Kendte

Nikolaj Coster-Waldau og stjerneinstruktør filmer i København

Den danske stjerneskuespiller fortæller om filmens berømte instruktør, om hårde stuntmænd og om at spille den samme rolle i otte år.

- Det er skønt at filme her, så jeg kan komme hjem og sove i min egen seng og se min familie.

Det siger den verdensberømte danske skuespiller Nikolaj Coster-Waldau, der i disse dage er hjemme i København for at spille hovedrollen i en ny film.

Og der er ikke tale om en dansk film, men om en stor international produktion, instrueret af den berømte amerikaner Brian de Palma, der tidligere har lavet film som ’Mission Impossible’.

Filmen hedder ’Domino’, og de første 20 minutter af filmen, der skildrer en hæsblæsende menneskejagt gennem Europa, foregår i København.

- Filmen handler om nogle af de ting, vi er ude for her i Europa med alle de terrorangreb og spørgsmålet om, hvem det egentlig er, vi kæmper mod. Hvad er det for en konflikt? Umiddelbart tænker man, at det er en enkel historie med en politimand, der bliver overfaldet. Men så ender vi i det her med, at alting er forbundet, og den her ubehagelige paranoia og angst, der er i Europa på grund af sikkerhedssituationen. Man tænker hele tiden: "Hvad fanden er det nu, der sker? Hvad bliver det næste?", fortæller Nikolaj Coster-Waldau.

Filmen blev engelsksproget

Han er stærkt begejstret for at arbejde med instruktøren Brian de Palma, der faktisk er grunden til, at filmen bliver engelsksproget.

Ifølge Nikolaj Coster-Waldau var det en kæmpeoverraskelse, at instruktøren sagde ja til at være med:

- Jeg tænkte simpelthen, det her kan ikke passe. Det kan ikke være rigtigt, så jeg fløj over til New York for at mødes med ham. Han sagde, han gerne ville lave den, men at vi simpelthen blev nødt til at tale engelsk. Det oprindelige var et dansk manuskript, for det handler om danske politibetjente, og der sagde vi: "Det kan vi godt forstå". Det er jo svært at instruere på et sprog, man ikke forstår. Men det er fantastisk at arbejde med så vidende en mand. Han har en naturlig autoritet og er meget behagelig at arbejde sammen med. Det er vi meget, meget glade for.

Godt at hente storfilm til landet

’Domino’ har et budget på 50 millioner kroner, hvoraf Copenhagen Film Fund har bidraget med to millioner for at få otte-ni dages optagelser til København.

Spørger man Nikolaj Coster-Waldau, er det noget, man skal gøre meget oftere – og ikke bare fordi det betyder, at danske skuespillere som ham selv kan få lov til at sove i deres egen seng:

- Alle steder i Europa prøver man at tiltrække de her større film, for der er enormt god økonomi i det, men i Danmark har vi ikke de store filmstudier, hvor vi kan bygge en hel masse. Det, håber jeg, vi får, for jeg har ikke mødt nogen endnu ude omkring i verden, der ikke elsker at komme til Danmark, siger han.

'Game of Thrones'

Den danske skuespiller er i udlandet især kendt for en bestemt rolle, nemlig den store rolle som Jaime Lannister i tv-serien 'Game of Thrones'. Nikolaj Coster-Waldau er da også selv overbevist om, at rollen har haft betydning for, at det nu er lykkedes at filme i København med en verdensberømt instruktør:

- Lige nu betyder den jo, at vi har Brian de Palma på besøg her i København. Det hænger sammen - uden tvivl. Karrieremæssigt har 'Game of Thrones' også betydet meget. Det er jo blevet en kæmpesucces i hele verden, og jeg er heldig at få lov at være med indtil nu. Jeg er sikker på, at dem, der så episode fire, der blev vist sidst, har set, at det hænger lidt i luften, om jeg er med i episode fem. Nu må vi se.

Men det er stadig sjovt?

- Er du sindssyg, ja, det er sjovt. Det er jo en serie, der spiller på den største klinge på grund af successen.

Kunne du finde på at medvirke i en tv-serie igen?

- Det er otte år siden, vi startede. Jeg havde aldrig forestillet mig, jeg skulle spille den samme rolle så længe, men det har været pissesjovt hele vejen, så man skal aldrig sige aldrig. Men jeg kommer nok ikke til at være med i en serie med samme gennemslagskraft som 'Game of Thrones'. Det er svært at forestille sig, at sådan en successerie kommer igen. Jeg havde held i sprøjten.

Fra taget ned i tomatkasserne

I de optagelser i København, som TV 2 fulgte, var de to om at spille Nikolaj Coster-Waldaus hovedrolle. Hovedrollefiguren skulle nemlig falde ned fra et hus og lande i en stak tomatkasser. Og i sådan en situation bliver en kostbar hovedrolle-skuespiller som Nikolaj Coster-Waldau sparet og en belgisk stuntmand hyret ind til at tage faldet (se indslaget over artiklen).

- Jeg har kæmpe respekt for stuntmænd. Nogle gange tror folk jo, at de ikke slår sig, men de slår sig jo ad helvede til også. Jeg har nogle gange oplevet, at det går galt, og så er jeg enormt imponeret over, hvor hårde de er, fortæller Nikolaj Coster-Waldau.

- En af de første ting, jeg oplevede, lige da jeg startede, var en dansk stuntman, der skulle springe 12 meter og lande i nogle kasser. Der lavede han et prøvespring. Men da han landede, lå han helt stille, og så sagde han: "Vi skal lige have nogen til at ringe efter en ambulance. Jeg skal lige have tjekket". Imens han lå der og ventede, ringede han selv efter en anden stuntman, så vi kunne filme videre. Jeg havde tudet, helt sikkert.

Får man som skuespiller lyst at lave stuntscenerne selv?

- Hvis tingene er rigtig farlige, kommer man ikke til at lave det selv som skuespiller. Det går ikke, for man kommer til skade. Men man vil jo gerne bibeholde illusionen. Man vil jo gerne have, at folk skal tro, det er skuespilleren hele vejen. Det er derfor, det er så fantastisk, at sådan en som Tom Cruise laver mange stunts selv. Jeg prøver også at lave så meget, jeg kan selv, men jeg springer ikke ned fra et tag.