Kendte

Organisation advarer om ny Netflix-serie: Viser risikabelt indhold om selvmord

Generelt skal man være varsom med at beskrive selvmordsmetoder i medier, lyder det fra både Psykiatrifonden og Livslinien.

En ung pige begår selvmord, og efterfølgende modtager 13 af hendes tidligere klassekammerater et kassettebånd, der forklarer, hvorfor hun tog livet af sig. Det er fortællingen i den nye Netflix-serie ’13 Reasons Why’, der på dansk hedder 'Døde piger lyver ikke'.

Serien er meget detaljeret i sin fremstilling, og det har fået den australske sundhedsorganisation Headspace til at advare mod seriens ”meget konfronterende og grafiske billedsprog”, skriver det australske nyhedsmedie news.au.com.

Kirsten Douglas, national leder for skole og støtte i Headspace, siger, at serien "udsætter seerne for risikabelt indhold om selvmord og kan føre til foruroligende reaktioner, især hvis seerne er børn og unge".

Organisation rapporterer, at de har fået flere opkald og e-mails på grund af serien.

Kan være farligt at vise selvmord

Serien kritiseres især for at vise i detaljer, hvordan hovedpersonen tager sit eget liv.

Hvis man er så langt ude og faret vild i sine egne tanker, så kan det forvirre eller give inspiration

Michael Danielsen, chefpsykolog i Psykiatrifonden

Chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael Danielsen har ikke set Netflix-serien, men siger, at det generelt kan være farligt at vise selvmord i serier eller på film:

- Det kan være farligt forstået på den måde, at hvis man er så langt ude og faret vild i sine egne tanker, så kan det forvirre eller give inspiration, siger han.

Den samme holdning kommer fra direktør i Livslinien Jeppe Kristen Toft.

- Medier skal være meget varsomme med at beskrive selvmord og selvmordsmetoder i detaljer, siger han.

3 gode råd mod selvmordstanker

Chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael Danielsen giver følgende råd:

  1. Selvmord er ALDRIG en mulighed
  2. Hvis du har mere end sporadiske tanker om selvmord, så er det fordi du ikke har talt med nogen om det, og det bør du gøre
  3. Hvis det er svært at tale om med dem omkring dig, så kontakt nogle af de tilbud der findes - eksempelvis telefonrådgivning

Psykisk sårbare er lette at påvirke

Det er især vigtigt, at selvmord ikke bliver præsenteret som en udvej for noget som helst, siger Michael Danielsen.

Medier skal være meget varsomme med at beskrive selvmord og selvmordsmetoder i detaljer

Jeppe Kristen Toft, direktør i Livslinien

- Psykisk sårbare mennesker er påvirkelige, og derfor skal man være meget varsom med at komme til at præsentere noget så definitivt og ulykkeligt som selvmord på en måde, der kan fremstå som en løsning på så voldsomme og negative følelser.

Hverken Livslinien eller Psykiatrifonden, der også tilbyder telefonrådgivning, har bemærket nogen særlige udslag på baggrund af serien.

Serien får også ros for at behandle alvorligt emne

Generelt mener Michael Danielsen fra Psykiatrifonden ikke, at der er grund til at frygte, at unge, der ikke i forvejen går med selvmordstanker, skulle blive inspireret til at gøre det efter at have set om det i tv eller læst om det i en bog.

Og på trods af advarslen fra Headspace er serien også flere steder blevet rost for at tage alvorlige emner som mobning, voldtægt og selvmord blandt unge op.

Det er den amerikanske skuespiller og sanger Selena Gomez, der er 'executive producer' på serien.

Serien anbefales til seere over 15 år, og flere af afsnittene indledes med advarsler om stødende indhold.

På Netflix kan man også se ekstramateriale, hvor skaberne bag og skuespillere fra serien diskuterer, hvorfor hovedpersonens selvmord var nødvendigt at vise, og bagefter henviser til steder, hvor man kan få hjælp, hvis man går med selvmordstanker.

Organisationen Headspace findes også i Danmark og er inspireret af Headspace Australien, men at det er to selvstændige organisationer.