Toppen af poppen

22-årig slog benene væk under Michael Falch - nu er de sammen i 'Toppen af poppen'

En sangstemme i bilradioen gjorde så stort et indtryk på Michael Falch, at han måtte køre ind til siden for at lytte nøje til den poetiske tekst.

Michael Falch har en 40 år lang musikerkarriere bag sig, og blandt hans kendteste numre er 'Mød mig i mørket' og 'I et land uden høje bjerge'. 

Men selv om den tidligere Malurt-forsanger snart fylder 61 år, er han ikke for gammel til at lade sig imponere og inspirere af helt unge musikere. Faktisk fik han slået benene helt væk under sig, da han tilfældigvis hørte 22-årige Karl William synge i bilradioen.

- Jeg tænkte: Hey, hvad er det for en tilgang til ord, den unge mand har? Der var noget helt unikt over den sproglige tone i sangen. Så jeg måtte køre ind til siden på et truckstop for at høre hvert ord i teksten, siger Michael Falch til TV 2 og fortsætter.

- Det viste sig at være sangen 'Foruden at forgude' af Karl William, og jeg faldt pladask for den åndelighed og mystik, der var i hans måde at levere sproget på.

Tog kontakt på Facebook

Michael Falch lod det ikke bare blive ved fascinationen, men kørte direkte hjem for at kontakte den unge sanger.

- Jeg tog simpelthen hjem og fandt Karl William på Facebook, og så skrev jeg til ham, at jeg var vildt betaget af hans spændende poesi, der sætter tanker i gang og ikke bare serverer alt på et sølvfad. Jeg er jo en sprognørd og besat af sprog, fortæller han og tilføjer.

- Hvis Karl William kan holde det niveau i den krævende næste fase af sin karriere, bliver han dansk popmusiks nye, store poet.

22-årige Karl William fra Aarhus er kendt for sange som ''Alt er fint', 'Foruden at forgude', 'Kostumeramt' og 'Blind igen'. Hør smagsprøver på hans hits her.

Karl William - blå bog

Karl William Wandahl er født 1. januar 1995 i Aarhus. 

I 2013 lagde han som 18-årig debutsinglen 'Kostumeramt' på nettet og slog benene væk under musikbranche og anmeldere.

Han er en del af musikerkollektivet Hukaos, som ud over ham selv tæller blandt andre Thøger Dixgaard, Louis Rustum og sangeren-produceren Tais.

Hans kendteste numre er 'Foruden at forgude' (2014), "Placebo" (2015), "Tale om noget" (2015), "Alt er fint" (2016) og "Blind igen" (2016).

I 2015 modtog han prisen 'P3 Talentet' for "sin stærke debut", og året efter 'P3 Prisen 2016'.

Medvirker i 'Toppen af poppen' 2017.

Aarhusianske Karl William, som er den yngste artist i 'Toppen af poppen' nogensinde, og som er hovedperson i sæsonpremieren søndag klokken 20.00 på TV 2, er beæret over, at en garvet musiker som Michael Falch henvendte sig til ham.

- Det var jo ligesom en cadeau til den musik, vi (musikerkollektivet Hukaos, red.) har lavet. Så det var egentlig bare rart, at der var nogen, der syntes, det var fedt, siger Karl William til TV 2.

Før de to musikere i foråret mødtes til optagelserne af 'Toppen af poppen', kendte Karl William ikke så meget til den 38 år ældre musiker.

- Jeg har ikke hørt så meget af Michael Falchs musik, for det er jeg nok lidt for ung til. Kun her op til showet, hvor jeg har lyttet til det for at finde den sang, jeg skulle fortolke, lyder det fra Karl William, som til gengæld har set Michael Falch i tv-serien 'Rejseholdet', hvor han spillede retsmedicineren Jan Boysen.

- Jeg kan huske, at jeg syntes, han var en pæn mand, og at han virkede lidt som charmetrolden i programmet, siger han med et lille grin.

Yngste og ældste deltager i 'Toppen af poppen' 2017, Karl William og Michael Falch, har en fælles interesse for sprog og poesi.
Hele holdet i 2017-versionen af 'Toppen af poppen' er samlet til pressemøde. Fra venstre ses Michael Falch, Caroline Henderson, Dorte Gerlach, Aura Dione, Søren Huss, Karl William og Burhan G.

Fik musikalsk spark i røven

Michael Falch lægger efter eget udsagn meget vægt på ikke kun at være "en jukebox, der bliver kørt rundt i landet" og spiller de samme gamle rocknumre igen og igen.

Af samme grund sørger han for hele tiden at forny sig og finde inspiration udefra. Det gælder også hans seneste og 35. album 'Pludselig alting samtidig' fra 2016, hvor han blandt andet har hentet inspiration fra Karl William.

- Han har faktisk haft indflydelse på mit seneste album sådan rent musikalsk. De der lidt mere syrede og let elektronisk prægede ting, det er meget ham, jeg egentlig har fået det spark i røven af, fortæller Michael Falch i 'Toppen af poppen'.

Se sæsonpremieren på 'Toppen af poppen' søndag kl. 20.00 på TV 2 - eller på TV 2 Play

Her er artisterne i 'Toppen af poppen' 2017

Michael Falch

Michael Falch i Toppen af poppen

Michael Falch

Sangeren Michael Falch brød igennem i midt 70'erne, da han dannede rockbandet Malurt.

Senere gik han solo, og han er kendt for hits som 'Mød mig i mørket' og 'Superlove'. Han har udgivet adskillige albums op gennem 80'erne, 90'erne og 00'erne og har turneret både som soloartist og med Malurt. 

Michael Falch har også gjort karriere som skuespiller, blandt andet i tv-serien 'Rejseholdet', hvor han spillede retsmedicineren Jan Boysen', og som navnløs journalist i gennembrudsfilmen 'Mord i mørket', der indbragte ham en Bodilpris for bedste mandlige hovedrolle. 

Derudover er han også kendt som forfatter til de tre dagbogsbøger 'Helligdage', 'Hjemve' og 'Trækruter'. Og til efteråret kommer den fjerde, 'Til grænsen'.

Michael Falch er adskillige gange blevet spurgt, om han ville medvirke i 'Toppen af poppen' - første gang i 2010 - men har altså først sagt ja i 2017. 

Privat bor han med sin kæreste nær Storebælt og har tre piger fra et tidligere ægteskab - deriblandt sangerinden Mathilde Falch.

Michael Falch er 60 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Dorthe Gerlach

Dorthe Gerlach i Toppen af poppen

Dorthe Gerlach

Dorthe Gerlach udkom i 2015 med det dansksprogede album ’Natlys’, hvoraf singlen af samme navn kommer fra.

Hun er også kendt som sangerinde i duoen Hush, der har solgt over 100.000 albums i Danmark og turneret i ind- og udland i mere end 10 år.

- Jeg har seriøst ikke glædet mig så meget til en lejrskole siden 1. klasse, skriver hun på sin Facebook-profil om sin forestående medvirken i 'Toppen af poppen'.

I de foregående år har hun med stor interesse fulgt tv-programmet hjemme fra sofaen. 

- Omdrejningspunktet i programmet er musikken, historierne bag og dét, der sker, når alle deler noget af sig selv. På den måde handler det om at stemme hinanden ind, ikke om at stemme hinanden ud, og det kan jeg godt lide, siger hun. 

Dorthe Gerlach er 37 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Karl William

Karl William i Toppen af poppen

Karl William

Den aarhusianske sanger Karl William står bag hits som 'Foruden at forgude', 'Placebo', 'Tale om noget', 'Alt er fint' og 'Blind igen', og hans musik beskrives som en blanding af elektropop og R'n'B.

Karl William er en del af musikfælleskabet Hukaos, og det var EP'en 'Døende' fra 2014, der for alvor gav ham og Hukaos-makkerne Louis Rustum, Thøger Dixgaard og Tais Stausholm hitlistesucces. 

Den jyske sanger har blandt andet sagt ja til at være med i 'Toppen af poppen', fordi det vil give ham mulighed for at høre de andre kunstneres erfaringer - og samtidig snakke om perioder, han ikke selv har været en del af som musiker. 

- Nu når jeg er så ung, som jeg er, er det vildt rart at snakke med garvede kunstnere om musikbranchen og musiklivet. Og bare høre, hvordan de andre har oplevet det og oplever deres nutid og fremtid, fortæller han. 

I 2015 fik Karl William prisen 'P3 Talentet', og i 2016 modtog han 'P3 Prisen'.

Karl William er 22 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Aura Dione

Aura Dione i Toppen af poppen

Aura Dione

Det er i år præcis ti år siden, at Aura Dione, debuterede med singlen 'Something From Nothing', og debutalbummet 'Columbine' kom på gaden året efter. 

Den danske sangerinde, der også har færøske, spanske og franske rødder, har især toppet hitlisten i Tyskland, hvor hun solgte over 300.000 eksemplarer af singlen 'I Will Love You Monday' i 2009.

Sangen 'Geronimo' røg to år senere til tops i både Tyskland og Danmark. 

Aura Diones borgerlige navn er Maria Louise Joensen, og hvis man kan huske at have set hende i andre tv-programmer, er det fordi, hun som 16-årig var med i den første sæson af talentshowet 'Popstars'.

Aura Dione fortæller, at hun vil forsøge at skabe et personligt univers i sine versioner af de andres sange under 'Toppen af poppen'.  

- Jeg har lyst til at udfordre mig selv og prøve at fortolke de andre kunstneres sange, fortæller hun om grunden til, at hun sagde ja til at deltage. 

I maj 2017 udgav sangerinden sit tredje album 'Can't Steal the Music'.

Aura Dione er 32 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Søren Huss

Søren Huss i Toppen af poppen

Søren Huss

Sanger, sangskriver og musiker Søren Huss er bedst kendt som frontfigur i rockbandet Saybia, der blev dannet i Nyborg i 1993.

De bragede igennem ungdomsværelserne med hits som 'The Day After Tomorrow' og 'The Second You Sleep'.

Han har som solist udgivet to dansksprogede album og har et tredje på vej. I Søren Huss' solo-debutalbum 'Troen & Ingen' er omdrejningspunktet tabet af hans kæreste - og moren til deres fælles datter - som omkom i en tragisk højresvingsulykke tilbage i 2007. 

Søren Huss har taget tilløb til at være med i 'Toppen af poppen', men i år skulle det være, fortæller han:

- Jeg er et godt sted i min karriere, og jeg har hørt fra en masse kolleger, at det er en rigtig fin oplevelse.

Sangeren vandt prisen som Årets danske mandlige kunstner ved Danish Music Awards i 2011.

Søren Huss er 41 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Caroline Henderson

Caroline Henderson i Toppen af poppen

Caroline Henderson

Pop- og jazzsangerinden Caroline Henderson har udgivet flere soloalbum og været med i både film og forestillinger: Blandt andet stod hun i 2012 bag koncertteaterforestillingen ‘Jazz, Love & Henderson' på Østre Gasværk. 

Caroline Henderson er datter af den amerikanske jazz-musiker Rudy Henderson og den svenske mor, Gunilla. 

Hun er født i Stockholm og flyttede til Danmark i 1983.

Seks år senere slog Caroline Henderson musikalsk igennem herhjemme, da hun sammen med sangerinden Maria Bramsen dannede bandet RayDeeOhh. Gruppen står bag hits som 'Jeg vil la' lyset brænde', 'Mandags-stævnemøde' og 'Brændende læber", og RayDeeOhh eksisterede indtil 1991.  

Om motivationen til at være med i programmet, siger hun:

- Jeg synes, det kunne være en passende udfordring på nuværende tidspunkt i min karriere. Det bliver spændende forhåbentligt at få et lille indblik i de andres liv gennem musikken, siger hun.

Caroline Henderson har vundet otte Danish Music Awards, og hun er ridder af Dannebrog. 

Hun er 55 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2

Burhan G

Burhan G i Toppen af poppen

Burhan G

Efter to engelsksprogede album brød R'n'B-sangeren igennem i 2010 med det selvbetitlede album 'Burhan G', der indeholder sange på dansk.  

I 2011 hittede han med 'Jeg’ i live', der er en cover-version af Sanne Salomonsen og Thomas Helmigs hit fra 1989.

Burhan G har haft hele 13 top-10 singler på den danske hitliste. 

- Jeg glæder mig til at lære de andre lidt bedre at kende, høre deres historier og mærke deres fortællinger i musikken, siger den 34-årige sanger om sin medvirken i 'Toppen af poppen'.

Privat har  han sønnen Dallas med Sarah Zobel. 

Burhan G's fulde navn er Burhan Genç og han er opvokset i Brøndby Strand med sine tyrkisk-kurdiske forældre og en lillesøster. 

Burhan G er 34 år.

Foto: Stephen Freiheit / TV 2