Karl William tjente en månedsløn på en halv time - og så gik det stærkt

Sangeren Karl William gik på en produktionsskole i Aarhus, da han opdagede, at hans egen musik var efterspurgt.

22-årige Karl William fra Aarhus er i dag en anmelderrost sanger og sangskriver, som med sin karakteristiske stemme og poetiske tekster er blevet sammenlignet med CV Jørgensen.

Hans musikinteresse opstod ved, at han som 16-17-årig lyttede meget til amerikansk rapmusik og selv begyndte at rappe sammen med nogle venner i et lille studie og til skolefester.

- Det var sådan noget freestyle-rap, hvor man stod og fandt på ordene undervejs, og lavede det til en rap mod hinanden. Det blev lidt til en krig på ord, siger Karl William til TV 2 i forbindelse med sin medvirken i 'Toppen af poppen'.

Droppede ud af gymnasiet efter tre måneder

Interessen for at sætte ord sammen på nye og originale måder viste sig også ved, at Karl William var dygtig til at skrive danskstile i skolen. Men han gad det ikke rigtigt.

- Jeg havde svært ved at koncentrere mig om at skrive stile, og jeg fik ikke altid afsluttet dem. Jeg ville hellere lave mine egne tekster, fortæller han.

Af samme grund var det heller ikke en succes for ham at gå i gymnasiet.

- Jeg gik kun på gymnasiet i tre måneder. Det var ikke lige noget for mig. Jeg kan ikke lære ting på den måde - og specielt ikke den slags ting, der ikke interesserer mig som matematik og biofag, og hvad det ellers hedder, siger Karl William.

Blev opdaget på nettet

Karl William - blå bog

Karl William Wandahl er født 1. januar 1995 i Aarhus. 

I 2013 lagde han som 18-årig debutsinglen 'Kostumeramt' på nettet og slog benene væk under musikbranche og anmeldere.

Han er en del af musikerkollektivet Hukaos, som ud over ham selv tæller blandt andre Thøger Dixgaard, Louis Rustum og sangeren-produceren Tais.

Hans kendteste numre er 'Foruden at forgude' (2014), "Placebo" (2015), "Tale om noget" (2015), "Alt er fint" (2016) og "Blind igen" (2016).

I 2015 modtog han prisen 'P3 Talentet' for "sin stærke debut", og året efter 'P3 Prisen 2016'.

Medvirker i 'Toppen af poppen' 2017.

Efter at være droppet ud af gymnasiet valgte det unge sprogtalent at starte på en produktionsskole i den nordlige del af Aarhus.

- Man fik løn for at gå der, og man kunne gå på en musiklinje. Så det var nice. Jeg kunne koncentrere mig om at lave musik ved siden af skolen, i stedet for at sidde og lave lektier, som jeg alligevel ikke gik op i, siger Karl William.

I fritiden lavede Karl William musik sammen med nogle venner i Aarhus-kollektivet Hukaos (fordansket ugave af det engelske udtryk "Who Cares?"). Et af de første numre, han producerede, 'Kostumeramt', lagde han ud som video på nettet, hvor det vakte opsigt.

- Vi fik en del henvendelser fra folk, der ville have os ud og optræde. Så det var primært 'Kostumeramt' og et par numre mere, som vi lagde ud på nettet, der gjorde, at folk fik øjnene op for os, fortæller han.

Indbringende spillejob

En af de første kunder, der meldte sig på banen, var DR, som ville have Karl William og Hukaos ud i DR-byen og spille til 'P6 rocker'. Og så kom der pludselig penge i kassen.

- På mit første spillejob tjente jeg den samme mønt på en halv time, som jeg fik i månedsløn på produktionsskolen. Det vil sige omkring 2-3000 kroner, alt efter hvor meget man dukkede op på skolen i løbet af en måned, siger Karl William og fortsætter.

- Så efter et års tid på produktionsskolen valgte jeg at satse på min egen musikkarriere sammen med Hukaos. Og det er gået den rigtige vej lige siden.

Se sæsonpremieren på 'Toppen af poppen', hvor Karl William er hovedperson, søndag kl. 20.00 på TV 2 og TV 2 Play.

Her er artisterne i 'Toppen af poppen' 2017