Toppen af poppen

Søren Huss: - Jeg står i et dilemma med min datter

Saybia-forsanger Søren Huss taler ofte med sin 11-årige datter om livets store spørgsmål. Men han havner jævnligt i et konkret dilemma.

Blandt de kendte, danske musikere, som er i fokus i den nye sæson af 'Toppen af poppen', er Søren Huss, som er forsanger i rockbandet Saybia og samtidig i fuld gang med en dansksproget solokarriere.

Han har været på et ugelangt ophold i Kerteminde på Fyn med gode sangerkolleger. Det har givet ham masser af inspiration og ikke mindst en lang række følelsesladede øjeblikke, hvor han har haft svært ved at holde tårerne tilbage.

- Allerede da Dorthe (Gerlach, red.) sang den allerførste sang, måtte jeg kæmpe for ikke at få 'mimrelæbe' som en anden bedstemor eller bedstefar. Og det gentog sig mindst én gang om dagen, siger Søren Huss til TV 2.

Blev særligt rørt over tekst af Michael Falch

Noget af det, der især har bragt følelserne frem hos Søren Huss under optagelserne til 'Toppen af poppen', er en sangtekst fra Michael Falchs seneste album, 'Pludselig Alting Samtidig', som Søren Huss valgte at fortolke.

- Der er noget i teksten til sangen 'Vogt dig', der rammer lige ned i det dilemma, jeg står med som far til en datter, der er på vej ud i livet nu. Ud i en verden, som - hvis man følger med i nyhederne - virker enormt voldsom, erkender Søren Huss.

Ifølge den 41-årige Saybia-forsanger består hans dilemma som far i, at han først og fremmest skal give sin 11-årige datter, Ronja, mod på at kaste sig ud i livet, samtidig med at hun til en vis grad skal advares.

Søren Huss - Blå bog

Født 6. september 1975 i Nyborg.

Bedst kendt som forsanger i rockbandet Saybia, der blev dannet i Nyborg i 1993 og står bag hits som "The Second You Sleep", "The Day After Tomorrow" og "I Surrender".

Har udgivet to dansksprogede soloalbum, 'Troen & Ingen' (2010) og 'Oppefra & Ned' (2012).

Vandt prisen som "Årets danske mandlige kunstner" ved Danish Music Awards i 2011.

Har datteren Ronja med skolelæreren Camilla Jørgensen, der omkom ved en højresvingsulykke i Valby i 2007.

Medvirker i 'Toppen af poppen' 2017.

- Min første læresætning til hende er, at langt størstedelen af mennesker vil hinanden det godt. Det er bare ikke dét, der kommer til udtryk. Specielt ikke, når vi bliver pressede hele tiden. For så kommer de andre og mørkere sider frem, som vi allesammen også rummer, fortæller han og fortsætter:

- Men det der med at skulle servere en eller anden form for virkelighed, der har noget mørke i sig, for sit barn. Hvordan gør man lige det, uden at miste håbet? Tillid til andre må vel altid være det bedste udgangspunkt, ikk'?

At Søren Huss har formået at røre andre med sin personlige version af Michael Falchs 'Vogt dig', ses tydeligt af 'Toppen af poppen's officielle Facebook-side, hvor fortolkningen foreløbig har haft over 46.000 visninger og fået 1700 likes. Her er en af de mange kommentarer:

Søren Huss dedikerede sin fortolkning til sin datter. ❤️

Posted by Toppen af poppen on Sunday, September 3, 2017

Se videoklip fra 'Toppen af poppen' øverst på siden, og hør Søren Huss fortolke 'Vogt dig' her nedenfor.

Toppen af poppen: Søren Huss fortolker Michael Falch

Michael Falch: - Den største fare ligger i os selv

Spørger man manden bag sangteksten, Michael Falch, selv, så handler 'Vogt dig' ganske rigtigt om, hvordan man gebærder sig i en verden, hvor der er meget at frygte.

- Søren (Huss, red.) har opfattet teksten helt korrekt. Det er egentlig en sang til mine børn og børnebørn. Den handler ligesom mange andre af mine sange om frygt. For der er alt muligt, vi kan blive grebet af frygt for og paranoia omkring. Og det ville være naivt at sige, at verden ikke er et farligt sted at være - for det er det, mener Michael Falch, som dog har en overraskende pointe.

- Men til syvende og sidst er det inde i os selv, den største fare ligger. Det er os, der ser forvrænget på ting, os, der tager fejl, opfatter forkert, ser fjender de forkerte steder, hvor vi meget hellere skulle være mere selvkritiske. Vi vil gerne selv have helterollen, og samtidig gør vi alle andre til skurke. For eksempel i trafikken, hvor vi har lyst til at skælde alle andre ud, siger den 60-årige sanger og tilføjer:

- Lad være med at tro, at du er ufejlbarlig. Vær hård over for dig selv og overbærende over for andre. Det er dét, sangen handler om. Få pilen til at pege det rigtige sted hen. Vi er nødt til at have tillid til hinanden, for ellers uddør vi.

En samtale, der aldrig stopper

Søren Huss har, om nogen, oplevet de mørkere sider af tilværelsen, da han i 2007 mistede sin kæreste og moren til sin datter i en højresvingsulykke.

Men i dag - 10 år senere - er den tragiske begivenhed og sorgen efterhånden kommet så meget på afstand, at det ikke længere fylder i hverdagen.

- I princippet er det ikke noget, jeg tackler mere. Det har fundet en plads i mit liv, hvor jeg har det godt med det, siger Søren Huss, som dog samtidig sørger for at tale åbent med sin datter om døden, sorgen og tabet.

- Der er en åben dialog. Det er en samtale, der aldrig stopper, som han siger.

Aura Dione er hovedperson i tredje afsnit af 'Toppen af poppen' søndag kl. 20.00 på TV 2 - se snigpremieren allerede nu på TV 2 Play.

Hør eller genhør alle sangfortolkningerne fra de to første afsnit af 'Toppen af poppen' her.