Toppen af poppen

Aura Dione: - Jeg er drevet af nysgerrighed

Sangdivaen Aura Dione har altid været forelsket i verden og haft trangen til at udnytte hvert sekund af livet.

Aura Dione

Født den 21. januar 1985 i Roskilde og døbt Maria Louise Joensen.

Hendes mor har færøsk-franske rødder, og hendes far er dansk-spansk.

Rejste rundt i verden med forældrene som lille, og da hun var syv år, flyttede familien til Bornholm. I 1.g rejste hun til Australien, hvor hun boede hos lokale aboriginere.

Som 16-årig var hun med i den første sæson af talentprogrammet 'Popstars'.

Debuterede i 2008 med albummet 'Columbine', som også hittede stort i Tyskland. I 2011 udkom 'Before the Dinosaurs', og i maj 2017 udgav hun sit tredje album 'Can't Steal the Music'.

Medvirker i 'Toppen af poppen' 2017.

Da hun var fem år, skrev hun sin første sang, og da hun var 17, tog hun sin guitar under armen og rejste ud i verden på eventyr.

- På min fødselsdag gik jeg ud af gymnasiet og gav min historielærer bøgerne og sagde: "Jeg kan simpelthen ikke sidde ned, jeg skal faktisk være popstjerne".

Sådan siger Aura Dione til sine musikerkolleger i 'Toppen af poppen', da det er blevet hendes tur til at fortælle om sin baggrund og sine drømme.

Se videoklip fra programmet øverst i artiklen.

Og for Auras vedkommende har der ikke bare været tale om løs snak. Siden hun var 19, har hun turneret Europa rundt med hits som 'Geronimo', 'Song for Sophie' og 'In Love With the World'.

Især er hun blevet en stor stjerne i Tyskland, hvor hun som første dansker siden Gitte Hænning gik direkte ind som nummer ét på singlehitlisten med 'I Will Love You Monday', som siden er afspillet mange millioner gange på Youtube.

Voksede op på en båd

Rejselysten og udlængslen er da også noget, som Aura - eller Maria Louise Joensen, som hun er døbt - har haft indpodet i blodet, fra hun var helt lille. 

De første syv år af hendes liv foregik nemlig til søs, hvor familien sejlede verden rundt, før de slog sig ned på Bornholm.

- Mine forældre var sådan lidt Troels Kløvedal-agtige. De kunne bare godt lide at bevæge sig og være i verden, siger Aura Dione til TV 2. 

Sangerinden Aura Dione var bare 11 år gammel, da hun begyndte at skrive sange, og nu hvor hun er 32 år, er hun internationalt kendt for hits som 'Geronimo', 'Something From Nothing' og 'I Will Love You Monday'. Video: Susanne Nielsen

Også musikken er indkodet som en del af Auras dna. Hendes mor var musiker og sangskriver, og sammen med Auras far var hun med til at starte Roskildefestivalen i starten af 1970’erne.

Musik var derfor en integreret del af opvæksten for Aura, der lyttede til forældrenes kassettebåndssamling med kunstnere som Joni Mitchell, Fleetwood Mac, Rolling Stones, Dolly Parton og Tracey Chapman. 

- Jeg voksede simpelthen op med at tænke, at det fineste og det bedste - dér, hvor livet gav allermest mening, var at blive musiker, fortæller Aura, der med sin røde Sony Walkman og sit lille minikeyboard ved hånden begyndte at komponere sange i en meget ung alder, mens hun var ombord på båden.

Senere, da familien slog sig ned på Bornholm, havde Aura fri adgang til forældrenes guitarer, der hang på væggen, og et klaver, så hun for alvor kunne fordybe sig i musikkens verden.

- Jeg skrev min første plade, 'Columbine', fra jeg var 11-19 år, siger hun.

Allerede som 17-årig rejste Maria Louise Joensen, som senere blev kendt som popstjernen Aura Dione, ud i verden, hvor hun blandt andet boede i bushen hos det oprindelige, australske stammefolk, aboriginerne. Video: Susanne Nielsen

Inspireret af fattige aboriginere

En anden ting, Aura har fået med sig fra sine forældre, er interessen for mennesker fra andre kulturer, uanset materiel status. I perioder har hendes far eksempelvis inviteret flygtninge på besøg, og det har åbnet hendes øjne for den mangfoldige omverden.

- Jeg er drevet af nysgerrighed. Jeg kan godt lide mennesker og kan rigtig godt lide at bevæge mig i forskellige kulturer. Derfor har musikken også været en velsignelse, fordi den har åbnet døren ud til verden for mig, siger den nu 32-årige Aura Dione til TV 2.

Da hun som 17-årig rejste til Australien uden en krone på lommen, tjente hun til føden som gademusiker, og her kom hun i kontakt med nogle aboriginere (oprindeligt, australsk stammefolk, red.), som hun flyttede ud og boede hos i et reservat i ørkenen.

- Jeg følte en enorm gæstfrihed, kærlighed og en velkommenhed fra nogle mennesker, der på mange måder har lidt meget, og som var enormt fattige, men alligevel gav så meget. Det inspirerede mig til at skrive en sang om ikke at have andet end sin stemme og dét, man har indeni, siger hun.

Sangen kom ud som Auras første single-udgivelse, 'Something From Nothing', der blev starten på hendes internationale karriere.

Aura er hovedperson i tredje afsnit af 'Toppen af poppen' søndag kl. 20.00 på TV 2 - se snigpremieren lige nu på TV 2 Play.

Her er artisterne i 'Toppen af poppen' 2017

Michael Falch

Michael Falch i Toppen af poppen

Michael Falch

Sangeren Michael Falch brød igennem i midt 70'erne, da han dannede rockbandet Malurt.

Senere gik han solo, og han er kendt for hits som 'Mød mig i mørket' og 'Superlove'. Han har udgivet adskillige albums op gennem 80'erne, 90'erne og 00'erne og har turneret både som soloartist og med Malurt. 

Michael Falch har også gjort karriere som skuespiller, blandt andet i tv-serien 'Rejseholdet', hvor han spillede retsmedicineren Jan Boysen', og som navnløs journalist i gennembrudsfilmen 'Mord i mørket', der indbragte ham en Bodilpris for bedste mandlige hovedrolle. 

Derudover er han også kendt som forfatter til de tre dagbogsbøger 'Helligdage', 'Hjemve' og 'Trækruter'. Og til efteråret kommer den fjerde, 'Til grænsen'.

Michael Falch er adskillige gange blevet spurgt, om han ville medvirke i 'Toppen af poppen' - første gang i 2010 - men har altså først sagt ja i 2017. 

Privat bor han med sin kæreste nær Storebælt og har tre piger fra et tidligere ægteskab - deriblandt sangerinden Mathilde Falch.

Michael Falch er 60 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Dorthe Gerlach

Dorthe Gerlach i Toppen af poppen

Dorthe Gerlach

Dorthe Gerlach udkom i 2015 med det dansksprogede album ’Natlys’, hvoraf singlen af samme navn kommer fra.

Hun er også kendt som sangerinde i duoen Hush, der har solgt over 100.000 albums i Danmark og turneret i ind- og udland i mere end 10 år.

- Jeg har seriøst ikke glædet mig så meget til en lejrskole siden 1. klasse, skriver hun på sin Facebook-profil om sin forestående medvirken i 'Toppen af poppen'.

I de foregående år har hun med stor interesse fulgt tv-programmet hjemme fra sofaen. 

- Omdrejningspunktet i programmet er musikken, historierne bag og dét, der sker, når alle deler noget af sig selv. På den måde handler det om at stemme hinanden ind, ikke om at stemme hinanden ud, og det kan jeg godt lide, siger hun. 

Dorthe Gerlach er 37 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Karl William

Karl William i Toppen af poppen

Karl William

Den aarhusianske sanger Karl William står bag hits som 'Foruden at forgude', 'Placebo', 'Tale om noget', 'Alt er fint' og 'Blind igen', og hans musik beskrives som en blanding af elektropop og R'n'B.

Karl William er en del af musikfælleskabet Hukaos, og det var EP'en 'Døende' fra 2014, der for alvor gav ham og Hukaos-makkerne Louis Rustum, Thøger Dixgaard og Tais Stausholm hitlistesucces. 

Den jyske sanger har blandt andet sagt ja til at være med i 'Toppen af poppen', fordi det vil give ham mulighed for at høre de andre kunstneres erfaringer - og samtidig snakke om perioder, han ikke selv har været en del af som musiker. 

- Nu når jeg er så ung, som jeg er, er det vildt rart at snakke med garvede kunstnere om musikbranchen og musiklivet. Og bare høre, hvordan de andre har oplevet det og oplever deres nutid og fremtid, fortæller han. 

I 2015 fik Karl William prisen 'P3 Talentet', og i 2016 modtog han 'P3 Prisen'.

Karl William er 22 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Aura Dione

Aura Dione i Toppen af poppen

Aura Dione

Det er i år præcis ti år siden, at Aura Dione, debuterede med singlen 'Something From Nothing', og debutalbummet 'Columbine' kom på gaden året efter. 

Den danske sangerinde, der også har færøske, spanske og franske rødder, har især toppet hitlisten i Tyskland, hvor hun solgte over 300.000 eksemplarer af singlen 'I Will Love You Monday' i 2009.

Sangen 'Geronimo' røg to år senere til tops i både Tyskland og Danmark. 

Aura Diones borgerlige navn er Maria Louise Joensen, og hvis man kan huske at have set hende i andre tv-programmer, er det fordi, hun som 16-årig var med i den første sæson af talentshowet 'Popstars'.

Aura Dione fortæller, at hun vil forsøge at skabe et personligt univers i sine versioner af de andres sange under 'Toppen af poppen'.  

- Jeg har lyst til at udfordre mig selv og prøve at fortolke de andre kunstneres sange, fortæller hun om grunden til, at hun sagde ja til at deltage. 

I maj 2017 udgav sangerinden sit tredje album 'Can't Steal the Music'.

Aura Dione er 32 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Søren Huss

Søren Huss i Toppen af poppen

Søren Huss

Sanger, sangskriver og musiker Søren Huss er bedst kendt som frontfigur i rockbandet Saybia, der blev dannet i Nyborg i 1993.

De bragede igennem ungdomsværelserne med hits som 'The Day After Tomorrow' og 'The Second You Sleep'.

Han har som solist udgivet to dansksprogede album og har et tredje på vej. I Søren Huss' solo-debutalbum 'Troen & Ingen' er omdrejningspunktet tabet af hans kæreste - og moren til deres fælles datter - som omkom i en tragisk højresvingsulykke tilbage i 2007. 

Søren Huss har taget tilløb til at være med i 'Toppen af poppen', men i år skulle det være, fortæller han:

- Jeg er et godt sted i min karriere, og jeg har hørt fra en masse kolleger, at det er en rigtig fin oplevelse.

Sangeren vandt prisen som Årets danske mandlige kunstner ved Danish Music Awards i 2011.

Søren Huss er 41 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Caroline Henderson

Caroline Henderson i Toppen af poppen

Caroline Henderson

Pop- og jazzsangerinden Caroline Henderson har udgivet flere soloalbum og været med i både film og forestillinger: Blandt andet stod hun i 2012 bag koncertteaterforestillingen ‘Jazz, Love & Henderson' på Østre Gasværk. 

Caroline Henderson er datter af den amerikanske jazz-musiker Rudy Henderson og den svenske mor, Gunilla. 

Hun er født i Stockholm og flyttede til Danmark i 1983.

Seks år senere slog Caroline Henderson musikalsk igennem herhjemme, da hun sammen med sangerinden Maria Bramsen dannede bandet RayDeeOhh. Gruppen står bag hits som 'Jeg vil la' lyset brænde', 'Mandags-stævnemøde' og 'Brændende læber", og RayDeeOhh eksisterede indtil 1991.  

Om motivationen til at være med i programmet, siger hun:

- Jeg synes, det kunne være en passende udfordring på nuværende tidspunkt i min karriere. Det bliver spændende forhåbentligt at få et lille indblik i de andres liv gennem musikken, siger hun.

Caroline Henderson har vundet otte Danish Music Awards, og hun er ridder af Dannebrog. 

Hun er 55 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Burhan G

Burhan G i Toppen af poppen

Burhan G

Efter to engelsksprogede album brød R'n'B-sangeren igennem i 2010 med det selvbetitlede album 'Burhan G', der indeholder sange på dansk.  

I 2011 hittede han med 'Jeg’ i live', der er en cover-version af Sanne Salomonsen og Thomas Helmigs hit fra 1989.

Burhan G har haft hele 13 top-10 singler på den danske hitliste. 

- Jeg glæder mig til at lære de andre lidt bedre at kende, høre deres historier og mærke deres fortællinger i musikken, siger den 34-årige sanger om sin medvirken i 'Toppen af poppen'.

Privat har  han sønnen Dallas med Sarah Zobel. 

Burhan G's fulde navn er Burhan Genç og han er opvokset i Brøndby Strand med sine tyrkisk-kurdiske forældre og en lillesøster. 

Burhan G er 34 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2