Kendte

Et liv i popemballage - Dif runder 50

Som ung havde han svært ved at finde sit ståsted. I dag jonglerer han både mad og mikrofoner.

"Come on, Barbie, let's go party!" synger René Dif på Aquas giganthit 'Barbie Girl'.

Og der er grund til fest, for tirsdag fylder han 50 år. 

Barbie er ikke længere på gæstelisten. Kæresten Linet Jo og de tre døtre Danielle, Mabel og Hailey har fået førsteprioritet, men ellers hævder han, at der ikke er den store forskel på livet på toppen af 90'ernes hitlister og den nu 50-årige René Difs hverdag. 

Aquas optræden til grøn koncert i 1998.

- Det var en tid, hvor jeg var på farten hele tiden. Det er jeg stadigvæk, både med Aqua og som solist, men det er ikke så hektisk som i 90'erne, og det er nok meget godt, griner René Dif og understreger, at det dog ikke er alderen, der trykker tempoet. 

BLÅ BOG: René Dif

René Dif blev født i København af en dansk mor og algiersk far den 17. oktober 1967.

Han var DJ, da han i 1994 mødte sangerinden Lene Nystrøm, introducerede hende til vennerne Søren Rasted og Claus Noreen og dannede Aqua. 

Han har blandt andet været coach, skuespiller i film som 'Den gode strømer' og 'Inkasso' og medvirket i tv-programmer som 'AllStars 2008' og 'Vild med Dans'.  

I dag er han kok og solist. 

Han er far til døtrene Danielle på 27, Mabel på ni og Hailey på fire, som han har fra to tidligere forhold. Nu danner han par med kæresten Linet Jo. 

Ville være som sin morfar

Dagen kan han fejre med en helt ny single, 'Barrikaderne', der så dagens lys fredag.

- Det er en refleksion af mit eget liv pakket ind i en popemballage, forklarer René Dif.

Et liv, der fra starten ikke så ud til at gå den sukkersøde pops vej.

René Dif havde som ung svært ved at finde sit ståsted. Skolegang interesserede ham ikke, og han skiftede skole mange gang, men en speciel person inspirerede ham til at begynde på en uddannelse:

- Jeg så meget op til min morfar. Han stod altid i køkkenet med en cigar i munden og lavede mad, så jeg prøvede at gå i lære som kok, fortæller René Dif.  

På René Difs nyeste udgivelse synger han for første gang på dansk.

Kæmpede for anerkendelse

Trods to forsøg skulle der gå mange år, før den madglade kok in spe stod med et eksamensbevis i hånden. 

Men heldigvis for ham var beviser ikke nødvendige i musikbranchen, hvor René Dif startede som DJ. 

Mine forældrene har altid sagt, jeg skulle få en uddannelse at falde tilbage på. Det er ikke, fordi jeg behøver det, men nu er jeg lykkedes med det.

René Dif

Han mødte Lene Nystrøm og sammen med vennerne Søren Rasted og Claus Noreen dannede de Aqua, der hurtigt blev en af de største danske musiksuccesser internationalt. 

Fra 1996 til 2001 solgte deres plader og singler 33 millioner eksemplarer. Rene Dif blev hyldet af skrigende kvinder verden over, krammede kongelige og væltede sig i priser.

René Dif tog en tur på højtalerne foran publikum under en koncert på Femøren i København i 1997.

- Aqua er min baby sammen med mine bedste venner, og der har været så mange fantastiske givende og sindssygt hjernedøde oplevelser igennem tiden, siger René Dif. 

Specielt det asiatiske publikum var helt skudt i den skaldede forsanger med de store brune øjne. Alligevel er det en oplevelse hjemme fra Danmark, han er allermest stolt af.

Jeg kom på et tidspunkt til at sige, jeg ikke skulle lave musik længere, men man bliver ældre og kigger tilbage på det, man har sagt med andre øjne. 

René Dif

- En af de oplevelser, der stikker ud, var at blive anerkendt i vores eget land for det, vi havde gjort i hele verden, siger René Dif med henvisning til Grammy-uddelingen i 1998.

Her måtte han og resten af bandet på scenen og holde utallige takketaler for priserne som 'Årets danske band', 'Årets nye danske band', 'Årets danske hit', 'Årets danske popudgivelse', 'Tuborg-prisen' (En publikumspris, red.), 'P3-prisen' og en pris for videoen til 'Barbie Girl'.

Aqua vandt også flere Grammys i 1997. Her ses de med deres priser efter uddelingen.

Opgav jetset-livet og startede forfra på skolebænken

Flere gange har René Dif forsøgt at lægge popdrengen bag sig. 

Da Aqua gik i opløsning i 2001, prøvede han sig selv af som blandt andet coach, forfatter, skuespiller og restaurantejer.

I 2008 var Aqua igen samlet og udgav blandt andet 'Back to the 80's'. Men så skulle det også være slut med at vende tilbage til musikken.

Et voksent Aqua afslørede i 2007 på et pressemøde, at de gendannede bandet og var klar til et comeback.

René Dif lukkede sit eget pladeselskab og gik som 47-årig ind på Restaurantskolens kokkeuddannelse i Valby fast besluttet på ikke at fejle for tredje gang. 

- Mine forældrene har altid sagt, jeg skulle få en uddannelse at falde tilbage på. Det er ikke, fordi jeg behøver det, men nu er jeg lykkedes med det, og det var vigtigt for mig. Så var det lige meget, at jeg var den ældste på hele skolen, siger René Dif.

Fortrød karrierestoppet

Med en helt ny madvogn rullede den nyuddannede kok ud i København for at servere burgere på gaden og mod en mere rolig tilværelse.

- Madlavning er nærmest som meditation for mig. Jeg kan stresse af med det, fordybe mig og tage et lille pusterum, fortæller René Dif. 

René Dif serverer mad fra sin madvogn på Halmtorvet i København.

Men han måtte hurtigt sande, at kokken ikke kunne leve uden popdrengen.

- Jeg kom på et tidspunkt til at sige, jeg ikke skulle lave musik længere, men man bliver ældre og kigger tilbage på det, man har sagt med andre øjne. Musik er uundgåeligt for mig resten af mit liv. Det ligger jo i blodet på mig, fortæller René Dif. 

Mere musik, mere kærlighed

Ligesom musikken ikke er til at tage ud af René Dif, så lever hans succesband fra 90'erne også videre trods opløsninger og pauser. Det betyder, at han i dag jonglerer med både madvogn og mikrofoner. 

Aqua er lige vendt hjem fra turne i Danmark, Norge og Finland.

- Det er det vildeste, at oplevelserne fortsætter. Turneen har været helt forrygende, vanvittigt fed og fantastisk. Man kan sige, jeg er heldig, siger René Dif. 

Pressemøde med Aqua i forbindelse med koncerter og arrangementerne 'Vi elsker 90'erne, og det bedste fra 00'erne 2017'.

Som en ægte popstjerne fik han i 2013 opkaldt en vej efter sig, Rene Difs Gade, i Østermarie på Bornholm, og han har snart svært ved at se, hvad mere han kan kræve af livet.

- Jeg har det bedre end nogensinde. Jeg har nogle dejlige børn, en kæreste jeg elsker rigtig meget og gode venner. Man kan ikke ønske sig mere, siger han. 

Så trods 50 usædvanlige år lyder ønsket til de kommende ualmindelig almindeligt. 

- Jeg håber bare, jeg bliver ved med at være sund og rask, og at de byder på endnu mere musik og endnu mere kærlighed, siger René Dif. 

René Dif med datteren Mabel under Aquas danske sommerturne i 2011.