Pladecover blev starten på Michael Falchs karriere som skuespiller

Sangeren Michael Falch har som den eneste vundet både en Danish Music Award og en Bodil-filmpris. Han fortæller her historien bag sin skuespildebut.

Michael Falch indledte sin professionelle musikerkarriere i 1977 med Malurt, som op gennem 80'erne blev det helt store, danske rockband.

Sideløbende med musikken har den nu 60-årige rock-veteran også medvirket i en lang række roller på film og tv. For nylig kunne seerne eksempelvis genopleve ham som retsmedicineren Jan Boysen i krimiserien 'Rejseholdet'.

- Det er fantastisk, som den serie ligesom har taget bolig i den danske befolkning. Jeg oplever stadig, at publikum til koncerterne råber: ”Hva’ så, Boysen?” efter så mange år, siger Michael Falch, til TV 2 og tilføjer.

- Og så er det enormt sjovt, at mange yngre mennesker faktisk tror, at jeg er en eller anden afdanket skuespiller, som nu pludselig skal til at realisere mig selv som musiker på mine gamle dage. 

Selv om Michael Falch griner højt af den udbredte fejlopfattelse af, hvad der kom først, håber han samtidig, at hans medvirken i musikprogrammet 'Toppen af poppen' kan være med til at aflive misforståelsen.

- Jeg har jo hørt fra andre af mine kolleger, at programmet har åbnet yngre menneskers øjne for deres tilstedeværelse, som han siger.

Se videoklip fra andet afsnit af 'Toppen af poppen' øverst, hvor Michael Falch er hovedpersonen.

Var for "rock'n'roll-voldsom"

Michael Falch

Michael Ehlert Falch er født  16. september 1956 i Køge.

Familien boede siden i Glostrup, Brabrand, Lystrup, Sønderborg, Tåstrup og Tønder.

Blev samfundssproglig student fra Tønder Gymnasium i 1976 og læste dansk ved Københavns Universitet i fire år.

I 1977 dannede han rockbandet Malurt, hvor han var frontfigur. Efter at bandet blev opløst i 1984, gik han solo og har siden udgivet et stort antal albummer.

Har siden 1986 medvirket i talrige film og tv-serier, deriblandt 'Isfugle', 'Mord i mørket', og 'Rejseholdet'.

Var gift med Linda Lyneborg fra 1983-2006 og har tre døtre, Mathilde, Soffi og Anna.

Som så mange andre vigtige begivenheder i Michael Falchs liv var det et samspil af tilfældigheder, der gjorde, at han blev sporet ind på skuespilfaget.

I starten af 80'erne tegnede han og Malurt kontrakt med pladeselskabet Medley Records, som blandt andet var ejet af Gasolin'-bagmanden Poul Bruun. Og han kendte filminstruktøren Søren Kragh-Jacobsen.

- En dag, Søren Kragh-Jacobsen var på besøg, sagde han, at han skulle bruge en vild, ung mand til sin næste film. Så hev Poul Bruun det nyeste Malurt-cover frem og sagde: "Jamen, han er her", mens han pegede på billedet af mig, fortæller Michael Falch og fortsætter.

- Snart efter blev jeg indkaldt til en prøvefilmning, og i første omgang blev jeg fyret, fordi jeg var alt for rock’n’roll-voldsom i min stil. De sagde: "Husk, at det ikke er Roskilde Festival, du står på". Men så ville de alligevel se mig én gang til, hvor jeg skruede ned for udtrykket, og så fik jeg rollen.

- Jeg følte, at den rolle var skrevet til mig

Filmen, som Michael Falch fik sin debut i som skuespiller, var 'Isfugle' fra 1983. Den handler om to mænd i tyverne, John og René, hvoraf den ene er genert og tilbageholdende, og den anden en letlevende type med tilfældigt arbejde og en personlig tragedie i bagagen. 

Sidstnævnte blev selvfølgelig spillet af rockstjernen Michael Falch.

- Jeg var så lykkelig over, at jeg fik rollen. Da jeg læste manuskriptet, fik jeg nogle mindelser fra mit eget ungdomsliv og opvæksten i en dysfunktionel familie. Jeg følte, at den rolle var skrevet til mig, og jeg ville simpelthen spille den, siger Michael Falch, som da også er ret tilfreds med sin præstation i filmen.

- Jeg synes stadig, det er det bedste skuespil, jeg har lavet, i hvert fald i nogle af scenerne i den film. Det var en stærk oplevelse, konstaterer han.

Men selv om han blev nomineret til en Bodil-pris for bedste mandlige hovedrolle i 'Isfugle', var det først hans næste film, 'Mord i mørket' fra 1986, hvor han spillede en unavngiven journalist, der indbragte ham Bodil-statuetten.

Bodil-nomineret fem gange

Michael Falchs store talent som skuespiller har blandt andet vist sig ved, at han er blevet Bodil-nomineret i fem ud af de seks spillefilm, han har medvirket i. Eneste undtagelse er familiefilmen 'Mig og Mama Mia' fra 1989, hvor han spillede pigen Rikkes far.

Jeg har fået mere travlt, end jeg har haft siden min tidlige Malurt-tid

Michael Falch, sanger, skuespiller og forfatter

Han er da også den hidtil eneste danske sanger, der kan bryste sig af, at have både en Bodil-statuette og en Danish Music Award-pris stående derhjemme.

- Helt ærligt, så gør de mig godt! For de er jo udtryk for en anerkendelse, og så må der alligevel være et eller andet, der lykkes hen ad vejen, siger Michael Falch, der har placeret de to statuetter side om side i sit musikrum.

- De står på en bjælke oppe over mig. Så indimellem er jeg bange for, at de falder ned, hvis jeg spiller for højt. Især Bodil’en. Grammy'en går ikke i stykker, for den er lavet af hårdt metal. Men Bodil’en er af skrøbeligt porcelæn, siger han.

Grammy'en fik han for Årets Danske Voxpopudgivelse for albummet 'Sommeren kom ny tilbage' ved 'Danish Music Awards' 2014. 

Se video med præsentation af Michael Falchs karriere nedenfor.

Michael Falchs karriere har budt på både op- og nedture, først med Malurt og siden solo. Efter nogle års pause vendte han i 2016 tilbage med et nyt, succesfuldt album. Video: Susanne Nielsen

Stor opblomstring i de senere år

I det hele taget har Michael Falchs musiske karriere haft en gradvist stigende popularitetskurve i de senere år, efter at han gjorde comeback i 2006 med Boat Man Love som sit faste backingband.

- Jeg har fået mere travlt, end jeg har haft siden min tidlige Malurt-tid. Jeg spiller omkring 100 koncerter om året. Det er en stor lykke for mig, at der har været så meget opblomstring igen i mine senere år, siger Michael Falch, som så til gengæld bliver nødt til at holde igen med film- og tv-rollerne.

- Jeg må indrømme, at jeg siger nej til det meste, for musikken fylder det meste lige nu, siger han.

I alt har Michael Falch udgivet 35 albummer gennem hele sin karriere.

Den næste udgivelse fra Michael Falchs hånd er dog en bog, 'Til grænsen', som er hans ungdomserindringer fra blandt andet årene i Tønder, og som udkommer på Gyldendal til oktober.

Se andet afsnit af 'Toppen af poppen' med Michael Falch i centrum søndag kl. 20.00 på TV 2 - eller lige nu på TV 2 Play

Her er artisterne i 'Toppen af poppen' 2017

Michael Falch

Michael Falch

Sangeren Michael Falch brød igennem i midt 70'erne, da han dannede rockbandet Malurt.

Senere gik han solo, og han er kendt for hits som 'Mød mig i mørket' og 'Superlove'. Han har udgivet adskillige albums op gennem 80'erne, 90'erne og 00'erne og har turneret både som soloartist og med Malurt. 

Michael Falch har også gjort karriere som skuespiller, blandt andet i tv-serien 'Rejseholdet', hvor han spillede retsmedicineren Jan Boysen', og som navnløs journalist i gennembrudsfilmen 'Mord i mørket', der indbragte ham en Bodilpris for bedste mandlige hovedrolle. 

Derudover er han også kendt som forfatter til de tre dagbogsbøger 'Helligdage', 'Hjemve' og 'Trækruter'. Og til efteråret kommer den fjerde, 'Til grænsen'.

Michael Falch er adskillige gange blevet spurgt, om han ville medvirke i 'Toppen af poppen' - første gang i 2010 - men har altså først sagt ja i 2017. 

Privat bor han med sin kæreste nær Storebælt og har tre piger fra et tidligere ægteskab - deriblandt sangerinden Mathilde Falch.

Michael Falch er 60 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Dorthe Gerlach

Dorthe Gerlach

Dorthe Gerlach udkom i 2015 med det dansksprogede album ’Natlys’, hvoraf singlen af samme navn kommer fra.

Hun er også kendt som sangerinde i duoen Hush, der har solgt over 100.000 albums i Danmark og turneret i ind- og udland i mere end 10 år.

- Jeg har seriøst ikke glædet mig så meget til en lejrskole siden 1. klasse, skriver hun på sin Facebook-profil om sin forestående medvirken i 'Toppen af poppen'.

I de foregående år har hun med stor interesse fulgt tv-programmet hjemme fra sofaen. 

- Omdrejningspunktet i programmet er musikken, historierne bag og dét, der sker, når alle deler noget af sig selv. På den måde handler det om at stemme hinanden ind, ikke om at stemme hinanden ud, og det kan jeg godt lide, siger hun. 

Dorthe Gerlach er 37 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Karl William

Karl William

Den aarhusianske sanger Karl William står bag hits som 'Foruden at forgude', 'Placebo', 'Tale om noget', 'Alt er fint' og 'Blind igen', og hans musik beskrives som en blanding af elektropop og R'n'B.

Karl William er en del af musikfælleskabet Hukaos, og det var EP'en 'Døende' fra 2014, der for alvor gav ham og Hukaos-makkerne Louis Rustum, Thøger Dixgaard og Tais Stausholm hitlistesucces. 

Den jyske sanger har blandt andet sagt ja til at være med i 'Toppen af poppen', fordi det vil give ham mulighed for at høre de andre kunstneres erfaringer - og samtidig snakke om perioder, han ikke selv har været en del af som musiker. 

- Nu når jeg er så ung, som jeg er, er det vildt rart at snakke med garvede kunstnere om musikbranchen og musiklivet. Og bare høre, hvordan de andre har oplevet det og oplever deres nutid og fremtid, fortæller han. 

I 2015 fik Karl William prisen 'P3 Talentet', og i 2016 modtog han 'P3 Prisen'.

Karl William er 22 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Aura Dione

Aura Dione

Det er i år præcis ti år siden, at Aura Dione, debuterede med singlen 'Something From Nothing', og debutalbummet 'Columbine' kom på gaden året efter. 

Den danske sangerinde, der også har færøske, spanske og franske rødder, har især toppet hitlisten i Tyskland, hvor hun solgte over 300.000 eksemplarer af singlen 'I Will Love You Monday' i 2009.

Sangen 'Geronimo' røg to år senere til tops i både Tyskland og Danmark. 

Aura Diones borgerlige navn er Maria Louise Joensen, og hvis man kan huske at have set hende i andre tv-programmer, er det fordi, hun som 16-årig var med i den første sæson af talentshowet 'Popstars'.

Aura Dione fortæller, at hun vil forsøge at skabe et personligt univers i sine versioner af de andres sange under 'Toppen af poppen'.  

- Jeg har lyst til at udfordre mig selv og prøve at fortolke de andre kunstneres sange, fortæller hun om grunden til, at hun sagde ja til at deltage. 

I maj 2017 udgav sangerinden sit tredje album 'Can't Steal the Music'.

Aura Dione er 32 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Søren Huss

Søren Huss

Sanger, sangskriver og musiker Søren Huss er bedst kendt som frontfigur i rockbandet Saybia, der blev dannet i Nyborg i 1993.

De bragede igennem ungdomsværelserne med hits som 'The Day After Tomorrow' og 'The Second You Sleep'.

Han har som solist udgivet to dansksprogede album og har et tredje på vej. I Søren Huss' solo-debutalbum 'Troen & Ingen' er omdrejningspunktet tabet af hans kæreste - og moren til deres fælles datter - som omkom i en tragisk højresvingsulykke tilbage i 2007. 

Søren Huss har taget tilløb til at være med i 'Toppen af poppen', men i år skulle det være, fortæller han:

- Jeg er et godt sted i min karriere, og jeg har hørt fra en masse kolleger, at det er en rigtig fin oplevelse.

Sangeren vandt prisen som Årets danske mandlige kunstner ved Danish Music Awards i 2011.

Søren Huss er 41 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Caroline Henderson

Caroline Henderson

Pop- og jazzsangerinden Caroline Henderson har udgivet flere soloalbum og været med i både film og forestillinger: Blandt andet stod hun i 2012 bag koncertteaterforestillingen ‘Jazz, Love & Henderson' på Østre Gasværk. 

Caroline Henderson er datter af den amerikanske jazz-musiker Rudy Henderson og den svenske mor, Gunilla. 

Hun er født i Stockholm og flyttede til Danmark i 1983.

Seks år senere slog Caroline Henderson musikalsk igennem herhjemme, da hun sammen med sangerinden Maria Bramsen dannede bandet RayDeeOhh. Gruppen står bag hits som 'Jeg vil la' lyset brænde', 'Mandags-stævnemøde' og 'Brændende læber", og RayDeeOhh eksisterede indtil 1991.  

Om motivationen til at være med i programmet, siger hun:

- Jeg synes, det kunne være en passende udfordring på nuværende tidspunkt i min karriere. Det bliver spændende forhåbentligt at få et lille indblik i de andres liv gennem musikken, siger hun.

Caroline Henderson har vundet otte Danish Music Awards, og hun er ridder af Dannebrog. 

Hun er 55 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Burhan G

Burhan G

Efter to engelsksprogede album brød R'n'B-sangeren igennem i 2010 med det selvbetitlede album 'Burhan G', der indeholder sange på dansk.  

I 2011 hittede han med 'Jeg’ i live', der er en cover-version af Sanne Salomonsen og Thomas Helmigs hit fra 1989.

Burhan G har haft hele 13 top-10 singler på den danske hitliste. 

- Jeg glæder mig til at lære de andre lidt bedre at kende, høre deres historier og mærke deres fortællinger i musikken, siger den 34-årige sanger om sin medvirken i 'Toppen af poppen'.

Privat har  han sønnen Dallas med Sarah Zobel. 

Burhan G's fulde navn er Burhan Genç og han er opvokset i Brøndby Strand med sine tyrkisk-kurdiske forældre og en lillesøster. 

Burhan G er 34 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2