Årgang 0

Emma og familien tager afsked med 'Årgang 0': - Hun ville faktisk ikke dele sit liv

Emmas forældre, Lene og Poul-Erik Josefsen, fortæller her om deres datters beslutning om at trække sig ud af programserien om børnene fra 'Årgang 0'.

Som det blev annonceret i september, deltager Emma Josefsen og resten af familien fra Tarm i Vestjylland ikke i den kommende sæson af 'Årgang 0'.

Emma har nemlig besluttet, at hun vil være en helt almindelig teenager, der ikke er kendt som "hende fra tv". Og ifølge hendes forældre, Lene og Poul-Erik, er beslutningen udelukkende hendes egen.

- Vi sagde jo for mange år siden til Emma, at så længe hun syntes, det var sjovt, så var vi selvfølgelig med. Men Emma havde et ønske om ikke at være i fjernsynet mere, fortæller Lene Josefsen, som suppleres af sin mand:

- Hun havde faktisk ikke lyst til at dele sit liv, siger han.

En sej beslutning

Emmas forældre er enige om, at deres datters beslutning er et tegn på, at hun er moden og bevidst om sine egne ønsker.

- Jeg synes, Emma er megasej. At hun som 16-årig ligesom tør at stå ved hendes egne meninger og sige fra, lyder det fra Lene Josefsen, og hendes mand tilføjer.

- Ja, det kan man kun være stolt af, konstaterer han.

Se videoklip øverst om Emmas afsked med 'Årgang 0'.

Vemodigt at stoppe i 'Årgang 0'

For Emmas forældre er det endda temmeligt vemodigt, at det nu er slut med at blive fulgt af tv-holdet bag 'Årgang 0'.

- Vi ville da gerne have fortsat. Og det er lige så meget, fordi vi har været med til at starte projektet op. Så vi vil også gerne være med til at afslutte det. Men helt klart ikke for enhver pris, fordi det er trods alt vigtigere for os, at vores børn har det godt, erkender Emmas mor, der igen suppleres af sin mand:

- Men samtidig var det også underligt. Fordi der manglede ligesom en del af det, som vi plejede at gøre, og noget af det, som vi har gjort i hele vores børns levetid, fortæller Poul-Erik om oplevelsen af ikke længere at blive fulgt af kameraerne.

Emmas mor er tydeligt berørt

Emmas mor er endda tæt på at knibe en tåre over, at det nu er uigenkaldeligt sidste gang, hun er centrum for opmærksomheden.

- Jeg bliver lige siddende her lidt endnu og nyder rampelyset, lyder det fra en tydeligt berørt Lene Josefsen, der dog bryder ud i et befriende grin.

Familien fra Tarm besluttede allerede i foråret 2015 at holde pause fra programmet, fordi Emma på det tidspunkt havde pådraget sig en knæskade, og hendes lillebror Simon var blevet diagnosticeret med Aspergers syndrom.

Men selv om familien dengang var overbeviste om, at de ville vende tilbage i dokumentarserien, endte pausen altså med at blive permanent.

Første afsnit af 'Årgang 0: År 17' vises tirsdag d. 3. januar 2017 kl. 20.00 på TV 2, men har snigpremiere allerede tirsdag d. 27. december på TV 2 Play, hvor også alle tidligere afsnit er tilgængelige.