Kendte

TV-stjerne sprang ud som lesbisk: Studiet måtte gennemgås for bomber på grund af dødstrusler

Det er 20 år siden, komiker og talkshowvært Ellen DeGeneres sprang ud som lesbisk i en verden med et helt andet billede af homoseksuelle end i dag.

- Jeg hedder Ellen, og jeg er homoseksuel. For tyve år siden, sagde jeg sådan. Det var en meget større ting dengang.

Sådan indleder Ellen DeGeneres sin seneste udgave af sit berømte talkshow. 

Et show der på mange måder blev hendes store comeback efter en årrække på arbejdsløshedens rand, hvor seerne nægtede at lukke hende ind i deres stuer. 

Ellen og Ellen sprang ud sammen

I 1997 spillede den 39-årige komiker Ellen DeGeneres hovedrollen i sin egen tv-serie 'Ellen'.

Den populære serie havde kørt i flere år, da manuskriptforfatterne ville ryste lidt gang i karakteren.

- De fortalte produktionslederne, at de ville have, min karakter sprang ud som lesbisk, fordi hun havde behov for at være i et forhold efter fire år som single. En person på settet sagde: "Giv hende en hundehvalp, hun skal ikke springe ud som homoseksuel", fortæller Ellen DeGeneres. 

 Homoseksuelle blev fremstillet som tragiske tilfælde, hvis de endelig var på film og tv. Det var bestemt ikke noget, der var normalt, og man skulle helst ikke tale om det.

Iben Albinus, filmanmelder og forfatter

Afsnittet af serien kom til at hedde 'The Puppy' som hentydning til kollegaens kommentar, men manuskriptforfatterne fik deres vilje.

TV-karakteren 'Ellen' fik lov at spring ud som homoseksuel, og virkelighedens Ellen DeGeneres gjorde hende selskab. 

- Min karakter Ellen Morgan sprang ud som homoseksuel på nationalt fjernsyn, og jeg sprang ud på samme tid. Det var første gang en hovedrolle på tv sprang ud som homoseksuel, siger Ellen DeGeneres.

Derfor var det et helt nyt billede af homoseksuelle, skuespillerinden repræsenterede, fortæller filmanmelder og forfatter Iben Albinus.  

Jeg kan ikke beskrive, hvor svært det var at lave det afsnit.

Ellen DeGeneres, tv-vært

- På det tidspunkt var man på bagkanten af AIDS-epidemien, og homoseksuelle blev fremstillet som tragiske tilfælde, hvis de endelig var på film og tv. Vi husker Tom Hanks i 'Philadelphia'. Det var bestemt ikke noget, der var normalt, og man skulle helst ikke tale om det. Det kan godt være, det var accepteret, men man skulle holde det for sig selv, siger hun til TV 2.  

Ellen DeGeneres satte for første gang i 1997 ord på sin seksuelle orientering med overskriften 'Yep, I'm Gay' i Time Magazine.

Måtte bombesikre studierne

Selvom afsnittet af serien gik under navnet dæknavnet 'The Puppy', var handlingen rygtedes, og udviklingen var stærkt upopulær.

- Man måtte gennemgå studierne for bomber, fordi de havde fået så mange dødstrusler. Man skal forstå det som noget, mange mennesker følte som en voldsom provokation, og det havde store omkostninger for Ellen DeGeneres at gøre det, fortælles Iben Albinus. 

Det var næsten ved at slå hende ihjel professionelt.

Iben Albinus, filmanmelder og forfatter

Afsnittet blev da også det vanskeligste for skuespillerinden og det absolut mest afgørende. 

- Jeg kan ikke beskrive, hvor svært det var at lave det afsnit. På den tid var det så kontroversielt, og det er derfor, jeg synes, det er vigtigt at fejre det her 20-års jubilæum og huske, hvordan det var dengang og sætte pris på, hvor langt vi er nået, siger Ellen DeGeneres.

Karakteren i serien sprang ud samtidig med skuespillerinden. Video: Nina Brorson

Sluttede brat på toppen

Da afsnittet kørte over skærmen i USA, fik det hidtil usete seertal. Over 40 millioner fulgte med. Alligevel betød afsnittet enden på serien og foreløbig også enden på Ellen DeGeneres karriere. 

- Kirken fordømte hende, og fra rigtig mange sider lød det: "Kan hun ikke holde det for sig selv? Hvorfor skal vores børn lægge ører til det her?", fortæller Iben Albinus.

Jeg tabte alt og skulle starte helt forfra.

Ellen DeGeneres, tv-vært

Hen over hele USA blev der arrangeret demonstrationer mod seriens blåstempling af en homoseksuel livsstil, og flere af seriens store sponsorer trak sig.  

- Det var næsten ved at slå hende ihjel professionelt. Jobbene kom ikke, og mange andre komikere gjorde sig morsomme på hendes bekostning, fortæller Iben Albinus.

- Det var hårdt. Jeg tabte alt og skulle starte helt forfra, siger Ellen DeGeneres om tiden efter hun sprang ud i 1997.

Valget var kontroversielt, og skuespillerinden forsvarede det blandt andet hos Oprah. Video: Nina Brorson

Vendepunktet var en klovnefisk

Der skulle gå seks år, før amerikanerne var klar til at invitere den homoseksuelle Ellen DeGeneres inden for igen. I første omgang i en forklædt udgave. 

Skuespillerinden og komikeren fik i 2003 held med at lægge stemme til hovedrollen Dory i filmen 'Find Nemo'. I kølvandet på tegnefilmens succes kørte første afsnit af et helt nyt talkshow, 'The Ellen DeGeneres Show', over skærmen. 

Det er nemt at glemme nu, hvor meget mod det krævede af Ellen at springe ud.

Barack Obama, USA's tidligere præsident

Et show der i den grad blev hendes oprejsning, og som hun har vundet flere Emmys for siden. 

- Hun er en superstjerne. Hun er ekstremt morsom og et åbenlyst empatisk menneske, der gør, at hun i det lange løb er med til at give et meget nuanceret billede af en homoseksuel kvinde, siger Iben Albinus.

Hædret af præsidenten som forkæmper

Ellen DeGeneres er siden blevet gift med sin kone Portia de Rossi, og hun har været vært for det prestigefyldte Oscar-show. 

I efteråret modtog hun den fornemmeste civile orden i USA, den såkaldt Presidential Medal of Freedom af Barack Obama for sin rolle som forkæmper for homoseksuelle. 

En stor anerkendelse af hendes personlige ofre.

Det en fornøjelse, at I er villige til at invitere mig ind i jeres hjem i dag, når ingen troede, det nogensinde ville ske igen.

Ellen DeGeneres, tv-vært

- Det er nemt at glemme nu, hvor meget mod det krævede af Ellen at springe ud på den mest offentlige scene af alle for 20 år siden, og hvor vigtigt det var. Ikke bare for det daværende LGBT-miljø, men for os alle sammen betød det meget at se en person så fuld af godhed, der minder os om, at vi har mere til fælles, end vi tror, og skubber vores land i retning af retfærdighed, sagde den nu tidligere præsident i forbindelse med overrækkelsen.

Den amerikanske præsident hyldede talkshowværten Ellen DeGeneres under en medaljeceremoni i Det Hvide Hus, og der var ikke et øje tørt.

Anerkendelsen fik tårerne frem i talkshowværtens øjne. Kampen for at være sig selv har været lang, men nu ser hun tilbage med glæde. 

 - Det er det sværeste, jeg nogensinde har måtte gøre i mit liv, men jeg vil ikke ændre et eneste øjeblik, for det har ført mig til, hvor jeg er i dag. Det en fornøjelse at stå her, og at alle jer, der ser med, er villige til at invitere mig ind i jeres hjem i dag, når ingen troede, det nogensinde ville ske igen. Det betyder alt for mig, siger Ellen DeGeneres til seere i seneste afsnit af 'The Ellen DeGeneres Show'.