Kendte

Sex-sag mod mesterinstruktør lukkes endegyldigt efter årtiers kamp

Den verdenskendte filminstruktør Roman Polanski får lov at blive i Polen og slipper dermed for en retssag om sex med mindreårig i sit hjemland.

Polens højesteret afviser at udvise den fransk-polske filminstruktør Roman Polanski til USA. Det blev afgjort tirsdag. 

Polens højesteret afviser anke og lukker endegyldigt Polanski-sagen i Polen. Det skriver nyhedsbureauet AP. 

Den 83-årige instruktør flygtede fra sit hjem i USA i 1978, kort før han skulle have været mødt op til en retssag, hvor han var anklaget for seksuelt overgreb på den 13-årige Samantha Gailey.

Blå bog: Roman Polanski

  • Født i Frankrig af polske forældre i 1933.
  • Instruerede sin første spillefilm i Knife in the Water' i 1962.
  • Har siden instrueret et hav prisbelønnede og anmelderroste film igennem seks årtier såsom 'Rosemary's Baby', 'Macbeth' 'Chinatown' og 'Pianisten'.
  • Mistede sin anden kone Sharon Tate i 1969, da massemorderen Charles Manson og hans sekt overfaldt og knivdræbte hende og hendes venner i parret fælles hjem. 
  • Er i dag gift med den 50-årige franske skuespillerinde Emmanuelle Seigner, som han har to børn med. 

Siden da har USA krævet Polanski udleveret, men både Frankrig og Polen, hvor Polanski har opholdt sig i de mange år har afvist. 

Anklaget for drugrape

I 1977 blev instruktøren anholdt og anklaget at have voldtaget og bedøvet den 13-årige Samantha Gailey, som han havde taget en række modelbilleder af til magasinet Vogue i skuespilleren Jack Nicholsons hus. 

Polanski indgik efterfølgende forlig med Samantha og hendes familie og erkendte at have haft sex med en mindreårig, mens anklagen om voldtægt frafaldt. Samtidig indgik han en aftale om 90 dage med psykiatrisk evaluering i et statsfængsel. 

Frygtede hårdere dom

Rygter om, at en ny dommer ville gå efter en langt hårdere straf på 50 år, fik dog Polanski til at forlade landet i 1978 få timer før den endelige domsafsigelse. 

Siden da har Roman Polanski, der er gift for tredje gang med skuespillerinden Emmanuelle Seigner, levet på flugt fra de amerikanske myndigheder, der har krævet at få ham udleveret. 

I 2009 besøgte han Schweiz, hvor han blev anholdt og fængslet i to måneder på foranledning af de amerikanske myndigheder, der stadigvæk ønsker ham udleveret. Dernæst kom han i husarrest, men i 2010 afviste de schweiziske myndigheder at udlevere ham. 

Polsk justitsminister utilfreds med Polanski-dom

For godt et år siden afviste en domstol i Krakow at udlevere Polanski, men den afgørelse faldt Polens justitsminister, Zbigniew Ziobro, for brystet.

"Ingen står over loven", sagde ministeren, da han i maj i år indbragte afgørelsen til højesteret.

Nu har Polens højesteret afvist anken og dermed endegyldigt lukket sagen i Polen.