Derfor kalder hun sig Aura Dione

Selv om det klinger både glamourøst og konstrueret, har popdivaen Aura Diones navn en ret jordnær forklaring.

Hun er døbt Maria Louise Joensen.

Men for millioner af mennesker er hun kendt som popdronningen Aura Dione, der i en alder af bare 32 år har opnået og oplevet mere, end langt de fleste overhovedet har fantasi til at drømme om. 

Kunstnernavnet passer derfor bedre til hendes eventyrlige liv, end det lidt anonyme, borgerlige navn, hun blev givet ved dåben.

Men selv om Aura Dione lyder mest som en græsk gudinde eller en figur fra et Anders And-blad, er navnet hverken opdigtet eller hentet fra fiktionens verden. Tværtimod har det en helt naturlig oprindelse.

Farverig udstråling

Slår man ordet "aura" op på nettet, stammer det ganske rigtigt fra græsk og oversættes med "brise" eller "lysskær". Ordet bruges også i spirituelle kredse som betegnelse for "et felt af farvede energier, som omgiver mennesker".

Og farver, udstråling og energi er noget, som den sangglade pige fra Bornholm altid har haft masser af. Så deraf opstod fornavnet Aura.

-  Det har egentlig været et kælenavn, jeg har haft, siden jeg var teenager. Det var en af mine veninder, der fandt på det. Nok fordi jeg altid har gået i meget farvestrålende tøj og været meget udtryksfuld i min stil, siger Aura Dione til TV 2 og fortsætter:

Dét med at være glad for farverigt tøj har altid været en del af sangerinden Auras personlighed. Hun laver også selv sine scenekostumer. Her ses hun optræde ved en festivalkoncert i Warszawa i 2010.
Dét med at være glad for farverigt tøj har altid været en del af sangerinden Auras personlighed. Hun laver også selv sine scenekostumer. Her ses hun optræde ved en festivalkoncert i Warszawa i 2010. Foto: Scanpix

Aura Dione

Født den 21. januar 1985 i Roskilde og døbt Maria Louise Joensen.

Hendes mor har færøsk-franske rødder, og hendes far er dansk-spansk.

Rejste rundt i verden med forældrene som lille, og da hun var syv år, flyttede familien til Bornholm. I 1.g rejste hun til Australien, hvor hun boede hos lokale aboriginere.

Som 16-årig var hun med i den første sæson af talentprogrammet 'Popstars'.

Debuterede i 2008 med albummet 'Columbine', som også hittede stort i Tyskland. I 2011 udkom 'Before the Dinosaurs', og i maj 2017 udgav hun sit tredje album 'Can't Steal the Music'.

Medvirker i 'Toppen af poppen' 2017.

- Det hang bare fast, så jeg har egentlig ikke tænkt så meget over det. Det har været meget naturligt for mig. Jeg har heller ikke tænkt det som mit kunstnernavn. Det var bare dét, jeg blev kaldt.

I videoklippet fra 'Toppen af poppen' øverst på siden fortæller Aura lidt om, hvordan hun udtrykker sig gennem farver og påklædning. 

Færøsk slægtsnavn

Den anden del af navnet, Dione, hænger sammen med hendes multinationale familiebaggrund - med en færøsk-fransk mor og en spansk-dansk far. 

- Dione er et færøsk slægtsnavn. Alle mændene på min mors side har haft det navn i generationer. Og lige fra jeg var barn, syntes jeg bare, det var så flot, at jeg gerne ville tage det navn, lyder den enkle og jordnære forklaring fra Aura.

Ifølge Aura Dione selv har hun fået andet med sig fra sine færøske rødder end bare navnet. Hun har tidligere udtalt, at den stædige udholdenhed og styrke, hun har i sig, stammer fra hendes færøske mormor, der stod udenfor i al slags vejr og rensede fisk på havnen - også om vinteren.

Det samme gjorde mormorens 15 søskende, hvoraf størstedelen var piger. Så Aura mener, at hun må have fået en sejhed fra dem.

Aura er hovedperson i tredje afsnit af 'Toppen af poppen' søndag kl. 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play.

Her er artisterne i 'Toppen af poppen' 2017