Kendte

Bille August påvirket af nær bekendts uværdige død

Instruktør Bille August har bedt familien om aktiv dødshjælp, hvis han skulle blive ramt af en nedbrydende sygdom. For han ønsker at dø med værdighed.

Aktiv dødshjælp er et begreb, som de fleste af os føler os fremmedgjorte overfor, og som vi derfor har svært ved at tage stilling til.

Men i Bille Augusts seneste film, 'Stille hjerte', som fik tv-premiere på TV 2 søndag aften, bliver problemstillingen pludselig meget menneskeliggjort og konkret, da en familie samles for at tage afsked med en elsket mor, mormor og svigermor, som har besluttet sig for at afslutte sit liv, når weekenden er ovre.

Altsammen handler det om, at man ikke vil miste dén, man elsker så højt.

Bille August, instruktør

- Det er klart, at det er et alvorligt emne, fordi familiens kvindelige overhoved, Esther, lider af den her rædselsfulde sygdom ALS, som gør, at hun vil forsvinde langsomt og på en meget uværdig måde fra jordens overflade, siger instruktør Bille August til TV 2 og fortsætter.

- Men samtidig er der tale om en smuk kærlighedshistorie. For de her mennesker er jo samlet for at give udtryk for deres følelser nu, hvor de har den sidste mulighed for det, og det er jo klart, at der kommer nogle voldsomme følelser frem. Både positive og negative. Men altsammen handler det om, at man ikke vil miste dén, man elsker så højt, siger han.

I videoklippet øverst fortæller Bille August om sit arbejde med filmen 'Stille hjerte'.

Har lavet aftale med sine nærmeste

I forbindelse med forarbejdet til filmen talte Bille August med både læger, eksperter og patienter, som kunne fortælle om, hvordan forløbet med den uhelbredelige sklerose-sygdom ALS er.

Jeg har aftalt med mine nærmeste, at jeg i sådan en situation vil bede om hjælp.

Bille August, instruktør

- Når man beskæftiger sig med en hovedperson, som lider af en alvorlig sygdom, er det vigtigt at lave et grundigt researcharbejde. Så Ghita Nørby (der spiller hovedrollen som Esther, red.) og jeg brugte meget tid på at tale det igennem, fortæller Bille August, der samtidig har gjort sig en del personlige overvejelser.

- Jeg har selvfølgelig tænkt meget over, hvordan min egen holdning til aktiv dødshjælp er. Jeg tror, at hvis jeg endte i en situation, som vores hovedperson i 'Stille hjerte' gør, hvor man er så ubehjælpelig til sidst, så ville jeg skåne min familie for at skulle se mig sådan. Så jeg har aftalt med mine nærmeste, at jeg i sådan en situation vil bede om hjælp, konstaterer den 67-årige instruktør. Se videoklip nedenfor.

Her er Bille Augusts svar på, om han ville modtage aktiv dødshjælp

Påvirket af trist oplevelse fra det virkelige liv

Det er dog ikke kun i forbindelse med researcharbejdet og optagelserne til familiedramaet 'Stille hjerte', at Bille August har fået stof til eftertanke. Også i privatlivet har han haft en stærk oplevelse, der har påvirket hans holdning til aktiv dødshjælp.

Familiemedlemmerne skulle skifte ble på hende og made hende, og hun visnede ind.

Bille August, instruktør

- En af mine nære bekendte, en ældre kvinde, har gennem hele sit liv sagt: Hvis det kommer dertil, at jeg ender som en grønsag og er hjælpeløs, så hjælp mig for guds skyld! Jeg vil dø værdigt!, fortæller instruktøren og fortsætter.

- Selvfølgelig gik det sådan, at den her kvinde fik konstateret en galopperende, alvorlig kræftsygdom, som gjorde, at hun kun havde to-tre måneder tilbage at leve i, og hun endte som en grønsag. Familiemedlemmerne skulle skifte ble på hende og made hende, og hun visnede ind. Det var så uværdigt for hende. Så dér ville man ønske, at det kunne være foregået på en anden måde, erkender han.

Den sidste tid er printet i de pårørendes hjerner

Selv om Bille August personligt ønsker at få en værdig død, mener han i lige så høj grad, at det er vigtigt at tage hensyn til de nærmeste.

- Hvis man får en så alvorlig sygdom som ALS eller en form for kræftsygdom, og man ved, at den resterende del af ens liv vil være slem for én selv og ens pårørende, så vil det - dels for ens egen skyld, men lige så meget for de pårørendes skyld - måske være bedst at få hjælp til at gøre en ende på det, siger han og tilføjer.

- I tilfældet med min kvindelige bekendte, som fik så uværdig en død, så vil det billede, hendes voksne børn og børnebørnene for den sags skyld, har af hende, være fra de sidste to måneder. Det er klart, at de også har et andet billede af hende. Men billedet af den sidste tid vil være printet ind i deres hjerner. Det vil sige billedet af et menneske, som intet har at gøre med resten af det liv, som det menneske levede, påpeger han.

Ambivalent over for lovliggørelse

Ifølge den nuværende lovgivning er det, som bekendt, ikke tilladt at udføre eller modtage aktiv dødshjælp i Danmark, og Bille August er da også i tvivl om, hvorvidt det bør lovliggøres.

- Jeg må sige, at jeg er meget ambivalent over for det. Der er jo en risiko for, at aktiv dødshjælp kan misbruges. For eksempel hvis ældre mennesker føler, at de er en belastning for samfundet eller deres familie og derfor vælger at dø.

- Heldigvis er jeg ikke politiker. Men jeg synes, det er noget, vi skal diskutere i samfundet. I og med, at vi lever længere, og lægerne er i stand til at holde os i live længere, end hvad godt er, så er det vigtigt, at vi forholder os til det, konkluderer han.

Har kun fået positive reaktioner - selv i katolske lande

På trods af at filmen 'Stille hjerte' således behandler et meget kontoversielt emne, har Bille August kun fået positive reaktioner.

- Overalt hvor jeg har rejst og præsenteret filmen, har den fået en fantastisk modtagelse. Både i Danmark, men også i udlandet. Blandt andet var jeg jo til verdenspremiere på filmen i Spanien, som er et katolsk land, hvor aktiv dødshjælp nærmest er et tabu. Men folk var vildt optagede af filmen, og den har fået strålende anmeldelser og haft en stor publikumsmæssig opbakning, siger den Oscarvindende instruktør og fortsætter.

- Det, der er spændende ved den, er jo, at når man snakker om filmen, snakker man ikke kun om selve familiedramaet, man snakker også om aktiv dødshjælp. Om livet i det hele taget. Jeg synes, det er spændende, at en film på den måde kan berøre folk udover det, der sker på lærredet, og at den kan tale til nogle andre ting i publikum.

Ved verdenspremieren i San Sebastián i september 2014 gjorde filmen så meget indtryk, at publikum kvitterede med ti minutters stående klapsalver efter filmens første fremvisning, og herhjemme modtog 'Stille hjerte' hele fire priser ved Bodil-uddelingen 2015, blandt andet for Bedste film og Bedste manuskript (Christian Torpe).

Stor instruktør-drøm blev opfyldt

Udover at 'Stille hjerte' har en række af Danmarks dygtigste skuespillere på rollelisten, deriblandt som nævnt Ghita Nørby samt Morten Grunwald, Pilou Asbæk, Danica Curcic og Paprika Steen, er der ifølge instruktøren også en anden særlig grund til dens succes.

- Jeg har altid ønsket mig som instruktør at få lov til at lave en film, som foregår på én location. Så dét at tilbringe fem-seks uger i træk sammen med nogle fremragende skuespillere i et hus på Fyn var opfyldelsen af en stor drøm, siger Bille August og uddyber.

- Det, at alle var på stedet samtidig, betød, at vi havde mulighed for at filme i kontinuitet. Altså, så vi startede med første scene og sluttede med den sidste scene. Det gav en vidunderlig oplevelse for alle involverede, at vi ikke var tvunget til at hoppe rundt i handlingen. Samtidig var hele holdet så sammentømret, og skuespillerne var velforberedte og VILLE det. Så det blev en meget koncentreret proces at lave optagelserne, men også en meget frugtbar og lykkelig proces, slutter han.

Gik du glip af tv-premieren på 'Stille hjerte' søndag, kan du se genudsendelsen torsdag d. 13. oktober kl. 20.00 på TV 2 Charlie