Kronprinsen afslører, at der er indført skærmtid derhjemme

Det danske kronprinspar går meget op i motion og ikke mindst deres børns motionsvaner, derfor er der også indført ”skærmtid” på Amalienborg.

I anledning af sin 50-års-fødselsdag næste år har kronprins Frederik inviteret alle danskere med til at løbe sammen med ham i Aalborg, Odense, Esbjerg, Aarhus eller København til et løb, der har fået titlen 'Royal Run' den 21. maj 2018. 

Det kan næppe komme som en overraskelse for danskerne, at Kronprinsen, der i dag fylder 49 år, vælger at lade sport være omdrejningspunktet for sin fødselsdagsfejring i 2018. 

Royal Run

Hvem: I anledning af sin 50-års-fødselsdag inviterer kronprins Frederik alle danskere med til 'Royal Run' sammen med Dansk Atletik Forbund, DGI, DIF og 'Bevæg dig for livet'.

Hvad: Royal Run er for alle danskere uanset løbeerfaring. Man kan vælge at gå eller løbe med på en af de to distancer: 'One Mile' (1,609 km) eller 10 km.

Hvor: Løbet foregår i Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense og København. Der er forskellige starttidspunkter for hver by, og Kronprinsen løber med i alle byer. 

Hvornår: 'Royal Run' foregår den 21. maj 2018. Tilmelding kan ske på royalrun.dk fra torsdag 26. oktober 2017.

Præger børnene

Han har nemlig været glad for sport, siden han var helt lille - og den glæde deler han både med kronprinsesse Mary og sine fire børn, prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine. 

- Både min hustru og jeg er enormt glade for at bevæge os og ses ofte inden for husets vægge i løbetøj, enten på vej ud, eller også er vi lige hjemkommet, så på den måde er der en indirekte prægning af vores børn. De er glade for at bevæge sig og synes, det er sjovt at være med på en cykel og løbe på deres præmisser, fortæller han.

Motion fra barnsben

Men indirekte prægning er ikke altid nok, når man skal have ungerne til at bevæge sig. Mange danske forældre oplever i dag, at iPads og smartphones trækker i børnene, og det kan blive problematisk, hvis man gerne vil have dem til at røre sig. Flere eksperter anbefaler derfor, at forældre indfører regler for børnenes tid foran en skærm - såkaldt skærmtid - for at sikre sig, at de får rørt sig og ikke sidder med hovedet nede i en tablet.

Ligesom alle andre forældre har kronprinsparret også måttet indføre skærmtid hjemme på Amalienborg. 

- Det er bestemt nødvendigt at have noget skærmtid og noget ikke-skærmtid. Vi er også meget opmærksomme på, at forskning har stadfæstet, at hvis man starter med at bygge motion op fra barnsben, så er man bedre rustet i voksenlivet, forklarer han.

Af samme årsag er der både lavet en kort og en lang rute til 'Royal Run' på henholdsvis 1,6 og 10 kilometer, fordi Kronprinsen håber på at få både voksne og børn med ud at løbe. Ifølge kronprins Frederik er løb nemlig et godt sted at starte, hvis man gerne vil begynde at røre sig.

- Jeg har altid været enormt glad for fysisk aktivitet og bevægelse. Løb i sig selv er en god måde at komme af sted på, og det er en nem måde. Det kræver primært et par løbesko og noget tøj, der passer til klimaet, siger han.

Kronprins Frederik løber i fem store byer i Danmark i anledning af sin 50 års fødselsdag i 2018 Video: Simone Kirstine Hansen

Denne sport dyrker børnene

Kronprins Frederik håber på at få en masse både rutinerede og ikke-rutinerede løbere med til 'Royal Run', der begynder om formiddagen i Aalborg og slutter senere på eftermiddagen i København. Uanset hvilken by man deltager i, har man mulighed at løbe med Kronprinsen, han løber nemlig selv med i alle fem byer.

I Aalborg, Aarhus, Esbjerg og Odense løber han den korte rute (den såkaldte Royal Mile), men i København slutter han af med 10 kilometer.

Løb er dog langt fra den eneste sportsgren, kronprins Frederik dyrker og har dyrket. Han er blandt andet glad for sejlsport, ridning, tennis og fodbold. I interviewet afslører Kronprinsen dog, hvilken sportsgren der først fangede hans interesse.

- Den første oplevelse i struktureret sport har været tennis, som jeg har spillet, siden jeg var meget lille. Tennis var noget, som, mine forældre syntes, var en god ting at gøre, og min far dyrkede det aktivt, fortæller kronprins Frederik.

Glæden ved tennis har han givet videre til sine fire børn, fortæller han. Men ellers er drengene, prins Christian og Vincent, meget glade for fodbold, mens pigerne prinsesse Isabella og Josephine er begejstrede for ridning.