Årgang 0

’Årgang 0’-Rachel: Det gør mere ondt at føle sig ignoreret end at blive drillet verbalt

For 16-årige Rachel Ellebye har det været en svær overgang at gå fra efterskolens stærke sammenhold til at skulle være mere selvstændig i gymnasiet.

Når seerne får lov til igen at følge hverdagen hos de unge fra 'Årgang 0' tirsdag aften, møder de blandt andre en Rachel, som ikke helt trives med at være kommet i gymnasiet.

- Der er ikke særlig meget socialt liv for mig på IB i Sønderborg. Det er nok det der med, at jeg bor langt væk. Jeg bor i Aabenraa, hvor størstedelen af de andre bor i eller i nærheden af Sønderborg, siger Rachel Ellebye i sæsonpremieren på 'Årgang 0' om det med at skulle pendle 35 kilometer hver dag for at komme i skole.

I den nye sæson af 'Årgang 0' går Rachel ikke længere i samme klasse som sin storebror, David, for han er i mellemtiden rykket et klassetrin op og går på IB1, hvilket svarer til 2.g. De kan dog stadig følges hjem fra skole i bussen. Se videoklip fra programmet øverst.

Er lidt af en "outsider"

Udover at selve afstanden i hverdagen gør det næsten umuligt for Rachel at deltage i fællesskabet med kammeraterne, erkender hun samtidig, at hendes interesser ikke helt matcher de andres.

- Jeg er lidt af en outsider i klassen. Det indrømmer jeg. Min tøjsmag er anderledes, min musiksmag er anderledes, jeg har nogle andre interesser, siger hun og fortsætter.

- De synes, det er meget mærkeligt, mange af de ting jeg gør. At jeg engagerer mig i CISV (international børneorganisation under UNESCO, red.), og at jeg lytter til latinomusik, erkender hun.

- Hvis jeg prøver at gå over og snakke med nogen, så ofte har de ikke lyst til at snakke med mig, fortæller Rachel, som dog blankt afviser, at nogen har mobbet hende.

Fakta om 'Årgang 0'

Produktionsselskabet Easy Film fik over 300 henvendelser, da man i 1999 søgte efter ”gravide” familier, som ville have deres liv skildret på tv i de næste 18 år.

Fem familier blev udvalgt og havde kun dét til fælles, at de fik et barn i begyndelsen af år 2000.

’Årgang 0’ følger børnene til de bliver voksne, og er samtidig en fortælling om det danske samfund, mens det udvikler sig i begyndelsen af det 21. århundrede.

Christian i Aarhus kom først med i tv-serien i 2008 som erstatning for en af de oprindelige deltagere, Mathilde fra Østerbro. I 2016 trak Emma fra Tarm sig fra serien.

- Nej, det gør de heldigvis ikke. Det er bare det, at de ignorerer mig, og det gør næsten mere ondt end at blive drillet verbalt, konstaterer hun.

Rachels far: Fred være med det

Ifølge Rachels far, apoteker Lars Ellebye, har han godt kunnet mærke på sin datter, at hun ikke helt trivedes med at gå i gymnasiet. Men værre var det heller ikke, mener han.

- Der er ikke nogen, der har været onde eller grimme ved hende. Hun har da også holdt en fest for dem herhjemme, som der var stor tilslutning til, siger han til TV 2 og tilføjer.

- Jeg tror, det her mest handler om, at Rachel er så dybt engageret i CISV, og det har de andre ikke noget forhold til. De har til gengæld en stor, fælles interesse for K-pop (koreansk popmusik, red.), som Rachel ikke deler. Fred være med det, siger han.

- Efterskolen har modnet hende meget

På trods af Rachels udfordringer med at passe socialt ind i gymnasiet, har hun ellers ingen problemer med at finde venner eller omgås jævnaldrende unge.

- Rachel har mange gode kammerater både fra sin tid på Askov Efterskole og gennem sit engagement i CISV. Hun har et lyst sind, så hun har nemt ved at komme ovenpå, siger Lars Ellebye til TV 2 om sin datter, som netop nu er på et udvekslingsophold i Argentina.

- Det har modnet Rachel meget at være et år på efterskole. Så jeg tør slet ikke tænke på, hvordan hun er, når hun kommer hjem fra Argentina, hvor hun både mestrer et fremmed sprog og klarer sig flot på egen hånd, siger han med et grin.

Se sæsonpremieren på 'Årgang 0' tirsdag kl. 20.00 på TV 2 - eller se den GRATIS snigpremiere lige nu på TV 2 Play