Kendte

Børn bliver kaldt Arya og Legolas - her er de mest populære navne fra tv og film

Arya, Noora og Legolas. Film- og seriehelte giver nye børnenavne.

Tv-serier og film som ’Game of Thrones’ og ’Ringenes Herre’ kaster ikke blot Emmy’er og Oscars af sig. De giver også inspiration til nye navne og ryster støvet af gamle.

I sendefladens slipstrøm har eksempelvis Arya og Legolas gjort indtog i Danmark. Og med henholdsvis ’Harry Potter’ og Disneys animationsfilm ’Frost’ er også ”oldeforælder-navne” som Hedvig og Elsa igen vundet frem på de danske dåbsattester.

- Der er helt klart en effekt. Både børn og voksne bliver opkaldt efter film- og seriehelte. Fodboldspillere er også populære. Men vi møder jo stadig ikke hundredvis af små Messi'er og Ronaldo'er. Det er det trods alt stadig for specielt til, siger navneforsker Michael Lerche Nielsen fra Københavns Universitet.

Ifølge ham er undtagelsen navnet Saga, som efter DR’s tv-serie ’Broen’ har fået en voldsom opblomstring. Selvom pigenavnet i mange år har været populært på den anden siden af sundet, har seriens succes uden tvivl givet et løft og holdt navnet længere i live end ellers.

På ganske kort tid er det svenske pigenavn gået fra nær nul nye indehavere om året til 170 i 2016. Det viser Danmarks Statistiks navnebarometer.

Også navnet Nora er siden den populære norske ungdomsserie ’Skam’s begyndelse steget fra et tocifret til et trecifret antal ny-navngivne pigebørn hvert år. To piger har i 2016 sågar fået samme særlige dobbelt-o, som succes-seriens yndling.

Med jævnlig opdukken af ellers opdigtede navne kan popkulturens indflydelse på forældres navnevalg ikke fornægtes. For eksempel med pigenavne som Pippi og Ronja, der ikke fandtes før Astrid Lindgrens børnebøger. Men med tiden er navnetendenserne blevet sværere at spore.

- I gamle dage sad hele Danmark og så 'Huset på Christianshavn' eller 'Matador'. I dag streamer folk indhold, der stikker i mange retninger. Derfor er det også blevet sværere at sige, hvilke subkulturer forældre navngiver deres børn efter, siger Michael Lerche Nielsen.

Tjek selv:
Hvor mange hedder det samme som dig?

OBS: Databasen tæller kun det første navn som fornavn. Hedder du Anne Mette Holm Larsen, vil du i den her statistik være registreret med Anne som fornavn, og Larsen som efternavn.
Fornavn Efternavn
Slå mit navn op
Har du mere end ét for- eller efternavn? Statistikken tæller kun det første navn som fornavn, og det sidste navn som efternavn. Sammensatte navne med bindestreg (f.eks. Anne-Mette) tæller dog som ét fornavn. Herunder har vi slået "" op.

Mænd i Danmark hedder Der er to eller færre personer med navnet

Kvinder i Danmark hedder

Danskere hedder til fornavn. Der er to eller færre personer med fornavnet

Personer har efternavnet Der er to eller færre personer med efternavnet
I 2016 var det {rank}. mest populære {gender}navn i Danmark. Her er fem andre navne, som er cirka lige så populære som {name}