GO'

Star Wars-stjerne landede ikonisk rolle, og det kostede ham karrieren

I det mindste er jeg ikke kendt som Hitler, trøster skuespiller Mark Hamill sig med.

Det er 40 år siden, en adopteret bondedreng fra en fjern, fjern galakse drog ud for at befri en prinsesse i nød. Et rent eventyr, men ikke for skuespilleren bag. 

Det afslører Mark Hamill, der spiller Luke Skywalker i 'Star Wars'-filmene, i et interview med 'Go' Morgen Danmark's filmanmelder Ann Linn Andersen.

Han er langt fra den eneste skuespiller, hvis succes har vendt sig til en forbandelse. 

Det er den berømmelse, de fleste skuespiller drømmer om. Men han kunne nærmest ikke få en filmrolle

Ann Linn Andersen, filmanmelder

Kunne ikke lande filmroller 

Det hele startede som et rent og skær tilfælde. 

Alle skuespillere til 'Star Wars' var valgt, men manuskriptforfatteren og filmproduceren George Lucas kunne ikke finde den rigtige helt til hovedpersonen Luke. 

Mark Hamills kollega og ven var dog ikke i tvivl. Da han så rollen, kontaktede han straks Mark, der charmerede både George Lucas og et utal af fans med sin uskyld og sit heltemod i stjernekrigene.

Mark Hamill som Luke Skywalker i 1977.
Mark Hamill

- Det var en kæmpe succes for ham. Alle ved, at Mark Hamill er Luke Skywalker. Det er den berømmelse, de fleste skuespillere drømmer om. Men det var ekstremt hårdt for ham de efterfølgende år. Han kunne nærmest ikke få en filmrolle, fortæller Ann Linn Andersen.

Liste over 'Star Wars'-film

Sagaen: 

 • Episode IV: Et nyt håb (1977)
 • Episode V: Imperiet slår igen (1980)
 • Episode VI: Jediridderen vender tilbage (1983)
 • Episode I: Den usynlige fjende (1999)
 • Episode II: Klonernes angreb (2002)
 • Episode III: Sith-fyrsternes hævn (2005)
 • Episode VII: The Force Awakens (2015)
 • Episode VIII: The Last Jedi (2017)
 • Episode IX (2019)

Stand-alone-film: 

 • Rogue One (2016)
 • Solo (2018)

Udelukket fra auditions

Mark Hamill lægger ikke selv skjul på, at succesen som Skywalker vendte sig mod ham. 

- Når jeg har sagt, jeg gerne vil gå efter en anden rolle, får jeg at vide, at de ikke vil se mig. Jeg spørger om en audition, men de siger nej. De har set mig i Star Wars, og de ved, at jeg ikke er den rette, siger han. 

Jeg er bare glad for, at jeg ikke bliver associeret med Adolf Hitler

Mark Hamill, skuespiller

Ude af stand til at lande flere gode filmroller vendte Hamill sig mod de skrå brædder. Men det førte ham ikke tilbage til det store lærred. 

- Han havde stor succes i rollen som Amadeus i skuespillet af samme navn på Broadway. Da stykket skulle filmatiseres, var han oplagt som hovedrolle, men instruktøren sagde: "Jeg vil ikke have Luke Skywalker som min Amadeus", fortæller Ann Linn Andersen.  

Gemte sig bag kameraet

Mark Hamill fik mindre roller i tv-serier, hvor han lavede parodier på Luke Skywalker, men da rollerne som andre karakterer udeblev, fandt han på helt at skjule sit velkendte ansigt.

Succes er et tveægget sværd. Man bliver så meget ét med sin rolle for altid, at det nærmest er det eneste, folk forbinder en med

Ann Linn Andersen, filmanmelder

Han gik til auditions på roller, han kunne lægge stemme til. De seneste 25 år har han blandt andet lagt stemme til Jokeren i animerede udgaver af 'Batman'. 

- De caster med deres ører, ikke deres øjne. Så jeg får lov til at spille mange forskellige karakterer, som jeg ikke ville få, hvis jeg var foran kameraet, siger Mark Hamill.

Skuespillere med samme skæbne

Succes efterfulgt af en hård kamp for karrieren er bestemt ikke ukendt i filmbranchen, fortæller Ann Linn Andersen. 

- Succes er et tveægget sværd. Man bliver så meget ét med sin rolle for altid, at det nærmest er det eneste, folk forbinder en med, siger hun. 

Det har været tilfældet for hovedrollerne i filmsuccesser som 'Ringenes Herre' og 'Harry Potter', hvor skuespillerne Elijah Wood og Daniel Radcliffe er svære at se i andre sammenhænge, uden at man tænker på dem med behårede hobbitfødder eller et ar i panden. 

Harry Potter
Daniel Radcliffe.

- Herhjemme er det samme tilfældet for en skuespiller som Jan Linneberg, der er indbegrebet af Pyrus, siger Ann Linn Andersen. 

Bare glad for at være helt

Stor succes med en enkelt filmrolle er ofte det samme som en stor fanbase. I dag lever Mark Hamill blandt andet af at deltage i events for 'Star Wars'-fans. 

Selvom det måske ikke var karriereplanen, så er han glad for, at det er netop rollen som Luke Skywalker, han ikke kan slippe ud af.  

- Jeg er bare glad for, at jeg ikke bliver associeret med Adolf Hitler. Hvad hvis jeg havde spillet ham eller sådan en som Charles Manson? Jeg bliver i det mindste associeret med en karakter, der er positiv. En der er optimistisk og et godt forbillede for børn, siger Mark Hamill, der netop nu er aktuel som Luke Skywalker igen i 'Star Wars: The Last Jedi'.