Kendte

Ghita Nørby: For mig er der altid et håb

81-årige Ghita Nørby synes, at aktiv dødshjælp er et vigtigt emne at bringe op til debat. Men personligt har hun svært ved at forholde sig til det.

I forberedelserne til rollen som den uhelbredeligt syge Esther i filmen 'Stille hjerte' brugte Ghita Nørby meget tid på lange samtaler med instruktøren Bille August og de øvrige skuespillere på holdet.

Især kredsede samtalerne sig om, hvad der sker med et menneske, der lider af den dødelige, nerve- og muskelnedbrydende sklerose-sygdom ALS, og hvordan man kan nå dertil, at man ønsker hjælp til at tage livet af sig selv.

Begrebet aktiv dødshjælp er særligt aktuelt netop nu, hvor en 78-årig, dansk mand for nylig blev dømt for at hjælpe sin syge kone til at dø, hvilket har bragt emnet op til debat igen blandt politikere og i befolkningen.

- Det er et voldsomt stort emne, som de færreste har en løsning på. Men det er også et meget vigtigt emne. Så det er godt, at vi med filmen kan gå ind og lave et bud på, hvordan tingene KAN se ud i en lille familie. Så det forhåbentlig kan skabe en vigtig debat, siger Ghita Nørby til TV 2.

"Jeg kunne ikke være med i sådan en beslutning"

I 'Stille hjerte' beslutter Ghita Nørbys karakter, Esther, sig for, at hun vil tilbringe en sidste weekend med sin familie, så de kan tage ordentlig asked, inden hun mandag morgen vil indtage en dødbringende dosis medicin med hjælp fra sin mand, lægen Poul, spillet af Morten Grunwald.

Familien, som udover Esther og Poul består af de to voksne døtre, Heidi (Paprika Steen) og Sanne (Danica Curcic), Heidis mand Michael (Jens Albinus) og Sannes kæreste Dennis (Pilou Asbæk) samt barnebarnet Jonathan (Oskar Sælan Halskov), er alle indforståede med Esthers beslutning og har lovet at lade hende gennemføre selvmordet. En aftale, som døtrene imidlertid fortryder undervejs, hvor gamle konflikter dukker op til overfladen.

For Ghita Nørby selv er det svært at forholde sig konkret til emnet aktiv dødshjælp, da hun ikke har været i en situation, hvor det var aktuelt. Men hun er ret sikker på, at hun aldrig ville kunne gennemføre det, hverken på egne eller andres vegne.

- Jeg kunne ikke være med i sådan en beslutning. For mig er der altid et håb, og jeg lever livet fra dag til dag, siger Ghita Nørby, som dog generelt ikke bryder sig om at besvare hypotetiske spørgsmål.

- Når et spørgsmål indledes med et "hvis nu", fører det til et tænkt svar, og efter min mening er det noget underligt kunstigt noget, lyder det fra den 81-årige skuespiller.

En meget sigende scene

Noget, som Ghita Nørby hellere vil forholde sig til, er skuespillet og de enkelte scener i filmen.

Én af de scener, som umiddelbart gør indtryk på publikum, er ankomstscenen, hvor Heidi (Paprika Steen) står i køkkenet med sine forældre og giver sin mor et salt- og pebersæt i værtindegave. Selv om hun inderst inde ved, at moderen formentlig er død om 48 timer.

Hvad gør vi, når vi ikke ved, hvad vi skal gøre?

Ghita Nørby, skuespiller

- Det er en meget sigende scene. For det er jo en akavet situation. Hvad gør vi, når vi ikke ved, hvad vi skal gøre?, siger Ghita Nørby og fortsætter.

- Men det er også en kærlighedsgerning. Heidi vil så gerne gøre det bedste for sin mor. Det er meget menneskeligt. Og samtidig viser Esthers ret ukærlige reaktion på gaven, at mor og datter ikke har det samme syn på tingene. Hun forholder sig til den barske situation, som den er, forklarer skuespilleren. Se den omtalte scene i videoklippet øverst.

Mange mangler modet

En film, der har aktiv dødshjælp som tema, vil få de fleste mennesker til at tænke dystre tanker om deres egen død. Men for Ghita Nørby er døden i sig selv ikke skræmmende.

- Døden er en ting, vi alle har til fælles, og vi véd, at den kommer, men ikke hvordan og hvornår, og vi har forskellige måder at tackle den på. Jeg bekymrer mig ikke, siger Ghita Nørby, som mener, at det først og fremmest handler om at bruge livet, mens man har det.

- Der er for mange mennesker, der gemmer sig. De mangler modet til at springe ud i tilværelsen, lukke op for mangfoldigheden og tage imod tingene, både de gode og onde, med fremstrakt hånd.

- Jeg kan slet ikke lade være! For mig er det et behov! Jeg lever gerne dagen i morgen, og når jeg slår øjnene op, lærer jeg noget nyt. Det slår ikke fejl, konstaterer hun.

Kunne ikke sige nej til Bille

For Ghita Nørby var perioden med indspilningen af 'Stille hjerte' ekstra krævende, fordi hun allerede var engageret i to hovedroller på Det Kongelige Teater på det tidspunkt, hvor filmoptagelserne fandt sted i Kerteminde på Fyn. Men hun kunne ikke sige nej til et tilbud fra Bille August.

- Det er altid en stor fornøjelse at arbejde sammen med Bille. Han er en fantastisk kunstner og et meget fint menneske. Vi har været gode venner i mange år (siden 'Den gode vilje' i 1992, red.), og vi har en kemi, der passer sammen, fortæller Ghita Nørby, som dog godt kunne mærke, at den tredobbelte arbejdsbyrde tog hårdt på hende.

- Det var et meget stort arbejde, og jeg ville ikke gøre det i dag, fastslår skuespilleren.

Se videoklip nedenfor, hvor Ghita Nørby interviewes af TV 2-reporter Ole Kolster under optagelserne til 'Stille hjerte' i 2014.

Ghita Nørby sagde ja tak til at medvirke i 'Stille hjerte' på Fyn, samtidig med at hun passede to forestillinger på Det kgl. Teater.

Selv om Ghita Nørby altid har været en notorisk arbejdshest, har den folkekære skuespiller måttet erkende, at teatret er blevet for krævende. Så til næste år, hvor hun kan fejre sit 60 års skuespillerjubilæum, spiller hun samtidig sin sidste rolle på den skrå scene.

- Rollen som Sarah Bernhardt på Folketeatret bliver min afskedsforestilling, siger Ghita Nørby, som dog stadig er åben over for film og tv-roller.

Gik du glip af søndagens tv-premiere på 'Stille hjerte', kan du se genudsendelsen torsdag d. 13. oktober kl. 20.00 på TV 2 Charlie