Filmanmelder: Derfor hitter Pilou Asbæk i Hollywood

En årelang kamp med små roller førte til gennembrud.

Herhjemme er han kendt fra 'Borgen' og 'Kapringen', men uden for landets grænser er Pilou Asbæk mindst lige så populær.  

- Han har fået mere end bare foden indenfor på den internationale front. Det er fedt, at danske skuespillere kan nå så langt, siger filmanmelder Casper Christensen til TV 2.

Pilou Asbæk

Pilou Asbæk, der er født Johan Philip Asbæk, er 35 år gammel. 

Kaldenavnet Pilou, der betyder "lille Philip" på fransk, kommer fra hans halvfranske mor.

Han blev uddannet fra States Teaterskole i 2008. Samme år spillede han hovedrollen i Niels Arden Oplevs film 'To verdener.

Det helt store folkelige gennembrud kom som spindoktor Kasper Juul i serien 'Borgen' i 2010.

Han har siden haft hovedrollen i 'Kapringen' og 'Spies og Glistrup' og værtsrollen til Eurovision.

Han har været nomineret til priser for sit skuespil ti gange, hovedsaglig til Bodilprisen og en Robert. Fire gange har han vundet. 

Lige nu ligger Pilou Asbæk nummer 34 på filmsiden IMdb's liste over populære skuespillere, det såkaldte Starmeter. Kigger man kun på mandlige skuespillere, er danskeren nummer 12. Det er en bedre placering end store stjerner som Leonardo DiCaprio, Tom Cruise og Will Smith, og den skyldes i høj grad hans rolle som Euron Greyjoy i serien 'Game of Thrones', vurderer Casper Christensen.

- Det er baseret på, hvor mange der søger på hans navn, og hvor meget de læser om ham. Det er en refleksion af hans eksponering i en så stor serie og i en rolle, der viser sig at være afgørende og vellidt. Det er noget, hans agenter må sidde og klappe i deres små fede hænder over, siger han.

Hør Pilou Asbæk og flere af hans kollegaer fortælle om en af hans store scener i 'Game of Thrones'.

Et amerikansk eventyr

Pilou Asbæk er ikke kommet sovende til succesen, men han har været igennem en længere rejse for at nå hertil, påpeger Casper Christensen.

- Jeg ved, han har grinet meget over de her små roller. Hvor han lige kommer ridende ind på en hest, siger noget og rider ud igen, siger han.

Den slags ser det dog ud til, at han nu har lagt bag sig. Først og fremmest med rollen i 'Game of Thrones', men han har også for nyligt spillet i den stort lancerede fantasyfilm 'Ghost in the Shell', hvor han blandt andet spiller sammen med Scarlett Johansson.

Se Pilou Asbæk i 'Ghost in the Shell'.

- Det er et 100 procent amerikansk eventyr, jeg er ude i lige nu. Det er der, jeg føler, mine muligheder og min karriere er. Men man skal aldrig sige aldrig. Jeg har før taget fejl. Nu glæder jeg mig til at finde det næste gode amerikanske manuskript og give den endnu mere gas, sagde Pilou Asbæk selv om sin egen succes i forrige uge til BT.

Største udfordring er sproget

Når viljen er der, så skal han nok nå langt, mener Casper Christensen, der håber på endnu større dansk succes.

- Vi "mangler" stadig lidt en dansk skuespiller i en bærende rolle i en amerikansk film. Mads Mikkelsen er nok den, der har været tættest på. Men spørgsmålet er, om Pilou eller andre kan nå dertil, og om Hollywood synes at være klar til det, siger han og udpeger det danske modersmål som den største hæmsko.

- Pilou, Mads Mikkelsen og andre succesfulde danskere har alle et udtryk og en accent, der gør, at de ikke kan gå for at være amerikanere. Det er måske den sidste store forhindring for danske skuespillere. Det er ikke nødvendigvis sådan, at den forhindring kan eller skal overvindes. Men hvis der er noget, er det det, der holder dem fra det, siger han.

Få overblik over, hvilke danskere der har været tættest på den helt store filmsucces i udlandet her.

Her er de største danske stjerner i udlandet