Tidligere 'Popstars'-dommer: Derfor gik Aura ikke videre dengang

Allerede som 16-årig optrådte popstjernen Aura Dione første gang i tv-sammenhæng, da hun deltog i 'Popstars'. Dengang nåede hun dog ikke så langt.

I dag er sangerinden Aura Dione internationalt anerkendt og tilhører i dén grad 'Toppen af poppen'.

Men det er ikke første gang, hun medvirker i et musikprogram på TV 2.

I 2001 deltog hun nemlig i første sæson af talentshowet 'Popstars' som 1 ud af de i alt 2000 sangglade piger, der drømte om at blive udvalgt til popgruppen EyeQ.

Se en 16-årig Aura optræde i 'Popstars' øverst i artiklen.

Gik videre fra første audition

Da Aura Dione tog til audition i 'Popstars', var hun en 16-årig skoleelev fra Bornholm, der præsenterede sig som Maria Louise Joensen.

På trods af, at hun var tydeligt nervøs under sin optræden med sangen 'Torn', var hendes sangtalent allerede på det tidspunkt så udviklet, at hun gjorde indtryk på de tre dommere, pladeselskabsmanden Poul Martin Bonde, manageren Simon Junker og sangeren Louise Ellerbæk.

Ligesom et par andre, nu kendte sangerinder, Maria Lucia og Trine Jepsen, var Aura da også blandt de 147 piger, der blev sendt videre fra den indledende audition til de næste dages mere intensive prøver.

Hun måtte derfor ringe hjem til sin lærer på Bornholm for at få udsat en engelskprøve. Se klip nedenfor.

I 2001 deltog Aura Dione - under sit borgerlige navn Maria Louise Joensen - i talentprogrammet 'Popstars'. Men hun måtte lige ringe hjem til sin klasselærer på Bornholm for at få lov til at blive til anden auditiondag.

Var "for speciel"

Ved sin anden optræden, hvor Aura sang 'I'm Outta Love' af Anastacia, slog hendes kraftige stemme flot igennem. Men alligevel endte hun - efter en længere votering blandt dommerne - med at blive sendt hjem med den begrundelse, at hun var "for speciel".

I dag, hvor der er gået 16 år, siden første sæson af 'Popstars' blev optaget, er erindringen om, hvad der præcist gik gennem hovederne dengang, efterhånden udvisket hos dommerne. Men Poul Martin Bonde, som nu er kommunikationschef hos Smukfest, kan dog godt huske, hvorfor Maria alias Aura blev skilt fra.

Aura Dione

Født den 21. januar 1985 i Roskilde og døbt Maria Louise Joensen.

Hendes mor har færøsk-franske rødder, og hendes far er dansk-spansk.

Rejste rundt i verden med forældrene som lille, og da hun var syv år, flyttede familien til Bornholm. I 1.g rejste hun til Australien, hvor hun boede hos lokale aboriginere.

Som 16-årig var hun med i den første sæson af talentprogrammet 'Popstars'.

Debuterede i 2008 med albummet 'Columbine', som også hittede stort i Tyskland. I 2011 udkom 'Before the Dinosaurs', og i maj 2017 udgav hun sit tredje album 'Can't Steal the Music'.

Medvirker i 'Toppen af poppen' 2017.

- Vi var jo i færd med at lave en gruppe, hvilket stod meget klart i første sæson af 'Popstars'. Men det var rimeligt tydeligt, at Aura mere var en solistorienteret sanger. Og dét har jo i øvrigt også vist sig sidenhen. Så det giver meget mening, at vi traf den beslutning, siger Poul Martin Bonde til TV 2 og tilføjer:

- I første sæson havde vi jo flere dygtige solistsangere, som heller ikke fik chancen for at komme med i EyeQ, fordi det ikke var den rette vej for dem at gå. Blandt andre Maria Lucia, der jo vandt en senere sæson af 'Popstars' som solist.

I 2001 deltog den 16-årige skoleelev Maria Louise Joensen i talentshowet 'Popstars' og blev afvist. Men 16 år senere medvirker hun i 'Toppen af poppen' som stjerne.
I 2001 deltog den 16-årige skoleelev Maria Louise Joensen i talentshowet 'Popstars' og blev afvist. Men 16 år senere medvirker hun i 'Toppen af poppen' som stjerne. Foto: Stephen Freiheit / TV 2-collage

En original kunstner

Selvom han i sin egenskab som 'Popstars'-dommer valgte at sende Aura hjem, har Poul Martin Bonde sidenhen fulgt hendes karriere tæt på sidelinjen.

- Lige siden hun trådte frem og markerede sig som solist første gang, har hun været enormt spændende at følge. Hun er en original kunstner med en original stemme. Og så er hun en dygtig sangskriver, der har lavet enormt mange spændende ting. Så fuld respekt for den artist, hun har udviklet sig til, siger han.

Ifølge Poul Martin Bonde har tv-programmer som 'Popstars', X Factor' og 'Voice Junior' en vigtig funktion i forhold til talentudvikling.

- Nu er den her type konkurrence jo meget udskældt, men for mange unge sangere er det jo en unik måde at prøve sit talent af på og få noget feedback på et tidligt tidspunkt, mener han.

Dommerpanelet i første sæson af 'Popstars' består af (fra venstre): Poul Martin Bonde, Louise Ellerbæk og Simon Junker.
Dommerpanelet i første sæson af 'Popstars' består af (fra venstre): Poul Martin Bonde, Louise Ellerbæk og Simon Junker. Foto: TV 2-screendump

"Det er 1000 år siden"

Hos Aura Dione selv er der dog ikke længere nogen klokker, der ringer i hukommelsen, når man nævner 'Popstars'.

- Jeg kan ikke rigtig huske det. Det er 1000 år siden, siger hun til TV 2.

At den 32-årige popdiva for længst har lagt en talentaudition i teenageårene bag sig, er dog heller ikke så underligt. Med en succesfuld karriere, der har udviklet sig i hæsblæsende fart, er der sket uendeligt meget siden dengang.

- Jeg føler, at jeg på mange områder har levet rigtig mange liv, konstaterer Aura Dione, som netop nu er i gang med at indspille sange til det, der på et tidspunkt skal blive hendes fjerde album.

Se 'Toppen af poppen' søndag klokken 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play.

Her er artisterne i 'Toppen af poppen' 2017