Toppen af poppen

Det så du ikke på tv: Caroline Henderson jagter gammel romance i Kerteminde

'Toppen af poppen'-sangerinden har en svaghed for smukke kærlighedshistorier, og på "sin dag" opsøger hun en autentisk én af slagsen i den fynske by.

Caroline Henderson har i snart 30 år hittet som sangstjerne her i landet - først som en del af popgruppen Ray Dee Ohh og siden som succesfuld jazz-sangerinde med foreløbig tolv soloalbummer bag sig. 

Men det lå ikke i kortene, at den nu 55-årige, 'Toppen af poppen'-aktuelle sangerinde skulle slå sig ned i Danmark.

- Jeg var faktisk på vej til San Diego universitet, hvor jeg skulle læse musik, og så skulle jeg til L.A. og være movie star bagefter, fortæller Caroline Henderson om sine oprindelige planer, da hun som 21-årig forlod fødelandet Sverige.

Som datter af en amerikansk jazz-musiker, Rudy Henderson, og en svensk mor, Gunilla, har Caroline Henderson boet i både USA, Frankrig og Sverige. Og da hun var i starten af 20'erne, drømte hun således om at vende tilbage til USA.

Et kort pitstop i København i 1983 endte dog med at blive permanent.

I fodsporene på en verdensberømt kunstmaler

I fjerde afsnit af 'Toppen af poppen', som vises søndag kl. 20.00 på TV 2, er Caroline Henderson dagens hovedperson og har i den anledning frie hænder til at bestemme aktiviteterne på "sin dag".

Hun beslutter derfor, at hun vil kombinere sin interesse for kunst med sin fascination af smukke kærlighedshistorier og tage på en udflugt fra Lundsgaard Gods for at gå i fodsporene på den verdensberømte, afrikansk-amerikanske kunstmaler William Johnson.

Caroline Henderson

Født 28. september 1962 i Stockholm.

Dtter af den amerikanske jazz-musiker Rudy Henderson og den svenske mor, Gunilla.

Flyttede til Danmark i 1983.

Fik i 1989 sit store gennembrud i popgruppen Ray Dee Ohh, der opløstes i 1991.

Har siden 1995 udgivet 13 soloalbummer - med et 14. på vej - og har vundet otte Danish Music Awards.

Arbejder også som skuespiller, manuskriptforfatter og teaterproducent.

Har to sønner fra et tidligere ægteskab og er nu gift med Martin Gylling, som hun har fået sin tredje søn med.

Caroline Henderson er ridder af Dannebrog.

Medvirker i 'Toppen af poppen' 2017.

- Jeg syntes jo, det var skidesjovt, da jeg fandt ud af, at 'Toppen af poppen' skulle optages i Kerteminde, fordi William Johnson har boet her og haft nogle af sine mest produktive år her, siger hun til TV 2.

Med følgeskab af en lydhør Hush-sangerinde, Dorthe Gerlach, opruller Caroline Henderson således historien om "Den sorte maler", som i 1927 blev så forelsket i en dansk væverske, Holcha Krake, at han slog sig ned i Kerteminde.

Øverst kan du se et videoklip fra de to sangerinders tur i Kertemindes gader - der er tale om ekstramateriale, som ikke vises i programmet.  

En kontroversiel romance

Ligesom det var tilfældet for Caroline Henderson selv, var maleren William Johnson også i starten af 20'erne, da han forlod sit hjemland, South Carolina i USA, for at rejse ud i verden.

- William tog til Tyskland og Paris på sådan en slags dannelsesrejse, som det var kotume for kunstnere at foretage dengang. Her mødte han danske Holcha, som også opholdt sig i kunstnerkollektivet, og han blev hurtigt enormt forelsket i hende - og omvendt. Bagefter rejste han tilbage til USA, og hun til Danmark, men de kunne ikke glemme hinanden. Så han kom til Danmark i 1930 i håbet om at kunne gifte sig med hende, fortæller Caroline Henderson og fortsætter:

- Men han blev nødt til at arbejde for sagen. For det var et vanskeligt forhold for omverdenen at acceptere. Dels fordi hun var en dansk kvinde, der var så meget ældre end ham. Hun var 44 år, og han var 29. Og dels fordi han var en sort, amerikansk kunstmaler.

Parret blev gift i maj 1930 og boede på Gasværksvej 5 i Kerteminde, hvor de udøvede hver sin kunstart, tekstilkunst og maleri, i et fælles atelier.

I videoklippet øverst finder Caroline Henderson og Dorthe Gerlach frem til adressen. 

Blev sindssyg af sorg

Trods de lykkelige år i Kerteminde, hvor William Johnson blandt andet blev gode venner med de lokale fiskere, som var blandt hans yndlingsmotiver, valgte parret i 1938 at rejse til USA på grund af den tiltagende nazisme i Europa.

Efter nogle kunstnerisk produktive år i USA bliver Holcha Krake imidlertid ramt af brystkræft, og i 1944 dør hun i en alder af 58 år.

- Det er meget rørende, synes jeg, fordi umiddelbart efter Holchas død fik William skrabet en masse penge sammen, og så tog han urnen med tilbage til Danmark, til Fyn og til den her kirkegård, fortæller Caroline Henderson, da hun og Dorthe Gerlach ankommer til Dalby Kirkegård, hvor Holcha Krake har sit gravsted.

- Hun var uden tvivl hans livs kærlighed, for han kom sig aldrig over hendes død. I årene efter gik han lidt for lud og koldt vand og var meget ulykkelig. Han malede ikke mere, og faktisk endte han med at blive sindssyg af sorg. Han blev indlagt på et hospital for sindslidende og døde der, slutter Caroline Henderson dramatisk historien af.

Oplev Caroline Henderson som hovedperson i 'Toppen af poppen' søndag kl. 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play.