Nikolaj Coster-Waldau til kamp mod misbrug af kvinder hos FN

Den danske skuespiller fortalte, at over 150 lande har lovgivning, der diskriminerer kvinder.

Under FN’s generalforsamling i New York i denne uge er den danske ’Game of Thrones’-stjerne Nikolaj Coster-Waldau blandt de inviterede. Han blev i 2016 udnævnt til goodwill-ambassadør for FN's udviklingsprogram.

Som ambassadør er formålet at skabe opmærksomhed omkring 'Verdensmålene for bæredygtig udvikling', som består af 17 mål. Her har danskeren blandt andet valgt at lægge sit fokus på kønsligestilling.

Efter et års arbejde med emnet har det givet danskeren en ubehagelig overraskelse.

- Mere end 150 lande har en lovgivning, der diskriminerer kvinder. Det giver ingen mening at have den form for lovgivning, fordi de lande, hvor kvinder er bemyndiget, klarer sig rigtig godt, fortalte Nikolaj Coster-Waldau i et interview ved FN-forsamlingen.

Og når det kommer til misbrug af kvinder, havde den danske skuespiller også nogle skræmmende fakta med på talerstolen. En ud af tre kvinder i verden vil opleve misbrug i sit liv, og da Nikolaj Coster-Waldau spurgte ud i salen, hvor mange der kendte en kvinde, der har været udsat for misbrug, rakte stort set alle i salen hånden op. Det er den slags, danskeren vil kæmpe imod, fortalte han.

Basale rettigheder

Nicolaj Coster-Waldau lagde især vægt på, at det burde være en basal rettighed, at mænd og kvinder er lige. Derudover viser undersøgelser, at hvis kvinder bliver ligestillet med mænd, skaber det også økonomisk vækst i det pågældende land, fortalte danskeren.

For at opnå ligestilling for kvinder mener ’Game of Thrones’-skuespilleren, at man som forældre bliver nødt til at opdrage sine drenge til at behandle kvinder ordentligt og lære dem, at man ikke lægger hånd på kvinder.

- Jeg har en niece, der engang fik proppet stoffer i sin drink af en dreng. At nogen kan finde på at gøre sådanne ting, det er sindssygt, sagde skuespilleren forundret. 

I forbindelse med generalforsamlingen lancerer FN’s generalsekretær et fælles EU- og FN-initiativ kaldet ’Spotlight’, som afsætter 500 millioner euro for at takle seksuelle overgreb på kvinder.