Årgang 0

'Årgang 0' vender tilbage - sådan går det dem nu

Snart vender de tre unge fra 'Årgang 0' tilbage på tv-skærmen igen. Her kan du få en smagsprøve på, hvad du kan glæde dig til i den kommende sæson.

Når det nye år skydes ind, tages der - traditionen tro - også hul på en ny sæson af 'Årgang 0'.

De første fire tirsdage i 2017 kan seerne følge med i de begivenheder, både på det personlige plan og i verden, der har optaget seriens hovedpersoner, Rachel, Stephanie og Christian, i løbet af 2016.

De tre unge har taget endnu et skridt ind i voksenalderen, og fester, kærester, uddannelse og job begynder at fylde mere og mere. Med både op- og nedture til følge. Se trailer for den nye sæson øverst.

Rachel savner efterskolen

I Sønderjylland fortsætter Rachel med at pendle frem og tilbage mellem hjemmet i Aabenraa og det internationale gymnasium (IB) i Sønderborg.

I starten gik hun i samme klasse som sin to år ældre storebror, David. Men han er nu rykket et klassetrin op og går på IB1, der svarer til 2.g.. Det er de begge helt tilfredse med.

- Det er rart ikke at have sine søskende i klassen. Det var lidt mærkeligt for eksempel at skulle lave gruppearbejde med David, siger Rachel i sæsonpremieren på 'Årgang 0'.

Rachel er imidlertid begyndt at savne det sociale liv på Askov Efterskole, fordi hun har svært ved at knytte nye venskaber i det internationale gymnasium, når hun ikke bor i samme by som sine klassekammerater. Transporten bliver dog snart noget nemmere, for David er i gang med at tage de sidste køretimer, før han skal op til køreprøve.

Forude venter også helt nye udfordringer for dem begge. Rachel forbereder sig på, at hun først skal til Brasilien for at være juniorleder i den internationale børneorganisation CISV og senere et helt år til i Argentina, hvor hun skal bo hos en familie og gå i skole, mens David planlægger at tage på kostskole i Birkerød.

Stephanie fejrer 16 års fødselsdag med abefest

I Slagelse fejrer Stephanie sin 16 års fødselsdag hjemme i kælderen med både pige- og drengevenner - og en hel del alkohol. Så far Christian holder et vågent øje med, hvad der foregår, oppe fra stueetagen.

Stephanie ser også frem til, at hun skal på en tøsetur til London sammen med sin mor, Christina, der gav hende rejsen i konfirmationsgave.

Men hvad Stephanie ikke ved, er, at Christina i lufthavnen har en overraskelse klar til sin datter. Som belønning for, at Stephanie har været sød til at passe sine mindre søskende, mens Christina passede sit job som sygeplejerske, går turen nemlig til New York i stedet.

Til gengæld går det ikke helt så godt for Stephanie i skolen, hvor hun sakker agterud og heller ikke trives i klassen. Men hun satser stadig på at gå direkte i gymnasiet efter niende. Sidste skoledag venter forude, så hun skal snart træffe en afgørelse.

Christian får fritidsjob på fars arbejdsplads

I Aarhus har Christian også planer om at skulle i gymnasiet. Han har lagt sin tennis på hylden for at koncentrere sig fuldt ud om skolearbejdet og kammeraterne, som han har fået et endnu tættere forhold til i det seneste år.

Familien planlægger Christians lillebror, Ludwigs, konfirmation, og til sommer skal alle fem en tur til Italien. Det er noget nyt i forhold til de tidligere sommerferier, hvor turen oftest er gået til Mallorca.

Christian har desuden fået et fritidsjob på samme arbejdsplads som far Mogens. Det passer ham meget godt, at han så kan køre hjem sidst på eftermiddagen sammen med sin far.

Afsked med Emma og familie

I efteråret 2016 meldte Emma og hendes familie i Tarm ud, at de ikke fortsætter i serien. Familien, der har været med siden seriens begyndelse, fortalte i september, at det ikke var nogen nem beslutning for dem, men den rigtige beslutning. I det første program i den nye sæson møder vi kort Emmas forældre, Lene og Poul-Erik:

   - Nu har vi holdt pause i et års tid for at prøve at se, om det var det, vi trængte til for at få lidt ro på familien. Og det har været rigtig godt, men det er så også endt ud i, at vi har taget beslutningen om at stoppe i programmerne. Emma har ikke længere lyst til at dele sit liv, men bare være Emma. Jeg synes, at hun er megasej, når hun som 16-årig tør står ved sine egne meninger og sige fra, fortæller Lene Josefsen.

Fakta om 'Årgang 0'

Produktionsselskabet Easy Film fik over 300 henvendelser, da man i 1999 søgte efter ”gravide” familier, som ville have deres liv skildret på tv i de næste 18 år.

Fem familier blev udvalgt og havde kun dét til fælles, at de fik et barn i begyndelsen af år 2000.

’Årgang 0’ følger børnene til de bliver voksne, og er samtidig en fortælling om det danske samfund, mens det udvikler sig i begyndelsen af det 21. århundrede.

Christian i Aarhus kom først med i tv-serien i 2008 som erstatning for en af de oprindelige deltagere, Mathilde fra Østerbro. I 2016 trak Emma fra Tarm sig fra serien.

Seerne må derfor indstille sig på, at selv om der lige er et kort glimt af Emma, hendes forældre og to mindre brødre i første afsnit i den kommende sæson, vil hun ikke vende tilbage mere i resten af dokumentarserien, der er planlagt at fortsætte til og med år 2018 - med visning af den afsluttende sæson i starten af 2019.

På skærmen siden 1999

'Årgang 0' har fulgt familierne allerede fra 1999, altså året før børnene blev født, og er dermed et portræt af mennesker, der bliver til - og af deres forældre og søskende.

- Det er ret enestående, at en dokumentarserie går ind i sin 17. sæson, og det tror jeg heller ikke, at nogen af os havde troet, den ville, da vi startede på arbejdet med 'Årgang 0', siger tilrettelægger Anne Hjort fra produktionsselskabet Warner Bros. og fortsætter.

- Vi er meget glade for, at det igen er lykkedes i samarbejde med vores medvirkende at skabe fire nye afsnit i den livslange fortælling om vores nu unge medvirkende og deres familier. Jeg tror, seerne vil kunne mærke, at de unge i år for alvor træder i karakter, fastslår hun.

'Årgang 0' er prisbelønnet og er samtidig det dokumentarprogram, som er set af flest danskere overhovedet.

'Årgang 0: År 17' har sæsonpremiere tirsdag d. 3. januar 2017 kl. 20.00 på TV 2, men kan ses allerede fra tirsdag d. 27. december på TV 2 Play, hvor også alle tidligere afsnit er tilgængelige.