Årgang 0

'Årgang 0'-Rachel nyder livet i Argentina: - Sydamerikanske fyre er mere min type

Rachel Ellebye fra 'Årgang 0' stortrives under sit udvekslingsophold i Argentina, og i et større interview med TV 2 fortæller hun om sit liv derovre.

For 16-årige Rachel Ellebye fra 'Årgang 0' har det været en rigtig god beslutning at tage på et udvekslingsår til Argentina, hvor hun foreløbig har opholdt sig i et halvt år.

Hun stortrives i den nordargentinske by Formosa og er faldet rigtig godt til hos sin værtsfamilie, i skolen og blandt de andre udvekslingsstuderende. Og så er hun ret vild med den sydamerikanske kultur.

- Folk her er mere afslappede og spontane. Det er ikke som i Danmark, hvor alting skal planlægges sådan to uger før. Her tager man ikke tingene så tungt, og folk er bedre til at nyde livet, siger Rachel Ellebye til TV 2 og fortsætter.

- Generelt lever argentinerne også mere om natten end om dagen. Nu har jeg jo sommerferie cirka en måneds tid endnu. Jeg sover hele eftermiddagen, hvor det er meget varmt, og så går jeg ud om aftenen. Nogle gange har jeg været ude med mine venner til klokken fire om morgenen, lyder det med et grin fra Rachel.

Livsglæde, musik og dans

Ud over at argentinerne tager den mere med ro, er der også en anden del af den sydamerikanske kultur, som Rachel holder særligt meget af. Nemlig, evnen til at feste.

Jeg er helt vild med musikken her, og jeg får danset meget

Rachel Ellebye 

- Alt det der med musik, dans og karneval, det ligger jo nærmest i sydamerikaneres blod. Jeg er helt vild med musikken her, og jeg får danset meget. Jeg overvejer i øvrigt at begynde at gå til "folklore". Det er en traditionel dans fra Argentina, som mange danser her, forklarer Rachel, som i forvejen går til zumba-undervisning hver torsdag.

Om dagen bliver Rachel dog nødt til at opholde sig nogenlunde i ro indendørs, fordi der i sommerhalvåret er så ulideligt varmt, at hun ikke kan foretage sig noget.

- Lige nu sidder jeg inde på mit værelse med en ventilator, som køler lidt ned. Udenfor er det omkring 35-40 grader varmt, men det føles som 45-50 grader, fordi luften er så fugtig, fortæller Rachel, som dog godt kan finde på at tage hen til venner, der har udendørs pool, så hun kan snuppe sig en kølig dukkert.

Fyrene danser også

Ifølge Rachel er der også en vis mentalitetsforskel på danske og argentinske drenge. For i Sydamerika er fyrene ikke bange for at kaste sig ud på dansegulvet.

- Når det kommer til stykket, tror jeg, at sydamerikanske fyre er lidt mere min type end danske fyre. Også bare det der med, at forholdet mellem drenge og piger er mere afslappet. Her kan drenge og piger sagtens være rigtig, rigtig tætte venner, uden at der skal være kæresteri i det, siger Rachel.

Argentinske fyre er i hvert fald ikke grimme

Rachel Ellebye

Aabenraa-pigen har dog ikke selv nogen tætte drengevenner endnu.

- Der er ikke så mange drenge i min klasse, så jeg er primært sammen med veninder. Men argentinske fyre er i hvert fald ikke grimme, lyder det med jysk underdrivelse fra Rachel, som på spørgsmålet om, hvorvidt hun er tiltrukket af dem, svarer:

- Hmmm, måske…

Pigerne spørger: - Er det din bror?

Rachels tre gode råd om udveksling

1. Begynd at øve dig på sproget, så snart du ved, hvilket land du skal til. Det gav mig rigtigt meget at kunne basis-spansk, da jeg kom til Argentina.

2. Husk, at intet udvekslingsår er perfekt. Der vil være både "ups and downs" - det sker for alle. Typisk får man en tre måneders-krise, når der er gået hverdag i den. Men du skal nok komme over den, selv om det måske tager noget tid.

3. Husk at nyde det så meget som muligt! For året går så sindssygt hurtigt. Sig ja til alt, hvad du bliver inviteret til. Tag med på café, til fest, på besøg. Det handler om at få "bond'et" med de andre. 

Til gengæld går interessen også den modsatte vej. For Rachels argentinske veninder lægger i hvert fald heller ikke skjul på, at de synes, danske drenge er flotte.

- Der er et par stykker af pigerne fra min skole, der siger: Rachel, er det din bror?, når jeg viser billeder fra min iphone. "Han er bestemt ikke grim", siger de. Og så joker jeg lidt med, at de bare skal komme til Danmark, for så tror jeg, alle fyrene vil sige: "Wow, de er godt nok smukke, de piger", griner Rachel. 

Hun mener, at hendes storebror også var ret glad for de brasilienske piger, som han mødte, da han for et par år siden var på udveksling i Brasilien. Men han har nu ikke talt så meget om det efterfølgende, siger hun.

Ingen kan tale engelsk

Hverken hjemme hos sin værtsfamilie eller blandt kammeraterne i skolen har Rachel mulighed for at tale engelsk.

- Min "fars" del af familien taler ikke et ord engelsk, og kun én af mine klassekammerater kan en lille smule engelsk, fordi hun lærte det på et privat institut. Engelskundervisning her i Argentina er ikke særligt højt prioriteret.

- Man lærer ikke rigtigt at tale det, men mere at skrive det, sådan er det med alle fremmedsprog her i Argentina, og hvis man ønsker at lære det godt, skal man gå på et privat institut, forklarer Rachel.

Af samme grund er Rachel nu selv ved at blive helt ekspert i det spanske sprog.

- Det går ret godt med mit spansk. Jeg begynder virkelig at kunne føre samtaler uden problemer og forstå mere og mere. Jeg kunne kun tale sådan "basic" spansk, da jeg kom til Argentina. Så der er virkelig sket noget, konstaterer hun.

Se videoklip øverst, hvor Rachel taler med sin et år ældre værtssøster Constanza, også kaldet Coti.

Her nedenfor kan du se et fraklip fra programmet, hvor Rachel laver en videohilsen til sin kommende værtsfamilie, før hun ved, hvem hun skal bo hos.

Rachel fra 'Årgang 0' skal på udveksling til Argentina, og hun får storebror David til at optage hende på video, mens hun laver en hilsen på spansk og engelsk til sin kommende værtsfamilie.

Barbecue er det helt store hit

En af de ting, som Rachel hurtigt lærte om den argentinske madkultur, er, at kød generelt og barbecue i særdeleshed er det helt store hit. Så det serveres altid, når der er fest, uanset om det er jul, nytår eller en anden begivenhed.

Spiser I kartofler med karamel?

Argentinere om dansk julemad

- Barbecue er stort i Argentina, for de har jo noget fantastisk kød. Det er meget lækkert, selv om man også indimellem tænker, at okay, måske ville man gerne have haft and, flæskesteg og brunede kartofler til jul.

- Til gengæld bliver folk så også overraskede, når jeg fortæller om den danske julemad, blandt andet de brunede kartofler. Så spørger de: Jamen, hvad er det? Og når jeg så svarer: Karamelliserede kartofler, undrer de sig meget: Jamen, spiser I så kartofler med karamel?

På trods af den lækre mad er det lykkedes Rachel at tabe sig mindst fem kilo, mens hun har været afsted på udveksling, og hun mener, at det blandt andet skyldes, at hun danser og svømmer meget.

Flot rejse til Patagonien

Når Rachel bliver spurgt, hvad der har været hendes største oplevelse indtil videre ved at være i Argentina, svarer hun umiddelbart:

- Det er svært at sige. Men jeg tror nok, jeg må sige min tur til Patagonien nede i Sydargentina. Det er noget af det smukkeste, jeg nogensinde har set. Vi var nede og se gletcherne helt nede sydpå, og vi var også  på stranden, som bare var så lækker. Når man bor helt oppe i Nordargentina ved grænsen til Paraguay, er der nemlig ikke så meget strand. Der er floden, som man ikke rigtig kan bade i, og en lille strand ved en sø. Men det er ikke rigtig det samme.

Udover naturen i Patagonien synes Rachel, at det bedste ved at være på udveksling er de helt små ting.

- Bare de små øjeblikke med mine venner og familie. Coti er en rigtig god søster. Bare det der med, at vi har kunnet tale om rigtig mange ting sammen, og dét at vi har kunnet hygge os med at se film og lave mad sammen. Det er fantastisk, fortæller Rachel.

Fremtidsplanerne

Når Rachel Ellebye kommer hjem fra sit udvekslingsophold den 20. juli, regner hun i første omgang med at skulle på Birkerød Kostskole ligesom sin bror David, så hun kan få afsluttet sin IB (international Baccalaureate), som hun mangler to år af.

Men senere vil hun gerne udnytte sine efterhånden rigtig gode spanskkundskaber.

Når jeg er færdig med gymnasiet, regner jeg med at tage et sabbatår

Rachel Ellebye

- Når jeg er færdig med gymnasiet, regner jeg med at tage et sabbatår. Jeg tænker på at lave noget frivilligt arbejde, som AFS arrangerer for unge over 18 år i den dominikanske republik. Der er nogle projekter der, som lyder spændende, og så har jeg muligheden for at få brugt mit spansk, fortæller Rachel, som også gerne længere ude i fremtiden vil satse på sit spansk.

- Jeg håber, at jeg kan komme til at studere spansk på universitetet. Hvis der er mulighed for det, kunne jeg godt tænke mig at prøve at arbejde i Sydamerika, enten i Argentina, Mexico eller Ecuador. Spansk er så udbredt et sprog, at jeg også vil få mulighed for at lære andre lignende sprog, for eksempel hvis jeg gerne vil lære portugisisk, så er det også nemmere, når man kan spansk, slutter Rachel.

Gik du glip af sæsonfinalen på 'Årgang 0', kan du se den og sæsonens øvrige afsnit lige nu på TV 2 Play