Tillykke Lise: Toppen af danske kendisser hyldede 'Matador's moder

Onsdag fyldte Lise Nørgaard 100 år, og det blev markeret ved en reception, hvor Bent Fabricius-Bjerre stod for musikken.

Der er altid grund til at fejre en fødselsdag, men der er ekstra meget grund til at fejre den, når fødselaren runder 100 år og er ingen ringere end Lise Nørgaard, som skabte dansk tv-historie med serien 'Matador'.

Lise Nørgaard privat

 • Lise Nørgaard blev født 14. juni 1917 i Roskilde.
 • Hun er datter af den velhavende grosserer Harry Alexander Jensen og Olga Sofie Tønder. 
 • Lise Nørgaard var forældrenes førstefødte og en stor skuffelse for sin far, da han ønskede sig en søn. 
 • Som ung kom hun pĂĄ husholdningsskole i Sorø og hadede det.
 • I 1939 blev hun gift med prokurist Mogens Flindt Nielsen, som hun fik børnene Christian, Dorte, Bente og Anne med. Parret gik fra hinanden i 1950.
 • Ă…ret efter giftede hun sig med Jens Waaben Nørgaard, som hun fik sit efternavn fra. Han døde i 1984.
 • Sønnen Christian døde i 1999 af kræft.

Hendes fødselsdag blev i dag markeret ved Gyldendal i København, hvor cirka 200 mennesker var med til at synge fødseldagssang og overvære Lise Nørgaard danse med stylisten Dennis Knudsen til Bent Fabricius-Bjerres toner fra temaet til 'Olsen-Banden'.

Blandt gæsterne var også 76-årige Jesper Langberg, som spillede rollen som Kristen Skjern i 'Matador'.

- Jeg beundrer den mĂĄde, hun lever sit liv pĂĄ og var forud for sine medsøstre, siger han til TV 2 og fortsætter: 

- Hun har bestemt, hvordan hendes liv skulle være, og der var ikke nogen, der skulle bestemme over hende. 

Jesper Langberg fortæller, at han kendte Lise Nørgaard perifert inden optagelserne til 'Matador', men at de knyttede tætte bĂĄnd under optagelserne. Særligt havde de to meget snak om et skuespilsgreb, som kaldes 'underspil'.

- Vi var trætte af, at skuespillere rĂĄbte og skreg. SĂĄ vi snakkede om 'underspil', hvor alt kunne fortælles gennem øjnene. Kristen Skjern var jo sĂĄdan en antihelt, der ikke hidsede sig sĂĄ meget op, siger Jesper Langberg. 

Fra gammel drama til ny komik

En anden gæst var den danske komiker Frank Hvam, som i øjeblikket arbejder på den næste sæson af serien 'Klovn' med komikeren Casper Christensen.

Lise Nørgaards karriere

 • I 1935 starter Lise Nørgaard som journalistelev Roskilde Dagblad. Hun arbejder sidenhen pĂĄ Politiken, Hjemmet og Berlingske.
 • I 1959 debuterer hun som forfatter med bogen 'Med mor bag rattet'. 
 • I løbet af 70'erne begynder hun at skrive tv- og filmmanuskripter. Den første er 'Huset pĂĄ Christianshavn', men i 1978-1982 laver hun 'Matador', der bliver en gigantisk succes. 
 • I 90'erne udgiver hun sine to erindringsbøger 'Kun en pige' og 'De sendte en dame'.
 • Hun har blandt andet modtaget De Gyldne Laurbær, Publicistprisen (hele to gange), og i 1994 blev hun Ridder af Dannebrog. 

- I mit hoved er hun den største dramaskriver herhjemme. Hun insisterer på at være morsom, når hun skriver alvorlige ting. Og det er et talent, som ikke alle har, siger Frank Hvam, som ville ønske, at han kunne sige, at han har arbejdet sammen hende. Dog indrømmer han, at han ikke har forsøgt at få hende med i 'Klovn'.

- Det stĂĄr jeg faktisk her og fortryder, siger Frank Hvam og fortsætter: 

- Nu skriver Casper og jeg jo 'Klovn', som er comedy, men nĂĄr vi er glade for vores ting, er det ogsĂĄ dramatisk. Og der har vi helt sikkert kigget pĂĄ Lise. 

Tv-værten Michael Meyerheim lærte Lise Nørgaard at kende, da han begyndte at arbejde pĂĄ TV 2 og sĂĄ var han nabo til hendes søster i 70'erne. 

- Hun er vittig, hun har et kæmpe overskud, hun har en evne til at se den fine detalje i alting. Og sĂĄ er hun vanvittig velformuleret og godt begavet, siger tv-værten til TV 2. 

En anden 'Matador'-skuespiller, som ogsĂĄ var til stede i dag, var skuespiller Per Pallesen, som blev tilbudt rollen af instruktøren Erik Balling. 

- Han ringede mig op og sagde, at de skulle bruge en tjener på Jernbane Restauranten, og at de tænkte på mig. Og så fik jeg rollen, siger han til TV 2.

Han fortæller, at Lise Nørgaard sjældent var forbi optagelserne og ikke blandede sig sĂĄ meget. Det var Erik Balling, som stod for optagelserne. 

- Da vi indspillede de første afsnit af 'Matador', var jeg i trediverne. Det var et stort skulderklap fra hendes side at være med. Jeg har oplevet hende som en dejlig pige, som er klar i hovedet, selvom hun i dag fylder 100 ĂĄr, siger Per Pallesen og slutter: 

- Der er mange, som har spurgt, hvad tjener Boldt hedder til fornavn. Det bliver faktisk sagt Ă©n gang i serien. Han hedder Severin. Og Erik Balling sagde til mig, at tjener Boldt var kæderyger. Jeg røg ikke selv, men mĂĄtte altsĂĄ ryge.

Fødselaren takkede af

Lise Nørgaard selv sluttede dagen af med en privat fødselsdag i familiens skød, men inden havde hun et par ord til gæsterne ved receptionen:

- Det er helt utroligt, at jeg skulle opleve det her. Det var værd at blive 100 år bare for at have sådan en dag. Men jeg vil advare jer, som har sådan en dag til gode: I skal samle kræfter, fordi det kræver en vis kondition at blive 100 år, siger Lise Nørgaard til sine gæster.

Her afslører hun ogsĂĄ, at hun som teenager drømte om at blive berømt, og at det ikke kunne gĂĄ hurtigt nok. Men med sin høje alder har hun lært, at der ogsĂĄ er andre ting i livet. 

- Man tænker, skidt med, om man er berømt eller ej. Men når man så kommer herhen til sin 100-års-dag, så er der alligevel faldet lidt af undervejs, siger Lise Nørgaard.