GO'

Filmstjerne skamroser danske Lone Scherfig: - Hun er utrolig klog og godhjertet

Filmstjernen Bill Nighy havde set frem til at arbejde sammen med danske Lone Scherfig, og han blev bestemt ikke skuffet.

Den danske instruktør Lone Scherfigs film 'Their Finest Hour' har premiere i de danske biografer i denne uge.

Filmen, som har fået fremragende anmeldelser både herhjemme og i udlandet, er dog ikke ene om at høste skamros. Også instruktøren, Lone Scherfig, overhældes med superlativer.

Skuespilleren Bill Nighy, som af flere anmeldere fremhæves som filmens store lyspunkt, nærmest overdænger Lone Scherfig med flotte ord.

- Jeg elskede at arbejde med Lone Scherfig, siger Bill Nighy i ’Go’ morgen Danmark’.

Stor ros af Lone Scherfig

Den engelske skuespiller, der har medvirket i flere store filmproduktioner, havde glædet sig til at arbejde sammen med den danske instruktør. Og Lone Scherfig har bestemt ikke skuffet, lyder det fra Bill Nighy, som blandt andet kalder den danske instruktør for ”utrolig klog” og ”godhjertet”.

- Hun er meget skarpsindig, og hun har stor menneskekærlighed. Det er ikke bare et ord. Det skal forstås som en sjælden egenskab. Hun har et meget vindende væsen og er meget åben overfor idéer, siger Bill Nighy.

Filmen 'Their Finest Hour' er en romantisk komedie om tilblivelsen af en patriotisk film under 2. verdenskrig.

Den er Lone Scherfigs fjerde engelske film på stribe, men det er første gang, hun arbejder sammen med Bill Nighy. Han spiller en afdanket skuespiller, der er blevet for gammel til at spille førsteelsker, og som kæmper med at affinde sig med, at han er hensat til at spille den fordrukne og klovnede ’Onkel Harry’.

Der er dog hverken noget ’afdanket’ over hverken film eller skuespillere.

Både Lone Scherfig og Bill Nighy gør det fremragende, lyder vurdering fra Go’ morgen Danmarks faste filmanmelder Casper Christensen.

- Lone Scherfig beviser, at hun føler sig godt hjemme i det britiske, og hun får mere styr på de film, hun laver, siger Casper Christensen, der kalder filmen for ”en stor film”.

- Det, hun formår at gøre, er at lave nogle film, som vi ikke ser så ofte. Hun går aldrig på kompromis med historien, selvom filmene virker underholdende. Hun viser ikke tænder, men hun formår at fortælle en underholdende historie fra 2. verdenskrig – men ikke på bekostning af det, der foregår, siger Casper Christensen, der giver filmen fire ud af seks stjerner.

Man skal stå tidligt op

Lone Scherfig selv er glad for, hvordan filmen er ’landet’.

- Den er blevet så let, som jeg havde håbet, den skulle blive – set i lyset af, at den foregår på det mest dramatiske og sørgelige tidspunkt i Englands historie.

Og Bill Nighy har spillet en vigtig rolle i at få komedien til at lykkes, lyder det fra Lone Scherfig

- Jeg har haft et fint samarbejde med ham. Han er tillidsfuld og med på den værste, siger Lone Scherfig, som undervejs har haft det sjovt med at udfordre den engelske filmstjerne.

- Man skal stå tidligt op for at komme med noget, som en komiker i den kaliber kan bruge reelt og kan mærke, at det løfter tingene. Så jeg har haft det virkelig sjovt, siger hun.

Bill Nighy har også overrasket Lone Scherfig.

Han kunne rollen, da han kom

Meget tidligt erfarede den danske instruktør, at den charmerende og sjove skuespiller besidder en helt særlig evne til at arbejde uhyre disciplineret, lyder det.

- Han er meget ydmyg faktisk, og han kan sine ting. Han husker navnene på hele filmholdet, og han mødte op til læseprøven – den allerførste gang, hvor alle sad med hele manuskriptet – og kunne det hele. Og det har jeg aldrig været ude for i hele mit liv før.

- Han kunne rollen, da han kom, fortæller Lone Scherfig.

Bill Nighy selv godt klar over, at han er meget seriøst, når han arbejder.

- Jeg bruger sjældent ordet ’sjovt’, for jeg plejer at lade arbejdet overskygge alt, så jeg er aldrig selvsikker nok til at have det sjovt.

- Men vi fik os et par gode grin i ny og næ, og Lone var så elskværdig at grine ad mine vittigheder, siger skuespilleren.

Bill Nighy fortæller, at han har sat pris på, Lone Scherfigs måde at instruere på.

- Hun er til stor praktisk hjælp. Hun giver dig formidable ideer hver eneste dag om, hvad der kunne være sjovt eller kunne fortælle en historie, eller hvad der kunne være rørende og bevægende.

- Hun er utrolig klog og godhjertet, siger han.