Kendte

'Badehotellet'-stjerne får hovedrolle i dansk krigsfilm

'I krig og kærlighed' er den første danske spillefilm om Første Verdenskrig, og Rosalinde Mynster har filmens kvindelige hovedrolle.

Vi kender hende som stuepige med forklæde og blondekrave i TV 2s populære tv-serie ’Badehotellet’.

Men snart skal 27-årige Rosalinde Mynster spille en af hovedrollerne i en ny, dansk film om Første Verdenskrig, der får premiere den 11. november 2018 – på 100-årsdagen for afslutningen af krigen.

Krigen blev udløst i 1914 af mordet på den Østrig-ungarnske tronfølger Franz Ferdinand og varede indtil 1918. 

Krigen stod mellem Centralmagterne, Tyskland og Østrig-Ungarn med forbundsfæller, og Ententemagterne (de allierede). Det vil sige Frankrig, Rusland, Storbritannien og deres allierede, herunder Japan og USA.

Danmark forholdt sig under hele krigen neutral. Sønderjylland var dog en del af Tyskland, og derfor drog sønderjyderne i krig. 

Kilder: Den Store Danske og 'I krig og kærlighed'. 

Rosalinde Mynster kalder sin rolle i 'I krig og kærlighed' for sin drømmerolle.

Filmen hedder ’I krig og kærlighed’ og er den første danske spillefilm om perioden fra 1914 til 1918, hvor Danmark forholdt sig neutral til krigen, mens mere end 30.000 sønderjyder, som dengang var en del af Tyskland, drog i krig under det tyske flag med et hjerte, der bankede for Danmark. Over 5000 sønderjyder mistede livet.

- Det er en total drømmerolle. Jeg synes, det er enormt spændende at dykke ned i, hvad der skete dengang. Og især her i Sønderjylland, som jo virkelig var en del af Første Verdenskrig på en måde, som resten af Danmark ikke var, siger Rosalinde Mynster, da TV 2 møder holdet bag filmen på deres researchtur til den historiske Zeppelinbase i Tønder.

Et stykke dansk historie

'I krig og kærlighed’ bliver instrueret af Kasper Torsting, der har fået 40 millioner kroner i ryggen fra blandt andre Tønder og Sønderborg Kommune, hvor store dele af filmen skal indspilles. Danfoss har også støttet filmen med et millionbeløb.

- Det er vildt, at der ikke er lavet en dansk film om Første Verdenskrig endnu. Det er en fuldstændig brutal, forfærdelig, blodig og meget konkret krig, siger instruktøren.

- Men Danmark havde en neutral rolle under krigen, så jeg tror ikke, at den danske historiske identitet forbinder sig så meget med Første Verdenskrig. Men sådan er det jo ikke. Sønderjylland, som dog var tysk på det tidspunkt, var i den grad en del af det.

Kasper Torsting afslører imidlertid, at filmen nærmere er et kærlighedsdrama, end det er en egentlig krigsfilm.

Holdet bag 'I krig og kærlighed' vises rundt på Zeppelinbasen i Tønder.

En desertør på loftet

Rosalinde Mynster spiller over for Sebastian Jessen i rollerne som ægteparret Kirstine og Esben, der er udfordret af krigen. Han er desertør og fingerer sin egen død efter tre år i fronten for at komme hjem til sin kone og deres 3-årige søn på Als.

Dog har hans fiktive død udadtil gjort Kirstine til enke, og derfor må Esben efter hjemkomsten leve i skjul på sit eget loft. Her bliver han vidne til, at hans kone oftere og oftere får besøg af en tysk officer.

- Filmen tager fat i det, alle de hjemvendte vender hjem til. Familier, koner, børn og måden, de bliver taget imod på. Det glæder jeg mig vildt meget til, siger Sebastian Jessen.

På rollelisten er også andre store, danske navne som Ulrich Thomsen og Thure Lindhardt. Filmen produceres af Fridthjof Film, og optagelserne begynder i februar i 2018.