Kendte

Morten Grunwald takker af - her får han stående bifald

Den kompromisløse skuespiller og instruktør var ikke bange for at efterlade en række lig bag sig.

I en alder af 82 år har skuespilleren Morten Grunwald valgt at sige stop. Det gjorde han officielt lørdag aften, da stykket 3 x Beckett på Østre Gasværk Teater spillede for sidste gang.

Legenden fik noget af en afsked. Et stående bifald fra de mange hundrede teatergæster.

- Tusind tak for en dejlig oplevelse. Jeg vil gemme denne eftermiddag dybt i mit hjerte, sagde Morten Grunwald, da han tog imod en buket og endnu en omgang klapsalver.

BLÅ BOG: Morten Grunwald

Født 9. december 1934 (82 år)

Gift med Lily Weiding, som sammen har datteren Tanja.  

Har medvirket i mere end 50 film, heraf 14 Olsen Banden-film (1968-69, 1971-81, 1998) i rollen som bandemedlemmet Benny Frandsen.

Har været chef for først Bristol Teatret (1971-80), Betty Nansen Teater (1980-92) og Østre Gasværk Teater (1989-98) - som i øvrigt blev bygget, fordi han så potentialet i det gamle bygninger.

Spiller sidste forestilling af 3 x Beckett på Østre Gasværk Teater den 10. juni 2017. Det bliver sandsynligvis hans sidste skuespil nogensinde. 

Ikke sjovt mere

Hovedpersonen har det selv godt med, at hans sidste aften som udøvende skuespiller er kommet.

- Jeg har det fint med, at jeg ikke længere skal ind og spille en stor rolle. Det kan jeg ikke. Jeg kan ikke længere bevæge mig og bruge mit kropsudtryk, som jeg kunne for 15 år siden. Hvis du ikke længere kan ramme tangenterne, når du spiller, så er det ikke sjovt mere, forklarer Morten Grunwald til TV2.

Morten Grunwald har i sine 50 år som skuespiller altid udfordret sig selv ved, både i film og teater, at spille mange forskellige roller.

Det er dog oftest rollen som Benny i Olsen Banden, som folk husker. Men han har også selv instrueret og været teaterdirektør.

Efterlod en lang række lig bag sig

Hans ven igennem 40 år, Tommy Kenter, fortæller, at Morten Grunwald som teaterchef og teaterproducent var meget ærekær om sit fag. I så høj grad, at det faktisk gjorde ham kompromisløs.

- Der var kun en ting, der betød noget for ham, og det var, at forestillingen blev i orden. Om han efterlod en lang række fjender eller lig bag sig, det gjorde som sådan ikke så meget, siger Tommy Kenter til TV 2 og fortsætter:

- Der er ikke nogen kaffeklub, når man er med i noget han instruerer. Så er det benhårdt. Han hader slendrian og uprofessionalisme.

Hør Tommy Kenter fortæller om Morten Grunwald nedenfor.

Morten Grunwald hadede en slendrian, fortæller han ven igennem 40 år, Tommy Kenter. Video: Nanna Nagy

Helt slut for Morten Grunwald er det dog ikke. Det er kun på scenen, at han går på pension.

- Selvom du ikke vil komme til at se mig som King Lear eller Macbeth, så vil jeg måske møde publikum på andre måder, fortæller Morten Grunwald.

Han skal blandt andet holde et oplæg på en højskole inden længe.