GO'

Dot Wessmans om datterens ulykke: - Det har ændret alt for os alle

Dot Wessmans liv ændrede sig drastisk, da datteren kom ud for en soloulykke. Dots tro og liv er vendt på hovedet, mens Johanne kæmper sig vej tilbage.

Den 1. februar 2015 ramte det, som alle forældre frygter, Dot Wessman og hendes familie.

Hendes dengang 21-årige datter Johanne var blevet hårdt kvæstet i en soloulykke på Helsingør-motorvejen i Nordsjælland.

I dag, mere end to år efter, uheldet ramte, kæmper familien stadig for at få Johanne tilbage, fortæller Dot Wessman i Go' aften Danmark.

Hun husker stadig den dag, hvor hun fik den frygtelige besked.

- Beskeden får jeg gennem min ældste datter, der bliver kontaktet af politiet om natten. Jeg er i Bruxelles, så det er jo det værste sted at være, når der sker noget. Man er jo altid bange for, at der skal ske noget, når man lige tager væk, fortæller Dot Wessman, der straks tog et fly hjem.

Få timer efter, hun fik beskeden, stod hun ved datterens side på intensivafdelingen på Rigshospitalet i København.

Johanne havde ikke slået kroppen – men hun havde slået hovedet meget voldsomt, og hun lå i koma.

Hun er stadig lammet i sin højre side

Dot Wessmann, ejer af Bakkens Hvile og sanger

- Det er voldsomt og frygteligt at sidde ved siden af sin datter og ikke vide, om hun nogensinde slår øjnene op igen, husker Dot Wessman.

Sådan går det Johanne i dag

Tiden siden ulykken har været meget lang, og forløbet har trukket veksler på hele familien.

Dot Wessmann

  • Født i 1958, 56 år.
  • Ejer sangerindepavillonen Bakkens Hvile og flere karruseller og boder på Bakken.
  • Er opkaldt efter sin mors veninde i USA og er blevet kaldt alt fra ”Dot-snot” til ”Dotdyr.”
  • Mor til døtrene Josephine på 24 år og Johanne på 21 år.
  • Kæreste med politikeren Morten Messerschmidt. Om sommeren bor parret sammen på Bakken og om vinteren i Bruxelles.

Først efter tre uger i koma, hvor hun svævede mellem liv og død, slog Johanne øjnene op, og i dag, to år senere, er hun stadig i gang med genoptræningen på et center nær Vejle.

- Hun er stadig lammet i sin højre side, og hun får botox for at få musklerne til at slappe af.

Hun kan ikke gå - ikke endnu - men Johanne træner hver dag for, at det kommer til at ske. Hun er stadig voldsomt mærket af ulykken, men det går fremad, fortæller Dot Wessman.

- Hun taler bedre, men hun er mærket på sit sprog, fordi hendes motorik er forkert i forhold til talen.

- Johanne er der stadigvæk inde bag ved, men hun har selvfølgelig svært ved at komme ud med alle de her forskellige ting, for hun er jo skadet, men vi håber på, at det bliver bedre, siger hun.

Får min datter lov til at holde én i hånden og opleve det samme?

Dot Wessman, ejer af Bakkens Hvile og sanger

For Dot Wessman har datterens ulykke betydet, at hun har lagt livet om.

- Når der sker noget som det her, så kan man kun vælge mellem to ting: Enten så dør du af det, fordi det er så sorgfuldt og voldsomt. For de ting, du ser, de er så voldsomme. Eller så siger du, at du vælger livet.

- Det er meget hårdt at se det barn, man har, miste alt. Hver gang, jeg oplever noget fantastisk - hver gang, jeg bliver inviteret til en middag, eller jeg ser træerne springer ud - er det eneste, jeg tænker: ”Får min datter lov til at holde én i hånden og opleve det samme?”.

Dot: Det her var ikke godt for noget

Dot Wessman har valgt at leve livet, så det gør hun.

Hun har også en datter på 26, og både hun og Johanne skal se, at livet ér værd at leve, ligegyldigt hvad der sker, lyder det fra bakkesangerinden.

- Hvis jeg satte mig i et hjørne og græd, hvad skulle der så ske med dem?

- Det handler om at vise, at livet er værd ligegyldigt hvad, men der er aldrig nogen, der kan få mig til at sige, at det her var godt for noget, siger Dot Wessman.

Inden ulykken var Dot Wessman været erklæret troende kristen. Det er hun stadig, men det er lige nu for svært for hende at gå i kirke. For hun kan ikke se meningen i det, der er sket for hendes datter, Johanne.

- Jeg kan ikke forstå, hvad det skulle lære mig. Jeg har gennemgået, hvad jeg skulle have gjort forkert, men jeg kan ikke forstå det, siger Dot Wessman.

Også forholdet har været under hårdt pres.

Dot: Man skal huske, at det ikke er Mortens børn

Efter at have dannet par i otte år gik Dot Wessman og politikeren Morten Messerschmidt (DF) fra hinanden i 2015.

Ifølge Dot Wessman spillede datterens ulykke en stor rolle i forholdet mellem de to.

- Man skal huske, at det ikke er Mortens børn. Han er ikke et følelseskoldt menneske overhovedet, men at opleve så voldsomme ting som at være på intensiv i en rimelig ung alder, det trækker tænder ud. Der er intet, der får mig til at sige, at jeg godt kunne forstå, at han valgte at holde en pause, men der er heller ikke nogen, der kan få mig til at sige, at jeg heller ikke kan forstå det.

Sidste år fandt Morten Messerschmidt og Dot Wessman dog sammen igen.

- Han havde nok bare brug for at være lidt væk fra det hele og holde det ud i strakt arm og spørge sig selv: ”Kan jeg leve med det her?”. Det nytter jo ikke noget at blive, uden at være der helhjertet.

- Det kunne han så. Han har jo altid været så sød ved mine piger.

Hendes store håb er, at hendes yngste datter kan komme tilbage og være med på Dyrehavsbakken, hvor de arbejdede sammen, inden ulykken ramte.

- Vi er en stærk familie på Dyrehavsbakken. Vi kender hinanden. Alle teltholderne er vokset op med hinanden, så vi har respekt for hinanden og accepterer hinandens små skævheder. Og jeg ved, at Johanne kan huske, hvad der skete for nogle år siden, så hun har helt styr på telefonen, der tages i Bakkens Hvile, og hvordan man tager imod en reservation, hvordan showet var, og hun kunne sangene. Dem synger vi stadig rigtig tit.

Derfor arbejder Dot Wessman i øjeblikket hårdt for, at hendes datter skal hjem igen.

Kæmper for at få sin datter hjem

Johanne skal ikke på bo en institution, når hendes ophold på genoptræningscenteret slutter om to år.

Planen er, at hun skal flytte ind i et hus, som Dot Wessman​ har købt til hende tæt på hjemmet i Klampenborg.

Det er dét, Dot Wessman kæmper for nu, men også dét er svært. Bare det at få kommunen til at bevilge en kørestolsrampe er besværligt.

- I seks måneder har jeg kæmpet for bare at få en tilladelse fra ’Plan og Byg’, siger Dot Wessman.

- Det sidste, jeg hørte – efter, at jeg har gået i spænding i 14 dage efter, at høringen var afsluttet – var, at jeg skulle komme med en landmåler, fortæller Dot Wessman.

Så indtil dét sker, må hun og datteren være på det rehabiliteringscenter, der ligger ved Vejle Fjord, og tage til takke med de ture, de kan tage på sammen ind til gågaden i Vejle by.

- Det kan godt blive trættende, siger Dot Wessman.