Vidste du, at DiCaprio snuppede rollen som Jack for næsen af en anden prisbelønnet skuespiller? Her er 10 ting, du måske ikke vidste om 'Titanic'.
Lørdag er det præcis 20 år siden, at filmen 'Titanic' havde gallapremiere. Men selvom det er ved at være længe siden, dukker der stadig nye historier og informationer op omkring filmen, der i dag betragtes som en ægte klassiker.
Budgettet løb op på svimlende 1,2 milliarder kroner, hvilket gjorde filmen til den hidtil dyreste.
Alene af den grund var anmelderne og publikums forventninger til filmen tårnhøje den aften for 20 år siden.
Se listen over 10 ting, du måske ikke vidste om 'Titanic' nederst.
Lang film, der overskred budgettet
En anden person, der uden tvivl også havde en del sommerfugle i maven på det tidspunkt, var instruktøren og forfatteren James Cameron. Han havde kæmpet med næb og klør for at få lov til at overskride budgettet og lave en film, der endte med en spilletid på hele tre timer og 14 minutter.
Heldigvis for ham - og resten af holdet bag filmen - blev 'Titanic' en bragende succes, der modtog rosende anmeldelser, et væld af filmpriser og solgte et ekstremt stort antal billetter verden over.
De 1,2 milliarder viste sig at være givet godt ud, filmen endte nemlig med at hive 11,4 milliarder hjem og var den bedst sælgende film, indtil 'Avatar' blev udgivet i 2009.
Afstemning
Hvilken scene fra 'Titanic', synes du, er den mest mindeværdige?
Loading...
Derfor blev filmen så populær
Ifølge Dagbladet Informations filmanmelder Christian Monggaard er der især to grunde til, at filmen blev så populær.
- Man vidste, der lå en stor tragedie bag, og for mange var det interessant at se, hvor skrækindjagende skibsforliset så ud i de iscenesatte og stort anlagte scener, siger han og tilføjer:
- Derudover er instruktøren James Cameron enormt god til at lave historier, der påvirker mennesker. Det er en stor film med flotte, store og respektindgydende scener og en stor kærlighedshistorie, der bliver spillet af de to helt rigtige skuespillere, der havde den helt rigtige kemi, forklarer han.
Her er ti ting du, måske, ikke vidste om 'Titanic'.
10 ting du ikke vidste om filmen 'Titanic'
Nøgenscenen blev optaget som den første
Kate Winslet skulle være nøgen i den allerførste scene, der blev optaget til filmen. Foto: Scanpix
Skibs- og kulissebyggeriet på filmen trak ud, og derfor valgte instruktøren James Cameron at optage scenen, hvor Jack tegner Rose, mens hun er nøgen, som den første scene.
Det var ifølge instruktøren ikke hans førstevalg at kaste de to unge skuespillere ud i den grænseoverskridende scene, men han synes, deres nervøsitet endte med at fungere godt på lærredet.
Det er i øvrigt James Cameron selv, der tegner billedet af Kate Winslet og ikke Leonardo DiCaprio.
Vandet var kun en meter dybt
James Cameron og to andre personer fra filmholdet gør klar til endnu en omgang optagelser i vand. Foto: Scanpix
Det ser voldsomt ud, når de mange skuespillere bliver kastet rundt i det kolde hav. Men i virkeligheden var størstedelen af vand-optagelserne lavet i en tank, hvor vandet var cirka en meter dybt.
Matthew McConaughey mistede rollen til DiCaprio
Matthew McConaugheys succes har ikke lidt skade af, at han mistede rollen som Jack Dawson. Han har haft bragende succes de seneste mange år og vandt en Oscar i 2013. Foto: Scanpix / Scanpix
Skuespilleren Matthew McConaughey var oprindeligt til audition på rollen som Jack Dawson, det afslørede han i magasinet Playboy.
Han synes selv, hans audition med Kate Winslet gik fremragende, men desværre for ham kunne James Cameron bedre lide Leonardo DiCaprio.
Folk blev syge og kom til skade
Kate Winslet blev ramt af lungebetændelse som følge af de mange optagelser i vand. Foto: Scanpix
Der blev naturligvis lavet et utal af optagelser i vand, da 'Titanic' blev indspillet. Det medførte en betragtelig mængde sygemeldinger, fordi skuespillere og produktionsholdet blev ramt af forkølelse, influenza og nyrebetændelse.
Omkring ni personer kom desuden til skade under optagelserne, og det amerikanske fagforbund for filmfolk - The Screen Actors Guild - måtte ud og undersøge settet, men konkluderede, at der ikke var noget galt med forholdene.
De virkelige personer i filmen
Da skibet er tæt på at synke, vises der en række scener, hvor passagerer tager afsked med hinanden i erkendelsen af, at de nu kommer til at drukne, blandt andet det ældre ægtepar her der skal forestille at være Macy's ejere. Foto: Fra trailer
Selvom filmens hovedpersoner er fiktive, er en række af birollerne i 'Titanic' baseret på ægte personer, der var ombord på skibet. Det gælder blandt andet disse karakterer:
Skibets kaptajn Edward Smith og chefkonstruktør Thomas Andrews.
Margaret "Molly" Brown, der er veninde med Roses mor, er også en virkelig karakter. Hun overlevede ulykken og blev efterfølgende kendt for at få kommanderet "sin" redningsbåd tilbage til skibsvraget i forsøget på at samle overlevende op.
Ægteparret, der tager afsked med hinanden, inden deres kahyt oversvømmes, skal forestille at være Isidor og Ida Strauss. Isidor var medejer af den amerikanske stormagasinkæde Macy's, men døde ombord på 'Titanic' med sin hustru.
Den administrerende direktør for White Star Line, Joseph Bruce Ismay, portrætteres i filmen som en arrogant og snobbet herre, der på kujonagtig vis får sneget sig ned i en redningsbåd. Prædikatet som kujon fik han også i virkelighedens verden, fordi han som en af de få White Star Line-ansatte overlevede, til trods for at mange kvinder og børn endte med at drukne den nat.
Jack Dawson kunne have overlevet
Den ikoniske scene, hvor Jack får hjulpet Rose op på en dør, så hun ender med at overleve skibsforliset. Foto: Scanpix
Behøvede Jack Dawson nu også at dø? Var der virkelig ikke plads til både ham og Kate på døren?
Det spørgsmål stillede massevis af småsnøftende biografgængere sig selv, da Jack Dawson endte med at dø af kulde, og Rose måtte slippe ham og sende ham ned på havets bund.
Flere år senere har blandt andet folkene bag programmet 'Mythbusters' undersøgt sagen, og svaret er: Nej, Jack behøvede ikke at dø, der var plads til ham på døren, hvis man bare havde tænkt lidt kreativt.
Instruktøren James Cameron holder dog fast i, at der ikke var plads til Jack.
Lave stuntmænd gjorde rummet større
Højden på stuntmændene i maskinrummet var langt under gennemsnittet. Foto: Trailer for Titanic
Stuntmændene, der var med i scenerne fra maskinrummet på skibet, var kun omkring 150 centimeter høje.
På den måde kom selve rummet og maskinerne til at se endnu større ud.
Man byggede et rigtigt skib
Titanic Foto: Scanpix
En af grundene til, at 'Titanic' endte med at koste svimlende 1,2 milliarder at producere, var, at man valgte at bygge et rigtigt skib på nogenlunde samme størrelse som det rigtige 'RMS Titanic'.
Skibet blev bygget i en stor vandtank ved en strand i Mexico. Bagefter blev det solgt til skrot.
Ville skære en time af filmen
'Titanic' endte med at vinde i alt 11 priser til Oscar-uddelingen, og James Cameron kunne gå hjem med favnen fuld af statuetter for blandt andet 'Bedste film' og 'Bedste instruktør'. Foto: Scanpix
Som optagelserne skred frem, voksede udgifterne til filmen, det samme gjorde spillelængden. Højtstående personer på produktionsselskabet Fox, der stod bag filmen, foreslog derfor, at man skar filmen med en time.
Men det faldt ikke i god jord hos instruktøren
- Hvis I vil skære i min film? Så må I fyre mig. Vil I fyre mig? Så er I nødt til at slå mig ihjel, lød den brutale udmelding fra instruktøren.
Filmen var dyrere end skibet
Historien om 'Titanic' blev den hidtil dyreste film, da den udkom i 1997. Foto: Scanpix
Filmen 'Titanic' endte med at koste omkring 1,2 milliarder kroner at producere. Filmen har derfor været dyrere at producere end selve skibet Titanic.
Det kostede nemlig et sted mellem 700-900 millioner kroner at bygge Titanic, hvis man regner i 1997-priser.