Kendte

MMMBop fylder 20 år i dag: Sådan gik det Hanson, Lou Bega og de andre hitmagere

Lørdag er det 20 år siden, at hittet MMMBop blev udgivet, men hvad blev der egentlig af Hanson og de mange andre sangere, der havde et engangshit?

"Mmmbop, ba duba dop. Ba du bop, ba duba dop. Ba du bop, ba duba dop. Ba du. Yeah," 

På tekst lyder disse ord måske ikke ligefrem som et verdenshit, men det blev de ikke desto mindre. Den 15. april 1997 udgav brødrene Isaac, Taylor og Zac Hanson, der dengang var henholdsvis 16, 15 og 12 år, deres debutsingle 'MMMBop', som hørte til albummet 'Middle of Nowhere', og inden de kunne nå at se sig om, lå singlen nummer et i mere end 25 lande, og brødrene var pludselig verdensstjerner. 

De tre drenge, der selv skrev, spillede og sang deres numre, blev hurtigt kæmpe store teenageidoler og turnerede rundt i verden med sangene fra deres 'Middle of Nowhere'-album.

Blå bog om Hanson

 • Isaac, Taylor og Zac er de ældste i en søskendeflok på syv. 
 • De dannede The Hanson Brothers, der senere blev til 'Hanson', da de var 11, ni og seks år.
 • De udgav singlen 'MMMBop' i 1997 med albummet 'Middle of Nowhere', der også indeholdt sange som 'I Will Come to you' og 'Where's the Love'.
 • Desværre, for de mange piger, der var vildt forelskede i brødrene, er både Isaac, Taylor og Zac alle gift i dag og har henholdsvis fire, seks og fem børn. 

Men brødrene Hanson forsvandt næsten ligeså hurtigt, som de kom frem, selvom de havde enkelte populære sange på deres album udover 'MMMBop'.

Sangen med det fængende omkvæd bliver dog oftest beskrevet som et såkaldt 'One hit wonder' - en døgnflue eller et kæmpehit - der aldrig blev fulgt op af en efterfølgende succes, der nåede sangen til sokkeholderne. 

I anledning af 'MMMBops' 20 års fødselsdag har vi samlet ti verdenskendte hits, der endte endte med at blive en døgnflue. Du kan stemme på dit yndlings-'One hit wonder' nedenfor. 

Ti kæmpe store engangshit

 1. Mambo no. 5

  Tyske Lou Bega fik især europæere og amerikanere til at styrte ud på dansegulvene, da han udgav sangen 'Mambo no. 5' i 1999, der var inspireret af et ældre nummer med samme navn.

  Lou Bega gik hurtigt i glemmebogen, men kom på meget besynderlig vis på alles læber i 2013, da sangeren Lou Reed døde. En journalist havde angiveligt lavet en fejl og var kommet til at skrive Lou Bega i stedet for Reed i sin artikel, hvilket betød, at Lou Begas familie og hans Facebookside modtog tonsvis af kondolencer fra fans. Lou Bega fik selv stoppet misforståelsen, da han skrev på sin Facebookside, at han altså stadigvæk var i live. 

 2. Nothing Compares to you

  'Nothing Compares to you' blev oprindeligt lavet af Prince til hans band 'The Family' i 1985.

  Men det var først, da irske Sinéad O'Connor tonede frem på skærmen med sit kronragede hovedet og sang det sørgelige nummer med et par tårer trillende ned ad kinderne, at sangen pludselig blev et stort hit i 1990. 

  Sinéad O'Connor har senere fortalt, hvordan hun i næsten hele sit liv har kæmpet med en bipolar lidelse og én gang har forsøgt at begå selvmord. Hun er i øvrigt kendt for et voldsomt temperament, som man for eksempel kunne opleve, da hun for få år siden harcelerede over popstjernen Miley Cyrus' opførsel og påklædning i en kronik.  

 3. MMMBop

  MMMBop

  Brødrene Hanson blev verdensberømte for hittet 'MMMbop', der til trods for et ret uforståeligt omkvæd, faktisk handler om, de vigtige ting i livet - som ikke er penge og glamour. 

  Til trods for sangens popularitet, er den senere røget på listen over verdens mest irriterende sange hos musikmagasinet Rolling Stones. 

  Brødrene har udgivet i alt seks album og en række singler, ingen af dem nåede dog MMMBop's popularitet. Der er dog godt nyt til Hanson-fans:  I 2017 kan man nemlig opleve dem give koncert, hvis er klar til at tage til for eksempel Tyskland, England eller USA, hvor bandet kommer på turné.

 4. What's Up

  I 1992 udgav pigegruppen 4 Non Blondes deres første album 'Bigger, Better, Faster, More!', og i 1993 bragede sangen 'What's Up' ind på både amerikanske, brasilianske og europæiske hitlister og blev således et verdenshit.

  Albummet blev desværre også gruppens sidste, for allerede i 1994 gik de i opløsning. 

 5. Kung Fu Fighting

  'Kung Fu Fighting' fra 1974 hører til et af de ældre 'One Hit Wonders'.

  Sangen, der er blevet solgt i omkring 11 millioner eksemplarer verden over, er efterfølgende blevet brugt i en række film såsom 'City of God', 'Kung Fu Panda' og 'Bowfinger'.

  Den blev skrevet og sunget af den i dag 74-årige jamaicanske sanger Carl Douglas, der i dag bor i Hamborg og har et produktionsselskab. 

 6. Ice Ice Baby

  Vanilla Ice

  Med god hjælp fra basgangen på Queen og David Bowies sang 'Under Pressure' sikrede rapperen Vanilla Ice sig et monsterhit med sangen 'Ice Ice Baby' i 1990.

  Sangen strøg til tops på den prestigefyldte amerikanske hitliste Billboard. I dag har rapperen kastet sig over sit eget realityshow 'The Vanilla Ice Project', hvor han hjælper folk med at forbedre huse.

 7. Breakfast at Tiffany's

  Bandet Deep Blue Something snuppede titlen fra den populære Audrey Hephurn film 'Breakfast at Tiffany's' og skabte en næsten ligeså populær sang i 1995.

  Sangen handlede om et kærestepar, der ikke havde meget tilfælles foruden det faktum, at de begge kunne lide filmen 'Breakfast at Tiffany's'. Bandet, der bestod af fem amerikanske fyre, udgav kun to albums, og gik hver til sit i 2001. 

 8. 99 Luftballons

  I 1984 hittede den tyske gruppe Nena med sangen '99 Luftballons' i både Europa, USA og Australien. Herhjemme vil Nena-fans muligvis stejle over udnævnelsen til "engangshit", Nena fik nemlig flere hits i Tyskland, der også blev spillet på danske radiostationer efterfølgende, ingen af dem nåede dog i nærheden af '99 Luftballons'-succesen. 

  Nenas seneste album 'Oldschool' blev udgivet i 2015.

 9. Macarena

  Det var nok kun de spansktalende, der helt forstod omkvædet til 'Macarena', til gengæld fulgte der en meget let kopierbar dans med til sangen, som Los del Rio stod bag i 1995.

  Sangen lå på Billboards top 100 i 62 uger - en rekord, der sidenhen kun er slået af få. I dag har sangen sin egen hjemmeside Macarena.com, hvor du blandt andet kan få guides til dansen. 

 10. Baby got back

  Der var flere, der rynkede på næsen, da Sir Mix-a-Lot udgav sangen 'Baby Got Back' i 1992. Mange mente nemlig, at den i sin omtale af kvinder, der helst skulle være udstyret med en fyldig bagdel, var sexistisk, men det stoppede bestemt ikke sangen fra at blive ekstremt populær og solgt i 2,3 millioner eksemplarer alene i USA.

  Sangen fik et comeback, da rapperen Nicki Minaj udgav 'Anaconda' som indeholder dele af 'Baby Got Back'. Sir Mix-a-Lot, der bærer det borgerlige navn, Anthony Ray, er i dag 53 år og kan fejre 25 års jubilæum for sin hitsingle i år. 

Afstemning

Hvilket døgnflue-hit, synes du, er det bedste?