Oscar

Liste: Hvor godt ligner skuespilleren den ægte person?

Oscar-statuetter går ofte til skuespillere, der spiller virkelige personer. Hør hvorfor og stem på din favoritpræstation.

Det er få skuespillere forundt at få en Oscar, men hvis man drømmer om den prestigefyldte, gyldne statuette er der en særlig type rolle, man med fordel kan gå efter. 

De seneste 15 år er prisen for enten bedste skuespiller eller skuespillerinde nemlig gået til en skuespiller, der har spillet en virkelig person, som for eksempel Meryl Streep som Margaret Thatcher eller Leonardo DiCaprio som den amerikanske jæger Hugh Glass. 

Se Oscar på TV 2

Du kan følge hele Oscar-showet aftenen og natten til mandag den 27 februar på TV 2 og TV 2 PLAY.

Michéle Bellaiche er vært på Oscaraftenen, hvor en række gæster, mode- og filmeksperter sidder klar til at kommentere showet undervejs. 

Se hele TV 2's Oscar-program, der begynder søndag den 26 her: 

 • kl. 22.55 'Oscar 2017: Og de nominerede er...'
 • kl. 23.15: 'Silent Nights' (Dansk kortfilm, der er Oscar-nomineret i år)
 • kl. 23.55: 'Oscar rød løber - direkte'
 • Kl. 2.30: 'Oscar 2017 Prisuddeling - direkte

Men det er der en ganske logisk forklaring på, fortæller 'Go' morgen Danmarks' filmekspert Ann Lind Andersen.

- Det skyldes, at dramagenren altid har vægtet tungere og er blevet taget mere seriøst i Oscar-sammenhæng end for eksempel science fiction og animationsfilm, og mange dramaer vejer endnu tungere, når de er bygget på en autentisk historie, siger hun. 

I USA skal man ligne og lyde som den ægte vare

Hun fremhæver blandt andet Daniel Day Lewis, Jamie Foxx og Meryl Streep som henholdsvis Abraham Lincoln, Ray Charles og Margaret Thatcher som tre fremragende skuespillerpræstationer, der også alle høstede en Oscar. 

Og i Oscar-landet USA bliver der lagt særlig stor vægt på, at skuespillerne ligner den oprindelige person så meget som overhovedet muligt. 

- Specielt i den amerikanske skuespiltradition handler det meget om at ligne og lyde så meget som muligt som den rigtige person. I år er for eksempel Natalie Portman nomineret for sin rolle som Jackie Kennedy, og hun har netop fået meget ros for at tale ligesom hende. Personligt, synes jeg, det kan fremstå som en kunstig ingrediens, når skuespillere skal lyde og se ud præcis som den rolle de spiller, men det er noget, der bliver meget beundret i USA og giver applaus hos Oscar Akademiet, forklarer Ann Lind Andersen.

Her kan du se en række af de skuespillere, der vandt en Oscar for deres portrættering af en virkelig person. Stem på din favoritpræstation nederst i artiklen. 

Hvor godt ligner skuespilleren den ægte person?

 1. Meryl Streep som Margaret Thatcher i 'Jernladyen' (2011)

  Meryl Streep vandt sin tredje Oscar, da hun spillede Storbritanniens tidligere konservative premiereminister Margaret Thatcher. Det var ikke første gang, man så skuespillerinden portrætterer et verdenskendt ikon. I 1986 spillede hun for eksempel den danske forfatter Karen Blixen i filmen 'Mit Afrika'. Margaret Thatcher selv levede da filmen blev vist i biograferne, men led af senildemens og døde af et hjerteanfald i 2013. 

 2. Eddie Redmayne som Stephen Hawking i 'Teorien om alting' (2014)

  Eddie Redmayne vandt sin første Oscar i rollen som den teoretiske fysiker Stephen Hawking, der lider af sklerosesygdommen ALS. Stephen Hawking var selv med til premieren på filmen og har ved flere lejligheder udtalt, at han synes Redmayne portrætterede ham utrolig godt. Allerede året efter kunne Redmayne portrættere endnu en virkelig person, den danske kunstner Lili Elbe i 'The Danish Girl'.

 3. Helen Mirren som dronning Elizabeth i 'The Queen' (2006)

  Det var anden gang Helen Mirren kastede sig ud i en portrættering af en dronning Elizabeth, da hun i 2006 spillede hovedrollen i filmen 'The Queen', som gav hende en Oscar. Blot et år forinden havde hun spillet med i en miniserie om Dronning Elizabeth I, men i 'The Queen' portrætterede hun Storbritanniens nuværende regent Dronning Elizabeth II. Kongehuset og dronning Elizabeth har ikke givet deres mening om filmen til kende officielt, men Helen Mirren, der har fået den royale æres titel 'dame', er senere blevet inviteret til royale receptioner, så man må antage filmen ikke faldt i helt dårlig jord. 

 4. Daniel Day-Lewis som Abraham Lincoln i 'Lincoln (2012)

  I 2012 gav Daniel Day-Lewis sig i kast med at portrættere en af USA's største og mest kendte personligheder, præsident Abraham Lincoln. Day-Lewis måtte få lidt ekstra skæg og længere hår, så han kom til at ligne præsidenten, og i 2013 udløste hans præstation som Lincoln skuespillerens tredje Oscar-statuette. 

 5. Jamie Foxx som Ray Charles i 'Ray' (2004)

  Multikunstneren Jamie Foxx vandt en Oscar for sin portrættering af den blinde musiker og sanger Ray Charles. Ray Charles fik lov at møde Jamie Foxx og spille lidt klaver med ham, inden han fik rollen, skriver Entertainment Weekly. Ray Charles døde 73 år gammel - samme år, som filmen udkom. 

 6. Nicole Kidman som Virginia Woolf i 'The Hours' (2002)

  Nicole Kidman var næsten ikke til at genkende, da hun spillede rollen som den engelske forfatterinde Virginia Woolf. Sminkører havde blandt andet lavet et grundigt arbejde med Kidmans næse, så hun kom til at ligne forfatterinden bedre. Hendes præstation som Woolf udløste hendes første Oscar. 

   

 7. Marion Cotillard som Edith Piaf i 'Spurven' (2007)

  Marion Cotillard blev den første franske skuespillerinde, der fik en Oscar, da hun hev en statuette hjem for sin portrættering at den franske sangerinde Edith Piaf. Det franske sprog havde skuespillerinden naturligvis på forhånd, men blandt andet øjenbrynene måtte ændres en del, så hun kom til at ligne den folkekære sangerinde lidt mere i filmen. 

Afstemning

Hvilken skuespiller lavede den bedste præstation?