Kendte

Anders Matthesen er hovedperson i ny dokumentar: - Det kan være, at jeg slet ikke er morsom mere

Præstationsangst og alderskrise er emnerne i en ny dokumentarfilm, hvor komiker Anders Matthesen tager seerne med om bag kulissen.

- Jeg har altid tænkt, at jeg kunne overvinde absolut alt. Nu er jeg ikke så sikker. 

Anders Matthesen kalder det for 'panikalder-tanker', når han tvivler på sig selv. For det er blevet værre med alderen, siger han. 

Efter snart 25 år i underholdningsbranchen stoler manden bag talrige shows, spillefilm og musik ikke længere på, at det, han laver, er godt nok. Det er måske sjovt på den hyggelige måde, men der er langt mellem det materiale, "der virkelig har potentiale til at losse røv":

- Jeg tvivler meget. Det kan være, at jeg har sagt min sidste joke. Det kan være, at jeg slet ikke er morsom mere. Når jeg ser noget på Zulu, forstår jeg det ikke, siger Anders Matthesen og fortsætter: 

- Det kan være, jeg er ved at blive for gammel. 

Et luksusfængsel at have fri

I dokumentarfilmen 'Den Anden Side' sætter instruktør Pernille Rose Grønkjær fokus på komikerens indre kampe i den kreative proces.

Hun har fulgt ham siden 2012 og kommer helt tæt på frustrationen, angsten. Og ikke mindst genopstandelsen. 

Jeg kan selv godt høre det: ’åh nej, min diamantsko strammer’. Men jeg er ikke glad, når jeg ikke arbejder,

Anders Matthesen

For trods frygten for at præstere, optræder han stadig for fulde sale, mens hans seneste stand-up show 'Shhh' fik stor ros fra anmelderne. 

Og det er da heller ikke, når komikeren står på scenen, at han tvivler.

Det er, når scenelyset er slukket, og publikum for længst er gået hjem. Når han står alene tilbage og skal finde på noget nyt at lave. 

- Det er et luksusfængsel. Jeg går og holder fri og bliver halvfed af at æde vin og brød og tænker, 'hvad skal jeg dog finde på'. Og jeg kan selv godt høre det: ’åh nej, min diamantsko strammer’. Men jeg er ikke glad, når jeg ikke arbejder, siger Anders Matthesen. 

To år væk fra scenen

Sidste gang, han skulle finde på nyt materiale, tog det ham to år, før han igen stod under scenelyset med en mikrofon i hånden. 

Han var på trinnet til de 40 år og brugte utallige nætter på at ligge søvnløs og bekymre sig.

- Så kommer panikalder-tankerne. Hvis jeg bare stod tidligere op, trænede hver dag og læste en bog. Og jeg kan sagtens se, hvor latterligt det er, lyder det fra Anders Matthesen. 

I sidste ende var det dog netop tanken om igen at stå foran et publikum, der fik ham op af det sorte hul. 

- Det er vel meget menneskeligt gerne at ville anerkendes. Det tror jeg ikke, jeg føler mig hævet over, siger han. 

Dokumentaren 'Den Anden Side' har premiere i næste uge og vises i biografer landet over.