igen da provsten ringer og fortæller, at hun har fået præsteembedet. Christian laver på samme måde en reportage fra en fest, han er til i Aarhus, mens Stephanie og hendes fars ekskæreste Pia filmer, da hun får sit 12-tal ved en eksamen og en blomsterkrans som belønning.

Gennem alle årene har tilrettelæggerne haft assistance af professionelle filmfotografer og filmklippere, hvilket giver serien et særligt, filmisk præg.

Hvor tæt er forholdet mellem tilrettelæggerne og de medvirkende?

Ifølge Anne Hjort er der tale om et ”professionelt venskab”, hvor tilrettelæggerne har en meget tæt kontakt til de medvirkende. De taler sammen om vigtige emner i livet.

Da der er stor kontinuitet i de folk, der tager ud som filmhold, også blandt fotografer, lydfolk og klippere, er der efterhånden opstået en familiær følelse mellem produktionsholdet og de medvirkende.

- Det er et projekt båret af stort engagement og kærlighed, som Anne Hjort udtrykker det.

Hvor meget medbestemmelse har de medvirkende på indholdet af serien?

Det har været en vigtig præmis fra starten, at familierne har fuld indsigelsesret over for indholdet. De har ret til at ændre i indholdet og skal godkende de endelige programmer, før de vises på tv.

Det har en stor betydning, at de medvirkende ved, de har fat i den lange ende. 

Anne Hjort, instruktør og tilrettelægger på 'Årgang 0'

Som regel er det dog kun små ting, de medvirkende ikke vil have med, og det er meget sjældent, at de gør indsigelser. Hvis de vil have noget fjernet, drejer det sig oftest om følsomme emner som kærester eller fester.

- Det har en stor betydning, at de medvirkende ved, de har fat i den lange ende. Så er det samtidig lettere for dem at være åbne omkring vanskeligheder i deres liv eller områder, der kan være følsomme. For så ved de, at det er dem, der har kontrollen med, hvad der bliver vist i sidste ende, siger Anne Hjort og tilføjer.

- Vi gør, hvad vi kan, for at passe på dem – samtidig med at vi jo også er nødt til at kunne fortælle om både gode og vanskelige ting i deres liv.

Indsigelsesretten hos de medvirkende i 'Årgang 0' er for hende at se et væsentligt etisk grundlag for produktionsholdets arbejde. For under alle omstændigheder er de nødt til at behandle de medvirkende i ordentligt – hvis de skal gøre sig håb om at have dem med til næste år.

Fakta om Anne Hjort

Tilrettelægger, instruktør og medproducent på ’Årgang 0’ gennem foreløbig 18 sæsoner.

Er oprindeligt uddannet magister i litteraturvidenskab og har senere arbejdet som medieforsker og med information om arbejdsmiljø.

Fik i 1987 trang til at producere noget selv og begyndte at lave dokumentarer som instruktør og selvlært medarbejder på alle opgaver i processen.

De foretrukne emner er filosofiske og eksistentielle temaer. Har blandt andet lavet dokumentarserien ’Kærlighedens bud’ til DR2, hvor præster taler om kærlighed.

Uddannede sig til psykoterapeut i 2012.

Er 63 år.

Alle familierne og hele produktionsholdet mødes én gang om året i efteråret, hvor den kommende sæsons programmer gennemgås. For tilrettelæggerne er det altid meget spændende, hvordan de medvirkende reagerer på programmerne.

- Den største udfordring for de medvirkende er den store eksponering, de udsættes for, mens de er tv-aktuelle i januar måned. Både når det gælder det høje seertal på op imod en million seere og den øvrige medieomtale derudover, fortæller 'Årgang 0'-instruktøren.

For at begrænse eksponeringen, er det derfor fast kotume, at ’Årgang 0’-programmerne aldrig genudsendes på andre tidspunkter af året end de fire uger i januar.

Hvor ofte mødes de medvirkende?

Familierne mødes kun fast én gang om året – nemlig på ovennævnte gennemsynsdag, hvor de skal godkende den kommende sæson af ’Årgang 0’.

Derudover har produktionsholdet i de senere år lavet et årligt arrangement for seriens hovedpersoner og deres større søskende.

- Vi gør det både for at hygge os med de unge, uden forældrene er der, og for at kunne tale med dem om de særlige udfordringer, de møder i deres liv, fordi de er med i 'Årgang 0', forklarer Anne Hjort.

De medvirkende holder desuden kontakt til hinanden via blandt andet de sociale medier, eller når de mødes ved forskellige rød løber-arrangementer, som for eksempel ved TV 2-showet ’De største øjeblikke’ i Operaen eller andre pressebegivenheder.

Hvad skal der ske med 'Årgang 0' i fremtiden?

Indtil videre er aftalen, at de tre unge hovedpersoner i ’Årgang 0’ sammen med deres familier medvirker i tv-serien til og med deres 18. år. Da den allerførste sæson af serien blev optaget allerede året før de unges fødsel, altså i 1999, vil det sige, at den 19. og sidste sæson af serien vil blive vist i år 2019.

Jeg kan sige med sikkerhed, at 'Årgang 0'-serien, som vi kender den, kommer til at slutte, når de unge er fyldt 18 år

Anne Hjort, instruktør og tilrettelægger på 'Årgang 0'

Hvis der skal produceres yderligere film eller tv-programmer udover de 19 sæsoner, vil det kræve nye aftaler med de medvirkende.

Instruktør Anne Hjort kan dog allerede nu afsløre, at der er planer om at lave fire ekstraprogrammer ud fra det store råmateriale, der er optaget til ’Årgang 0’-serien. Planen er, at programmerne skal én hovedperson ad gangen, det vil sige, at Rachel, Christian, Stephanie og Emma får hver sit ekstra-program, der følger dem fra fødslen og frem. Og det filmiske udtryk vil være nyt.

De fire programmer vil blive vist et års tid efter afslutningen på 'Årgang 0'-serien. Hvad der ellers kommer til at ske, vides ikke endnu.

- Det eneste, jeg kan sige med sikkerhed, er, at 'Årgang 0'-serien, som vi kender den, kommer til at slutte, når de unge er fyldt 18 år, lyder det fra Anne Hjort.

Sæson 18 af 'Årgang 0' har premiere tirsdag den 2. januar kl. 20.00 på TV 2 - og snigpremieren vises dagen før, mandag den 1. januar på TV 2 Play