Michael Falch i erindringsbog: - Min opvækst var præget af vanvidsscener

Sangeren Michael Falch har haft en opvækst med kærlige, men alkoholiserede forældre. I en ny bog beretter han blandt andet om vilde drukorgier.

Gennem syv uger i 'Toppen af poppen' har Michael Falch ikke alene leveret en række personlige fortolkninger af sine sangerkollegers numre; han har også fortalt farverige anekdoter fra sin karriere og sit privatliv.

I en ny erindringsbog 'Til grænsen', som netop er udgivet, går den 61-årige sanger endnu dybere ind i privatsfæren og beretter om hændelser fra sin barndom og ungdom, som han ikke tidligere har åbnet op for. 

- Jeg er nået til et punkt, hvor jeg hviler tilpas meget i mig selv til at kunne fortælle tingene, som de virkelig skete. Det er jo ikke glansbilleder, jeg er ude i at ville male. Det mest spændende er, når det hele ikke er så poleret, siger Michael Falch til TV 2.

I bogen fortæller den tidligere Malurt-sanger blandt andet om sine egne små og større ungdomssynder, erotiske oplevelser og familiedramaer.

Ikke mindst fylder forældrenes alkoholiserede livsførelse en hel del i Michael Falchs erindringer.

Se uddrag fra bogen 'Til grænsen' nederst i artiklen.

En omtumlet opvækst

Gennem sin barndom og ungdom har Michael Falch haft en temmelig omtumlet tilværelse. 

Sammen med sine forældre og to mindre søskende har han boet i syv forskellige byer rundt om i landet, lige fra Køge til Tønder, og hans opvækst har været præget af rodløshed.

Via en omfattende brevudveksling har han forsøgt at bevare kontakten til sine gamle skolekammerater, venner og kærester, og siden 11-12 års alderen har han skrevet dagbog for at fastholde minderne. 

- Det handlede om at redde stumper fra den gamle verden, hver gang vi flyttede, som han siger.

Selv små sedler, som forældrene skrev til hinanden, har han gemt og taget med sig. 

Kærlighed og vanvidsscener

Michael Falch lægger i bogen ikke skjul på, at hans forældre, Bente og Hans Ehlert Falch, nærede en dyb kærlighed både til hinanden indbyrdes og til deres tre børn.

Michael Falch - Blå bog

Michael Ehlert Falch er født  16. september 1956 i Køge.

Familien boede siden i Glostrup, Brabrand, Lystrup, Sønderborg, Tåstrup og Tønder.

Blev samfundssproglig student fra Tønder Gymnasium i 1976 og læste dansk ved Københavns Universitet i fire år.

I 1977 dannede han rockbandet Malurt, hvor han var frontfigur. Efter at bandet blev opløst i 1984, gik han solo og har siden udgivet et stort antal albummer.

Har siden 1986 medvirket i talrige film og tv-serier, deriblandt 'Isfugle', 'Mord i mørket', og 'Rejseholdet'.

Var gift med Linda Lyneborg fra 1983-2006 og har tre døtre, Mathilde, Soffi og Anna.

Men det lykkelige barndomshjem blev forpestet af de dramaer, der opstod som lyn fra en klar himmel, når forældrene havde indtaget alkohol.

- Vores barndom blev hjemsøgt af alle de her vanvidsscener, når de havde drukket. Det var så uforudsigeligt og skabte al den her uro, husker Michael Falch.

Som den ældste i børneflokken måtte han fra en tidlig alder påtage sig ansvaret for at skærme sine to mindre søskende, Dorte og Jan (kaldet "Janner"), for de voldsomme opgør mellem forældrene. 

Det betød, at han ofte lå vågen om natten og lyttede, når der blev holdt drukfester i hjemmet. For kom de mon op at skændes eller slås? Og var der optræk til, at det blev farligt?

I sidste ende var den unge Michael Falch bange for, at forældrene ville slå hinanden ihjel. Denne frygt lå konstant og lurede lige under overfladen.

Michael Falch ses her som 11-årig sammen med sine to mindre søskende, Dorte og
Michael Falch ses her som 11-årig sammen med sine to mindre søskende, Dorte og "Janner". Gennem opvæksten boede de i syv forskellige byer rundt om i Danmark. Foto: Privatfoto

Måtte kæmpe sig ud af alkoholen

Netop fordi alkoholen var en fast og uønsket bestanddel af hans opvækst, har Michael Falch aldrig troet, at han selv skulle "falde i gryden".

- Det værste, der kunne ske for mig, var, hvis jeg kom til at gentage de samme mønstre over for mine egne børn, siger Michael Falch blandt andet til sine musikerkolleger i 'Toppen af poppen'.

Se videoklippet øverst.

Alligevel førte hans travle og krævende musikerliv til, at han efterhånden udviklede et blandingsmisbrug af alkohol og piller.

Det kræver et kæmpe selvopgør at trække en streg i sandet

Michael Falch, sanger, skuespiller og forfatter

- Når alkoholen først har fået fat i én, og det bliver for tit og for meget, tager den ene dag den anden, og det holder ikke op af sig selv igen. Det kræver et kæmpe selvopgør at trække en streg i sandet, siger han. 

Efter en årrække lykkedes det ham at stoppe sig selv og gennemgå en Minnesota-kur, som er et intensivt afvænningsforløb. 

Anderledes gik det for hans nu afdøde forældre, som ikke kunne mønstre den samme selvdisciplin.

- Det lykkedes dem desværre aldrig - trods deres altid tunge samvittighedskvaler - at slippe af med deres stress og deres alkoholproblemer, siger han.

Våde efterfester erstattet af lange køreture

I over 15 år har Michael Falch nu ikke rørt så meget som en dråbe spiritus, og når han i dag er på turné som sanger, sørger han for selv at transportere sig i egen bil mellem hjemmet i Skælskør og de enkelte spillesteder rundt om i landet.

På den måde erstatter han de våde efterfester med lange køreture, hvor han får lyttet til en masse musik, mens han reflekterer over sin seneste koncert. 

- I dag er det selve koncerterne, der er min fest. Før var det efter koncerten, hvor der altid var en "arm, der skulle drikkes ned". Jeg vil hellere klinge af ved at køre ud i natten på motorvejen og høre noget god musik i stedet for at ligge og rotere på et hotelværelse, siger han.

Michael Falch sidder her i sit hjem i Skælskør ved sin mormors antikke skrivebord og kigger i en af sine gamle dagbøger.
Michael Falch sidder her i sit hjem i Skælskør ved sin mormors antikke skrivebord og kigger i en af sine gamle dagbøger. Foto: TV 2-screendump

Også på hjemmefronten er der kommet helt ro på. Sammen med kæresten og samleveren gennem syv år, Anita Olsen, bor Michael Falch i et over 100 år gammelt, stråtækt hus uden for Skælskør - med udsigt over Storebælt.

Her lever han et sundt, men ikke "frelst" liv, som han siger, med løbeture, meditation og fornuftig kost.

I hjemmet opbevarer han stadig de hundredevis af breve, dagbøger og andre skriftlige materialer fra barndommen og ungdommen, der nu fungerer som et uvurderligt kildemateriale til selvbiografiske bøger og som inspiration til sangskrivning.

Midt i stuen står hans mormors antikke skrivebord som en mindelse om barndomshjemmet. Og ovenpå det har han placeret en række genstande af personlig værdi.

Deriblandt forældrenes tin-vase, som han som uvorn knægt indgraverede sit eget navn på, for at den skulle fremstå som en længe ønsket fodboldpokal.

Til gengæld er en større våbensamling, der i gamle dage hang på væggen over skrivebordet, nu erstattet af en reproduktion af et H.C. Andersen-portræt.

FRA BOGEN: Forældre i dødsdruk med andre ægtepar

Nedenstående er et uddrag fra kapitlet "Skrivebordet" i Michael Falchs ungdomserindringer 'Til grænsen':

"Nu til dags ånder alt fred og ingen fare omkring det gamle skrivebord, men våbensamlingen var hele min barndom igennem en kilde til uro. Hver gang min far ikke var kommet hjem, og det blev klart, at han var røget på druk, og hver gang mine forældre holdt fest, begyndte mine indre alarmklokker at lyde.

Jeg måtte gå en runde blandt de døddrukne mennesker på stuegulvet for at sikre mig, at de stadig trak vejret.

Michael Falch i erindringsbogen 'Til grænsen'

En tidlig morgen åbnede jeg døren og kiggede ind i stuen i vores moderne hus med fladt tag i Sønderborg. Der lå flere ægtepar spredt rundt på gulvet, bogstavelig talt gået i gulvet, bevidstløse af druk. De lå i uskøn forvirring, med armene omkring partnere, der ikke var deres ægtefæller. Min far med en anden dame, og min mor op ad en fremmed mand. Det så uhyggeligt ud, som om det var lig, der lå der i forvredne stillinger og med åbne munde. Jeg måtte gå en runde blandt de døddrukne mennesker på stuegulvet for at sikre mig, at de stadig trak vejret.

Som barn og ung blev Michael Falch vidne til mange opgør mellem sine forældre - og ofte var der alkohol indblandet. På dette foto fra 1970 er han 14 år og bor i Tønder.
Som barn og ung blev Michael Falch vidne til mange opgør mellem sine forældre - og ofte var der alkohol indblandet. På dette foto fra 1970 er han 14 år og bor i Tønder. Foto: Privatfoto

Så gik jeg ud og lukkede forsigtigt døren ind til stuen igen og lod situationen ligge som en tikkende bombe. Ude på gangen stod mine to små søskende, og jeg gennede dem ind på mit værelse, hvor vi kravlede under dynen og sad i stilhed og ventede. Jeg mærkede, hvordan jeg blev overmandet af den mærkelige tomhedsfølelse, der tit greb mig som dreng. En ensomhed, der fik mig til at tænke på den knugende stemning i 'Palle alene i verden', da drengen begynder at mærke hullet i mellemgulvet ved savnet af medmennesker. 

Vi morede os ellers meget i vores forældres rolige perioder. Så kunne man simpelthen ikke forestille sig noget varmere hjem og mere kærlige forældre. Så var vi vitterlig indbegrebet af den lykkelige familie. Når jeg om aftenen sad med min far ved spisebordet, og han forsøgte at give sit talent for at tegne videre til mig, mens vi med professionelle tuschpenne og blyanter producerede arkitekttegninger til imaginære huse med dobbeltmure, vinduer og døre, skillevægge, møbler og udendørs buske, og vi 'lavede gas med hinanden', som han kaldte det, og min mor kom ind med 'basser' til os, når hun havde puttet de små, så følte jeg lykken helt fysisk som en vidunderlig, dæmpet sitren i hele min krop. Jeg var! Jeg var nogen! Jeg var én - jeg var min fars søn!

Bente og Hans Ehlert Falch var kærlige forældre for Michael og hans to søskende, men de havde samtidig massive alkoholproblemer. Her ses de i deres butik i Østergade, Tønder, 1972.
Bente og Hans Ehlert Falch var kærlige forældre for Michael og hans to søskende, men de havde samtidig massive alkoholproblemer. Her ses de i deres butik i Østergade, Tønder, 1972. Foto: Karen Ahrenkiel / Gyldendal

Men en morgen som den i Sønderborg vidste jeg, at mine forældres løsslupne festivitas ville få et alvorligt efterspil. Der var regnskaber, der skulle gøres op efter nattens excesser; der var krænkelser, mistanker og ofte direkte grænseoverskridelser, der skulle frem i lyset. Måske ville det føre til slagsmål mellem dem, og måske ville det blive skræmmende. Måske måtte jeg beskytte mine små søskende mod synet af voldsomheder, måske måtte jeg blande mig og få min mor til at lægge brødkniven eller forsøge at få min far til at lade være med at kaste med flasker.

Men vigtigst af alt: Min fars blik måtte altid lokkes væk fra den grufulde våbensamling over det antikke skrivebord. Han måtte ikke få øje på en af sablerne på væggen og få den tanke, at den skulle i brug. Det måtte ikke ske. Det var det eneste, der bare ikke måtte ske. Jeg gjorde det til min barndoms vigtigste opgave at forsøge at kontrollere min fars blikretning." 

Michael Falchs erindringsbog 'Til grænsen' er udgivet 10. oktober på Gyldendals forlag.

Se eller gense alle sangfortolkningerne fra 'Toppen af poppen' GRATIS her.

Ottende og sidste afsnit af 'Toppen af poppen', hvor artisterne mødes fire måneder efter opholdet i Kerteminde, sendes søndag kl. 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play.