Kendte

Radiovært går viralt med Facebook-opslag: - Mit livs værste år er snart slut

Tusindvis har kondoleret og delt deres historier med Heino Hansen, der i et Facebook-opslag opfordrer folk til at tage hånd om pårørende.

'Mit livs værste år er snart slut. Jeg håber at nogen kan få gavn af mine erfaringer. Når jeg en dag skal væk herfra, så vil 2016 med garanti stadig stå for mig som et af de værste år nogensinde.'

Sådan begynder radioværten Heino Hansens Facebook-opslag, der det sidste døgn er blevet liket og delt af tusindvis af mennesker.

For noget tyder på, at han peger på en tendens, som mange danskere kan genkende.

Værste halve år

Heino Hansens mor døde tilbage i juli som kun 61-årig, og siden da har livet været svært for radioværten, der beskriver de seks måneder som 'det værste halve år i mit liv'.

Men det har også åbnet hans øjne op for en kedelige tendens. Han oplevede nemlig, at hans venner og kollegaer havde svært ved, hvordan de skulle opføre sig over for Heino Hansen, der var i sorg.

- "Kunsten" at være pårørende til en pårørende. Den tror jeg er mega undervurderet. Eller, det ER den, det ved jeg. Jeg har selv været det, og jeg har selv set det indefra nu.

- Når mine egne venner har mistet en nær, har jeg ikke selv været den bedste til at håndtere det, det ved jeg nu. Jeg ville ønske at jeg vidste hvordan jeg skulle have gjort, så derfor vil jeg skrive åbent om mit forløb - så andre måske kan få glæde af det,' skriver Heino Hansen i opslaget.

Vil inspirere andre

Over for TV 2 forklarer han, at han i lang tid har taget tilløb til opslaget.

- I bund og grund følte jeg, at jeg havde en pointe, som nogle andre måske kunne få glæde af at kende til.

Hvis man koger hans opslag ned, er hans pointe, at 'det ENESTE du kan gøre forkert er ikke at gøre noget.'

Hellere en klodset formulering

Han tror, at han ikke er den eneste, som virkelig gerne har villet tale om sin sorg.

- Vi vil gerne tale om det, vi vil gerne modtage én ekstra sms, vi vil gerne ringes til. Måske svarer vi ikke, men beskeden, opkaldet, krammet eller kaffe-invitationen er i allerhøjeste grad noteret - og det varmer mere end I nogensinde forestiller jer, skriver han og fortsætter:

- Hellere en klodset formulering eller gerning, end at gøre den pårørende til et spøgelse på gangen, der ikke må snakkes direkte til. Til tider kan det sgu næsten være rart med en klodset/vittig bemærkning, der for en stund kan få problemet ned på et menneskeligt plan, fremfor den høj-hellige piedestal ens følelsessystem automatisk har placeret det på.

I skrivende stund er Facebook-opslaget blevet liket over 20.000 gange og delt over 5.000 gange, mens over 1.000 har kondoleret og åbent fortalt om deres oplevelser som pårørende i sorg.