DiCaprios opråb om klimaforandringer er nu vist over 40 millioner gange

Kunne det være hvem som helst, der i en halvanden time lang dokumentarfilm fortæller om klimaforandringer? Nej, mener trendforsker.

Filmen starter med en anekdote fra skuespilleren Leonardo DiCaprios barndom. 

For da han var barn, havde han en indrammet plakat af maleriet 'Lysternes Have' af den hollandske maler Hieronymous Bosch til at hænge over sin barneseng. Maleriet forestiller tre faser på jorden.

Det hjælper i høj grad på hans troværdighed, som fortæller, at han har haft en interesse og passion for det i mange år.

Kirsten Poulsen, trendforsker og direktør i Firstmove

Leonardo DiCaprio

 • Den 11. november 1974 blev Leonardo Wilhelm DiCaprio født i Hollywood, Los Angeles. 
 • Han mor, Irmelin Indenbirken, er født tysk, er skuespiller og filmproducer og har ifølge IMDB haft mindre roller i et par af sønnens film, samt med-producer på hans dokumentarfilm 'The 11th Hour'.  
 • Faren George DiCaprio har italienske rødder og arbejder som tegneserie-forfatter.
 • En af de første roller, der satte Leonardo DiCaprio på verdenskortet var rollen som den mentalt udfordrede dreng Arnie i filmen 'What's Eating Gilbert Grape?', hvilket gav ham sin første ud af i alt fem oscar-nomineringer til dato. 

Jordens spæde begyndelse, menneskets forbrug af jordens ressourcer og til sidst: konsekvenserne deraf. 

Og det er netop det, Leonardo DiCaprios dokumentarfilm 'Before the flood', som er lavet i samarbejde med National Geographic, handler om. For hvis ikke menneskeheden bliver bevidste om deres aktiviteter på jorden, og hvordan det har indflydelse på klimaet, så risikerer vi at ende med oversvømmelser, naturkatastrofer og komplet udslettelse af flere arter.

- Jeg vil gøre alt det, jeg kan, for at lære mere om dette spørgsmål. Jeg vil se for mig selv, hvad der sker, og hvad vi kan gøre, siger skuespilleren Leonardo DiCaprio indledningsvist i filmen, hvor han over en længere rejse undersøger klimaforandringerne.

Dokumentarfilmen er i skrivende stund blevet vist 12.672.756 gange på YouTube. Ifølge National Geographic selv, er den blevet vist over 40 millioner gange. 

Hvorfor Leonardo?

Men hvorfor er det lige, at skuespilleren fra film som 'Titanic', 'The Revenant' og 'Romeo & Julie' skal fortælle os om de konsekvenser, som menneskeskabte klimaforandringer har?

- Som kendt person har man automatisk en stor fanskare og appel for folk. Mange mennesker lytter til, hvad kendte gør, hvad de går op i, hvad de spiser og hvordan de opfører sig, fortæller trendforsker og direktør i Firstmove, Kirsten Poulsen, til TV 2.

- Og så er Leonardo DiCaprio meget sympatisk, han har en bred appel og en behagelig personlighed. Han har aldrig været involveret i en stor skandale, og folk kan generelt godt lide ham. 

Hun fortæller, at andre kendte mennesker ikke ville kunne gøre et lige så godt job som Leonardo DiCaprio.

- Mel Gibson har eksempelvis været på kant med flere ting, og har været involveret i flere skandaler. Her adskiller Leonardo DiCaprio sig, forklarer hun.

Længere nede i artiklen kan du se andre internationale kendte, der også kæmper for miljøet.

Troværdigheden er i orden

Mange klimaorganisationer og velgørenhedsorganisationer har ifølge Kirsten Poulsen flere gange gjort brug af kendte i forbindelse med at skabe opmærksomhed på deres område. 

- Men han (Leonardo DiCaprio, red) er den helt rigtige at bruge her, siger hun. 

Blandt andet fordi Leonardo DiCaprio ikke ud af det blå har fået interesse for miljøet. Han har nemlig siden sine 20'ere været interesseret og kæmpet for miljøet. 

- Det hjælper i høj grad på hans troværdighed, som fortæller, at han har haft en interesse og passion for det i mange år, siger Kirsten Poulsen.

Se den fulde dokumentarfilm på YouTube.

DiCaprio på Grønland

Som en del af filmen besøger Leonardo DiCaprio Grønland. Her fortæller professor Jason E. Box, at hvis temperaturerne fortsætter med at stige, som de gør nu, så vil Grønland forsvinde.

Jason E. Box har siden 2013 forsket i afsmeltning af indlandsisen for De Nationale Geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland. Og det er derfor, Leonardo DiCaprio tager forbi Grønland i sin film 'Before the flood'.

- Det er efterhånden en kliche, at vi forskere siger, at afsmeltningen er værre hver eneste år, end vi troede. Det er rigtigt, at den er det, men vi må ikke glemme, at det stadig er muligt for mennesket at handle. Det er måske naivt, men jeg håber, at dokumentaren ved at bringe diskussionen op hos mennesker med ideer og magt, og ved at tage mange med på DiCaprios jagt på en løsning, kan gøre en forskel for klimaet, siger Jason E. Box til Politiken.

Maleriet 'Lysternes Have' af Hieronymous Bosch både starter og lukker Leonardo DiCaprios film. For når man lukker lågerne til det originale maleri, der hænger på Prado Museum i Madrid, dukker der et nyt maleri op på forsiden.

Det forestiller kloden som en enorm glaskugle. Og som Leonardo DiCaprio siger:

- Det er næsten som om, Bosch ville vise os, hvor skrøbelig vores atmosfære er omsluttet af glas.

Kendte, der kæmper for klimaet

 1. Mark Ruffalo

  Han er ikke kun skuespiller. Han er også miljøaktivist og har flere gange talt mod brugen af fracking til at udvinde olie og naturgasser i undergrunden. 

  Han har stiftet 'The Solutions Project' og 'Water Defense'. Med sine egne ord beskriver han sig som 'Miljøaktivist med et øje for en bedre, lysere, renere og mere håbefuld fremtid for os alle'.

 2. Emma Thompson

  Skuespillerinden Emma Thompson bruger en del af sin tid på at overbevise klima-skeptikerne i sin regering om, at de skal gøre noget ved problemet. 

  - Vi er i stand til at løse problemet, vi er skal bare gå det gjort.

 3. Arnold Schwarznegger

  Der er ikke det, Arnold Schwarznegger ikke kan. Det er hans CV et bevis på. Derfor kommer det formentlig ikke som en overraskelse, at han også er miljøaktivist.

   

  - Jeg er fuldstændig ligeglad med, om du tror på klimaforandringerne... Jeg er ligeglad med, hvem der har ret i videnskaben. Jeg håber bare, at du vil slutte dig til mig på vejen mod en smartere, renere, mere sund og indbringende energy forsyning, skrev han i en post på sin Facebookside.

 4. Don Cheadle

  Med en lang fortid på skærmen, besluttede skuespilleren Don Cheadle i 2015 at blive en ambassadør for FN's Miljø program. 

  - Jeg håber, at jeg kan bruge min berømthed til at motivere folk til at bidrage med at flytte vors globale samfund væk fra randen. Jeg er overrasket over, at miløjet ikke er på toppen af vores agenda. Hvad er mere end mad og ren luft? Vi har brug for et ordenligt skub.

 5. Jessica Alba

  Med grundlæggelsen af sit firma The Honest Company, der specialiserer sig i miljøvenlige produkter, har hun vist, hvordan firmaer kan have en stor rolle i kampen mod klimaforandringer samtidig med, at de får en profit.

 6. Robert Redford

  I december 2015 opfordrede skuespilleren, instruktøren og grundlæggeren af Sundance Film Festival, Robert Redford, forud for FNs historiske møde i Paris om klimaforandringer alle verdens ledere til at reagere.

  - Denne december må verden samle sig mod et fælles mål. For se, det er nu. Det er vores planet, vores eneste kilde til liv. Dette er formentlig vores sidst chance.

 7. Ian Somerhalder

  Skuespilleren Ian Somerhalder brænder så meget for miljøet og dyrerettigheder, at han har oprettet The Ian Somerhalder Foundation, som har fokus på netop de to områder. 

 8. Pharrel Williams

  Pharrel Williams bruger ligesom mange andre kendte sin stemme til at sætte fokus på et problem. Herunder klimaforandringer. 

  Det gjorde han sammen med Climate Reality forud for FN-mødet i Paris, hvor han spredte budskabet om klimaforandringer.

Kilder: climaterealityproject.org