Toppen af poppen

Tidligere 'Popstars'-dommer: Derfor gik Aura ikke videre dengang

Allerede som 16-årig optrådte popstjernen Aura Dione første gang i tv-sammenhæng, da hun deltog i 'Popstars'. Dengang nåede hun dog ikke så langt.

I dag er sangerinden Aura Dione internationalt anerkendt og tilhører i dén grad 'Toppen af poppen'.

Men det er ikke første gang, hun medvirker i et musikprogram på TV 2.

I 2001 deltog hun nemlig i første sæson af talentshowet 'Popstars' som 1 ud af de i alt 2000 sangglade piger, der drømte om at blive udvalgt til popgruppen EyeQ.

Se en 16-årig Aura optræde i 'Popstars' øverst i artiklen.

Gik videre fra første audition

Da Aura Dione tog til audition i 'Popstars', var hun en 16-årig skoleelev fra Bornholm, der præsenterede sig som Maria Louise Joensen.

På trods af, at hun var tydeligt nervøs under sin optræden med sangen 'Torn', var hendes sangtalent allerede på det tidspunkt så udviklet, at hun gjorde indtryk på de tre dommere, pladeselskabsmanden Poul Martin Bonde, manageren Simon Junker og sangeren Louise Ellerbæk.

Ligesom et par andre, nu kendte sangerinder, Maria Lucia og Trine Jepsen, var Aura da også blandt de 147 piger, der blev sendt videre fra den indledende audition til de næste dages mere intensive prøver.

Hun måtte derfor ringe hjem til sin lærer på Bornholm for at få udsat en engelskprøve. Se klip nedenfor.

I 2001 deltog Aura Dione - under sit borgerlige navn Maria Louise Joensen - i talentprogrammet 'Popstars'. Men hun måtte lige ringe hjem til sin klasselærer på Bornholm for at få lov til at blive til anden auditiondag.

Var "for speciel"

Ved sin anden optræden, hvor Aura sang 'I'm Outta Love' af Anastacia, slog hendes kraftige stemme flot igennem. Men alligevel endte hun - efter en længere votering blandt dommerne - med at blive sendt hjem med den begrundelse, at hun var "for speciel".

I dag, hvor der er gået 16 år, siden første sæson af 'Popstars' blev optaget, er erindringen om, hvad der præcist gik gennem hovederne dengang, efterhånden udvisket hos dommerne. Men Poul Martin Bonde, som nu er kommunikationschef hos Smukfest, kan dog godt huske, hvorfor Maria alias Aura blev skilt fra.

Aura Dione

Født den 21. januar 1985 i Roskilde og døbt Maria Louise Joensen.

Hendes mor har færøsk-franske rødder, og hendes far er dansk-spansk.

Rejste rundt i verden med forældrene som lille, og da hun var syv år, flyttede familien til Bornholm. I 1.g rejste hun til Australien, hvor hun boede hos lokale aboriginere.

Som 16-årig var hun med i den første sæson af talentprogrammet 'Popstars'.

Debuterede i 2008 med albummet 'Columbine', som også hittede stort i Tyskland. I 2011 udkom 'Before the Dinosaurs', og i maj 2017 udgav hun sit tredje album 'Can't Steal the Music'.

Medvirker i 'Toppen af poppen' 2017.

- Vi var jo i færd med at lave en gruppe, hvilket stod meget klart i første sæson af 'Popstars'. Men det var rimeligt tydeligt, at Aura mere var en solistorienteret sanger. Og dét har jo i øvrigt også vist sig sidenhen. Så det giver meget mening, at vi traf den beslutning, siger Poul Martin Bonde til TV 2 og tilføjer:

- I første sæson havde vi jo flere dygtige solistsangere, som heller ikke fik chancen for at komme med i EyeQ, fordi det ikke var den rette vej for dem at gå. Blandt andre Maria Lucia, der jo vandt en senere sæson af 'Popstars' som solist.

En original kunstner

Selvom han i sin egenskab som 'Popstars'-dommer valgte at sende Aura hjem, har Poul Martin Bonde sidenhen fulgt hendes karriere tæt på sidelinjen.

- Lige siden hun trådte frem og markerede sig som solist første gang, har hun været enormt spændende at følge. Hun er en original kunstner med en original stemme. Og så er hun en dygtig sangskriver, der har lavet enormt mange spændende ting. Så fuld respekt for den artist, hun har udviklet sig til, siger han.

Ifølge Poul Martin Bonde har tv-programmer som 'Popstars', X Factor' og 'Voice Junior' en vigtig funktion i forhold til talentudvikling.

- Nu er den her type konkurrence jo meget udskældt, men for mange unge sangere er det jo en unik måde at prøve sit talent af på og få noget feedback på et tidligt tidspunkt, mener han.

"Det er 1000 år siden"

Hos Aura Dione selv er der dog ikke længere nogen klokker, der ringer i hukommelsen, når man nævner 'Popstars'.

- Jeg kan ikke rigtig huske det. Det er 1000 år siden, siger hun til TV 2.

At den 32-årige popdiva for længst har lagt en talentaudition i teenageårene bag sig, er dog heller ikke så underligt. Med en succesfuld karriere, der har udviklet sig i hæsblæsende fart, er der sket uendeligt meget siden dengang.

- Jeg føler, at jeg på mange områder har levet rigtig mange liv, konstaterer Aura Dione, som netop nu er i gang med at indspille sange til det, der på et tidspunkt skal blive hendes fjerde album.

Se 'Toppen af poppen' søndag klokken 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play.

Her er artisterne i 'Toppen af poppen' 2017

Michael Falch

Michael Falch

Sangeren Michael Falch brød igennem i midt 70'erne, da han dannede rockbandet Malurt.

Senere gik han solo, og han er kendt for hits som 'Mød mig i mørket' og 'Superlove'. Han har udgivet adskillige albums op gennem 80'erne, 90'erne og 00'erne og har turneret både som soloartist og med Malurt. 

Michael Falch har også gjort karriere som skuespiller, blandt andet i tv-serien 'Rejseholdet', hvor han spillede retsmedicineren Jan Boysen', og som navnløs journalist i gennembrudsfilmen 'Mord i mørket', der indbragte ham en Bodilpris for bedste mandlige hovedrolle. 

Derudover er han også kendt som forfatter til de tre dagbogsbøger 'Helligdage', 'Hjemve' og 'Trækruter'. Og til efteråret kommer den fjerde, 'Til grænsen'.

Michael Falch er adskillige gange blevet spurgt, om han ville medvirke i 'Toppen af poppen' - første gang i 2010 - men har altså først sagt ja i 2017. 

Privat bor han med sin kæreste nær Storebælt og har tre piger fra et tidligere ægteskab - deriblandt sangerinden Mathilde Falch.

Michael Falch er 60 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Dorthe Gerlach

Dorthe Gerlach

Dorthe Gerlach udkom i 2015 med det dansksprogede album ’Natlys’, hvoraf singlen af samme navn kommer fra.

Hun er også kendt som sangerinde i duoen Hush, der har solgt over 100.000 albums i Danmark og turneret i ind- og udland i mere end 10 år.

- Jeg har seriøst ikke glædet mig så meget til en lejrskole siden 1. klasse, skriver hun på sin Facebook-profil om sin forestående medvirken i 'Toppen af poppen'.

I de foregående år har hun med stor interesse fulgt tv-programmet hjemme fra sofaen. 

- Omdrejningspunktet i programmet er musikken, historierne bag og dét, der sker, når alle deler noget af sig selv. På den måde handler det om at stemme hinanden ind, ikke om at stemme hinanden ud, og det kan jeg godt lide, siger hun. 

Dorthe Gerlach er 37 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Karl William

Karl William

Den aarhusianske sanger Karl William står bag hits som 'Foruden at forgude', 'Placebo', 'Tale om noget', 'Alt er fint' og 'Blind igen', og hans musik beskrives som en blanding af elektropop og R'n'B.

Karl William er en del af musikfælleskabet Hukaos, og det var EP'en 'Døende' fra 2014, der for alvor gav ham og Hukaos-makkerne Louis Rustum, Thøger Dixgaard og Tais Stausholm hitlistesucces. 

Den jyske sanger har blandt andet sagt ja til at være med i 'Toppen af poppen', fordi det vil give ham mulighed for at høre de andre kunstneres erfaringer - og samtidig snakke om perioder, han ikke selv har været en del af som musiker. 

- Nu når jeg er så ung, som jeg er, er det vildt rart at snakke med garvede kunstnere om musikbranchen og musiklivet. Og bare høre, hvordan de andre har oplevet det og oplever deres nutid og fremtid, fortæller han. 

I 2015 fik Karl William prisen 'P3 Talentet', og i 2016 modtog han 'P3 Prisen'.

Karl William er 22 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Aura Dione

Aura Dione

Det er i år præcis ti år siden, at Aura Dione, debuterede med singlen 'Something From Nothing', og debutalbummet 'Columbine' kom på gaden året efter. 

Den danske sangerinde, der også har færøske, spanske og franske rødder, har især toppet hitlisten i Tyskland, hvor hun solgte over 300.000 eksemplarer af singlen 'I Will Love You Monday' i 2009.

Sangen 'Geronimo' røg to år senere til tops i både Tyskland og Danmark. 

Aura Diones borgerlige navn er Maria Louise Joensen, og hvis man kan huske at have set hende i andre tv-programmer, er det fordi, hun som 16-årig var med i den første sæson af talentshowet 'Popstars'.

Aura Dione fortæller, at hun vil forsøge at skabe et personligt univers i sine versioner af de andres sange under 'Toppen af poppen'.  

- Jeg har lyst til at udfordre mig selv og prøve at fortolke de andre kunstneres sange, fortæller hun om grunden til, at hun sagde ja til at deltage. 

I maj 2017 udgav sangerinden sit tredje album 'Can't Steal the Music'.

Aura Dione er 32 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Søren Huss

Søren Huss

Sanger, sangskriver og musiker Søren Huss er bedst kendt som frontfigur i rockbandet Saybia, der blev dannet i Nyborg i 1993.

De bragede igennem ungdomsværelserne med hits som 'The Day After Tomorrow' og 'The Second You Sleep'.

Han har som solist udgivet to dansksprogede album og har et tredje på vej. I Søren Huss' solo-debutalbum 'Troen & Ingen' er omdrejningspunktet tabet af hans kæreste - og moren til deres fælles datter - som omkom i en tragisk højresvingsulykke tilbage i 2007. 

Søren Huss har taget tilløb til at være med i 'Toppen af poppen', men i år skulle det være, fortæller han:

- Jeg er et godt sted i min karriere, og jeg har hørt fra en masse kolleger, at det er en rigtig fin oplevelse.

Sangeren vandt prisen som Årets danske mandlige kunstner ved Danish Music Awards i 2011.

Søren Huss er 41 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Caroline Henderson

Caroline Henderson

Pop- og jazzsangerinden Caroline Henderson har udgivet flere soloalbum og været med i både film og forestillinger: Blandt andet stod hun i 2012 bag koncertteaterforestillingen ‘Jazz, Love & Henderson' på Østre Gasværk. 

Caroline Henderson er datter af den amerikanske jazz-musiker Rudy Henderson og den svenske mor, Gunilla. 

Hun er født i Stockholm og flyttede til Danmark i 1983.

Seks år senere slog Caroline Henderson musikalsk igennem herhjemme, da hun sammen med sangerinden Maria Bramsen dannede bandet RayDeeOhh. Gruppen står bag hits som 'Jeg vil la' lyset brænde', 'Mandags-stævnemøde' og 'Brændende læber", og RayDeeOhh eksisterede indtil 1991.  

Om motivationen til at være med i programmet, siger hun:

- Jeg synes, det kunne være en passende udfordring på nuværende tidspunkt i min karriere. Det bliver spændende forhåbentligt at få et lille indblik i de andres liv gennem musikken, siger hun.

Caroline Henderson har vundet otte Danish Music Awards, og hun er ridder af Dannebrog. 

Hun er 55 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Burhan G

Burhan G

Efter to engelsksprogede album brød R'n'B-sangeren igennem i 2010 med det selvbetitlede album 'Burhan G', der indeholder sange på dansk.  

I 2011 hittede han med 'Jeg’ i live', der er en cover-version af Sanne Salomonsen og Thomas Helmigs hit fra 1989.

Burhan G har haft hele 13 top-10 singler på den danske hitliste. 

- Jeg glæder mig til at lære de andre lidt bedre at kende, høre deres historier og mærke deres fortællinger i musikken, siger den 34-årige sanger om sin medvirken i 'Toppen af poppen'.

Privat har  han sønnen Dallas med Sarah Zobel. 

Burhan G's fulde navn er Burhan Genç og han er opvokset i Brøndby Strand med sine tyrkisk-kurdiske forældre og en lillesøster. 

Burhan G er 34 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2