Kendte

I dag bliver hun hyldet af dronningen: Her er Ghita Nørbys største øjeblikke

En af Danmarks største skuespillerinder har stået mere end 60 år på de skrå brædder. Nu bliver hun hyldet.

Med mere end 100 film og utallige teaterforestillinger er Ghita Nørby én af Danmarks absolut mest populære skuespillerinder.

Derfor går heller ikke stille for sig, når en kendt veteran runder rammer 60 år på scenen – hun bliver nemlig hyldet af dronning Margrethe.

I anledningen af jubilæet vil Ghita Nørby søndag blive fejret af dronningen og en række af landets skuespillere efter forestillingen ’Sarah’, der markerer skuespillerindens 60-års jubilæum på scenen.

I forestillingen spiller Ghita Nørby den legendariske, franske skuespillerinde Sarah Bernhardt, der blandt andet blev betragtet som den første skuespiller, der fik international stjernestatus.

Baronessen, Ingeborg og alle de andre

Et kig tilbage i 82-årige Ghita Nørby viser, at det ikke er småting, hun har lavet igennem sine seks årtier på scenen. Alt fra hjertelige humoristiske roller på film og teater til med mere alvorlige og dramatiske roller om sygdom og sorg.

I starten af sin lange karriere oplevede publikum ofte Ghita Nørby i danske komedieklassikere som eksempelvis ’Baronessen fra benzintanken’ fra 1960, hvor hun spiller den intetanende tankpasser Anne, der pludselig skal arve både slot og titlen som baronesse.

Klip fra filmen. Sørg for at få godkendt, før det bliver brugt. Klippet blev bragt i anledningen af 60 års jubilæum i april 2017. Video: Ida Andersen

Eller i ’Han, hun, Dirch og Dario’ fra 1962, hvor Ghita Nørby spiller Marianne, der efter at have forladt sin mand flytter på et pensionat, hvor hun møder en masse søde og festlige mennesker, der hjælper hende videre i livet. Det var under optagelserne til netop denne film, at Ghita Nørby mødte sin nu eksmand Dario Campeotto, der spiller den charmerende og syngende Dario.

Vær opmærksom på, at det er materiale fra Nordisk Film - kontroller derfor med biblioteket inden brug. Video: Ida Andersen

Når man kigger på Ghita Nørbys imponerende karriere, er det svært at lade være med at nævne hendes fortolkning af Ingeborg i tv-serien ’Matador’, der blev produceret fra 1978-1982. Her spiller hun karakteren Ingeborg Skjern, der er gift med Mads Skjern, der kommer og laver rag i Korsbæk. Der er en særligt én scene i Matador, som Ghita Nørby senere er blevet kendt for, nemlig scenen hvor hun fortæller Mads Skjern, Jørgen Buckhøj, at han er ’syg i hovedet’.

Klippet er købt til et år frem fra dags dato - 20 april 2017 - 20 april 2018. Video: Ida Andersen

Senere bød Ghita Nørbys karriere også på roller i mere alvorlige film som for eksempel filmen ’Dansen med Regitze’. Her trodser Regitze nyheden om en uhelbredelig sygdom og planlægger en havefest for hele kvarteret.

Filmen fra 1989 modtog blandt andet både en Bodil og en Robert som årets bedste film, og Ghita Nørby og Frits Helmuth fik også begge disse priser for deres hovedroller i filmen. Dog vandt filmen ikke en Oscar som bedste fremmedsprogede film, som den ellers var nomineret til.

Tjek før brug - blevet brugt april 2017 i anledningen af Ghita Nørby's 60 års jubilæum. Video: Ida Andersen

Livet på de skrå brædder

Udover karrieren bag kameraet består Ghita Nørbys karriere også af en lang række teaterforestillinger – det var i virkeligheden her, det hele startede.

Ghita Nørby var elev på Det Kongelige Teater fra 1954-1956, hvor hun herefter blev ansat på teateret og debuterede som den jyske Johanne i ’Eventyr paa Fodrejsen’ i 1956. Det var denne rolle, der skabte Ghita Nørbys famøse uskyldige og kække rolle, som senere hang ved hende ind i de populære danske filmkomedier.

Efter en årrække på forskellige københavnske scener og medvirken i film forsøgte hun sig med en noget anderledes rolle, end hun hidtil havde prøvet.

I rollen som Jo i Shelagh Delaneys ’En duft af honning’, der blev opført på Alléscenen i 1960, prøvede Ghita Nørby kræfterne af med en noget mere seriøs rolle, og det skulle vise sig at åbne dørene for nogle helt andre roller til den folkekære skuespiller.

Senere vendte Ghita Nørby tilbage til Det Kongelige Teater, og her kunne publikum opleve hende i alle mulige slags roller, for nu var hendes karakter ikke længere bundet til et bestemt rollefag. Eksempelvis kunne publikum i 1973 se Ghita Nørby udfolde sig som Célimène i Ingmar Bergmans iscenesættelse af Molières Misantropen'. 

Siden kunne publikum også opleve skuespillerinden i mere anderledes og humoristiske forestillinger som for eksempel i rollen som Johanne Luise Heiberg i stykket ’Fra regnormenes liv’ i 1982, hvor et fiktivt møde mellem H.C. Andersen og skuespilleren Johanne Luise Heiberg er omdrejningspunktet i stykket.

I sin fortsatte teaterkarriere spillede hun en lang række store berømte roller som for eksempel Madame Alexandra i Jean Anouilhs komedie ’Colombe’, som også blev hendes jubilæumsforestilling i 1995.

 Og senere i rollen som Fru Alving i Henrik Ibsens 'Gengangere' i 1999.

Nu – 60 år efter at Ghita Nørby for første trådte ind i rampelyset på den danske scene – er hun nu med i endnu en jubilæumsforestilling, nemlig teaterforestillingen ’Sarah’, der bliver opført på Folketeateret, hvor hun blandt andet spiller overfor Preben Kristensen.

Ghita Nørby har tidligere været vævende omkring, hvorvidt ’Sarah’ bliver hendes sidste optræden, men senere har hun dog sagt, at hun ikke ville udelukke noget for fremtiden.

Jubilæumsforestilling 'Sarah' bliver opført på Folketeateret til slutningen af maj i år.