Et lille udvalg af film har gennem tiderne vundet rekordmange Oscar-statuetter. Se de ti mest vindende film her.
At vinde én enkel Oscar-statuette er noget, mange filmfolk kun tør drømme om, men nogle oplever faktisk at få fuld plade i Oscar-bingoet og løbe med et utal af priser for deres film.
Det er sket for et lille udvalg af film gennem tiderne, der ifølge Oscar-Akademiet, som består af 6.000 filmfolk fra USA og resten af verdenen, er de allerbedste film.
Se de ti mest Oscarvindene film nedenfor.
Om Oscar-Akademiet
Oscar-akademiet (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) har omkring 6000 medlemmer.
Medlemmerne repræsenterer forskellige brancher inden for filmverdenen, fx skuespillere, instruktører, kamerafolk, klippere og makeup-artister.
De 6000 medlemmer er inddelt i brancher, og man kan kun nominere folk inden for sin egen branche. Eneste undtagelse er prisen for 'bedste film'. Her må alle fra Akademiet stemme.
Størstedelen af medlemmerne er amerikanere, men der er filmfolk fra hele verdenen. Instruktørerne Nicolas Windin Refn og Tobias Lindholm er blandt nogle af danskerne i Akademiet
Tre film har vundet 11 Oscars
De tre film, som Oscar-Akademiet har belønnet med flest Oscars, er 'Ben Hur', 'Titanic' og 'Ringenes Herre: Kongen vender tilbage', der har præsteret at hive hele 11 Oscarstatuetter hjem, men de har også en række fællestræk, forklarer filmanmelder på Go’Morgen Danmark Ann Lind Andersen.
- Fællestrækket for de tre storvindere er, at de er store episke film, der rammer et bredt publikum. Det er ikke de typiske Oscar-vindere, men de er storfilm og tekniske udstyrsstykker, og derfor har de også fået en række priser i de tekniske kategorier, siger hun.
Se Oscar på TV 2
Du kan følge hele Oscar-showet aftenen og natten til mandag den 27 februar på TV 2 og TV 2 PLAY.
Michéle Bellaiche er vært på Oscaraftenen, hvor en række gæster, mode- og filmeksperter sidder klar til at kommentere showet undervejs.
Se hele TV 2's Oscar-program, der begynder søndag den 26 her:
kl. 22.55 'Oscar 2017: Og de nominerede er...'
kl. 23.15: 'Silent Nights' (Dansk kortfilm, der er Oscar-nomineret i år)
kl. 23.55: 'Oscar rød løber - direkte'
Kl. 2.30: 'Oscar 2017 Prisuddeling - direkte
Derfor er en række populære film ikke på listen
Oscar-Akademiets favoritfilm er dog ikke altid blandt de bedst sælgende film eller de mest populære film hos folk. Men det er ikke så mærkeligt, forklarer Ann Lind Andersen.
- Oscar er til for at hylde de progressive film - dem, hvor man har turdet prøve at lave noget nyt, og noget der ikke er set før. Den skal hylde filmkunst og filmfaglighed. Derfor får film, der er kommercielle succeser ikke nødvendigvis en Oscar, men engang imellem går det kommercielle og filmkunsten op i et, som med for eksempel La La Land, siger hun.
De ti film med flest Oscar-statuetter
Titanic (1997)
Titanic Foto: Scanpix
"I'm the king of the woooorld" skreg instruktøren James Cameron, da han vandt prisen for 'Bedste instruktør' for 'Titanic' til Oscaruddelingen i 1998. Cameron og holdet bag filmen endte med at vinde 11 Oscarstatuetter for filmen, der havde Kate Winslet og Leonardo DiCaprio i hovedrollerne som Rose og Jack, der var ombord på det verdensberømte skib, der sank i 1912.
Ben-Hur (1959)
Ben-Hur spillet af Charlton Heston Foto: Scanpix
Filmselskabet MGM skød, for den tid, svimlende 100 millioner kroner i filmen Ben-Hur (1959) i håbet om, at det ville blive en succes-film, der kunne redde firmaet fra truende konkurs.
Filmen er baseret på bestsellerbogen af samme navn, der handler om den jødiske prins og købmand Judas Ben-Hur, der bliver uskyldigt dømt af en romersk guvernør og senere møder Jesus.
Det viste sig at være et helt rigtig sats for MGM, filmen indtjente nemlig omkring 525 millioner kroner og løb med 11 Oscars for blandt andet bedste skuespiller i hoved- og birolle samt bedste instruktør.
Ringenes Herre: Kongen vender tilbage (2003)
Viggo Mortensen som Aragorn i 'Ringenes Herre - Kongen vender tilbage' Foto: Scanpix
Efter at "være blevet overset" til Oscar-uddelingen med de første to film, vandt tredje og sidste del af Ringenes Herre-triologien 'Ringenes Herre: Kongen vender tilbage' 11 Oscars for blandt andet bedste manuskript, bedste kostume og bedste make-up.
West Side Story (1961)
Natalie Wood og Richard Beymer som Maria og Tony i 'West Side Story'. Foto: Scanpix
I begyndelsen af 60'erne blev store dele af verdenen bekendt med sange som 'Maria', 'Tonight', 'Something’s Coming' og "I Feel Pretty".
Sangene stammer fra musical-filmen 'West Side Story', der er den eneste film, der har vundet 10 Oscars. Filmen handler om en ung mand og kvinde fra hver sin rivaliserende bande, der forelsker sig.
Den engelske patient (1996)
Den engelske patient Foto: Scanpix
Filmen 'Den engelske patient' vandt ni Oscar-priser i 1997. Ligesom mange andre af de Oscar-vindende film er 'Den engelske patient' baseret på en populær roman.
Filmen handler om en sygeplejerske, der forelsker sig i en hårdt medtaget patient, der har været involveret i en flyulykke under Anden Verdenskrig. Filmen fik priser for blandt andet bedste klipning, lyd og film.
Gigi (1958)
Leslie Caron som 'Gigi' Foto: Scanpix
Leslie Caron spillede hovedrollen som den unge Gigi i musicalen af samme navn. I 1959 høstede filmen ni Oscars for blandt andet bedste instruktør, musik og film.
Den sidste kejser (1987)
Richard Vuu i 'Den sidste kejser' Foto: Scanpix
'Den sidste kejser' er baseret på den virkelig historie om Kinas sidste kejser Pu Yi. Det lykkedes helt ekstraordniært instruktøren og filmselskabet at få lov at filme i Kina efter aftale med den kinesiske regering.
Filmen vandt ni Oscars for blandt andet bedste lyd, kostumer, instruktør.
Borte med Blæsten (1939)
Vivien Leigh og Clark Gable i 'Borte med Blæsten' Foto: Scanpix
Den ældste film på top ti-listen er 'Borte med Blæsten'. Filmen, som handler om overklassepigen Scarlett O'Hara, der lever under den amerikanske borgerkrig, vandt otte Oscar-statuetter i 1940.
Mest bemærkelsesværdig var prisen for bedste skuespillerinde i en birolle. Den gik til Hattie McDaniel, som blev den første sorte skuespiller, der modtog en Oscar.
Herfra til evigheden (1953)
Frank Sinatra og Donna Reed i 'Herfra til evigheden' Foto: Scanpix
Frank Sinatra og Donna Reed vandt priserne for bedste skuespiller og skuespillerinde i en birolle for deres medvirken i filmen 'Herfra til evigheden', der vandt otte Oscar-statuetter i alt. Filmen handler om en flok soldater, der er udstationeret på Hawaii i månederne op til angrebet på Pearl Habour.
My Fair Lady (1964)
Audrey Hepburn og Rex Harrison i 'My Fair Lady Foto: Scanpix
'My Fair Lady' er tredje musical på listen over de ti mest Oscar-vindende film.
Selvom de fleste nok tydeligst husker hovedrolleindehaveren Audrey Hepburn i filmen, som den fattige og grimt talende Eliza, vandt hun faktisk ingen Oscars for filmen. Det gjorde til gengæld hendes medspiller Rex Harrison. Filmen vandt otte priser.
Afstemning
Er du enig med Oscar-Akademiet i deres prisuddeling?