Kendte

Jussi Adler: Vi er blevet for egoistiske

Jussi Adler-Olsen er aktuel med bogen 'Selfie', der har et klart budskab til 'selfie-generationen'.

Mig, mig, mig. Er vi blevet for egoistiske?

Det mener Danmarks bedst sælgende forfatter, Jussi Adler-Olsen, som i dag - torsdag - sender sin seneste bog i Afdeling Q-serien på gaden. Bogen er nummer syv i rækken af de storsælgende bøger og har allerede fået flotte anmeldelser - Ekstra Bladet og Jyllands Posten giver eksempelvis fem stjerner.

Den nyeste bog i rækken hedder 'Selfies', er i butikkerne fra i dag og indeholder blandt andet et budskab til 'selfie-generationen'.

- Titlen dækker det begreb, som vi har kendt i rigtig mange år i Danmark. Det er mine behov, der kommer før alle andres, men I skal ikke kræve noget af mig, forklarer han i 'Go' morgen Danmark'.

Vi forventer, folk indordner sig

Jussi Adler-Olsen mener, at netop den holdning er et 'kæmpe problem'.

- Folk kan ikke modtage en kollektiv besked, ordre eller udelukke deres egen familie for helheden. Det er altid den, der kommer først. At få dækket mine behov er vigtigere end at få dækket dine.

Han mener, at danskere er blevet mere egoistiske med årene, fordi netop tankegangen at 'det er min ret til at gøre det, jeg gør, og så må andre indordne sig' bliver mere og mere udbredt. 

I 'Selfie' fokuseres der på nogle unge piger og deres ret til at gøre, hvad de gerne vil have, der skal ske i deres liv - uden at være indstillet på, at det kræver modydelser.

Hør Jussi Adler-Olsen fortælle meget mere om hans nye bog i klippet øverst i artiklen. Herunder kan du se Jussi Adler-Olsen fortælle sine Facebookfølgere, hvordan det er at udgive endnu en bog.

Sådan kom temaet til ham

I de fleste tilfælde har Jussi Adler-Olsen et overordnet samfundsrelevant emne, som hans bøger også skal kredse om. Men med ’Selfie’ kom ideen udefra.

Han fortæller, at en jurist fra Københavns Kommunes socialvæsen for fire år siden fortalte ham: ’Er du klar over, hvilken bombe vi har under systemet?’.

- Det var jeg så ikke, siger Jussi Adler-Olsen og fortsætter:

- Så jeg gik ind og så, at fænomenet, som hun talte om, faktisk var et godt spejlbillede på, hvordan vores samfund i al almindelighed udvikler sig.

Ingen missionering

Der er ingen tvivl om, at Jussi Adler-Olsens krimier er meget mere end nogle spændende historier. Han tænker over det overordnede tema – dog uden at ville missionere:

- Hvis det kunne lykkes, så var jeg ude på det, men jeg ved, at det ikke er muligt.

Herunder kan du se Jussi Adler-Olsen fortælle mere om, hvad han gerne politisk vil pege på.

Jussi Adler-Olsen fortæller her om de mere politiske linjer i hans nye bog 'Selfie'

Efter Jussi Adler-Olsens besøg i 'Go' morgen Danmark' chattede han med TV 2s brugere her på tv2.dk.

Du kan læse chatten her.

Rigtig mange ville gerne vide, hvad Jussi Adler-Olsens bedste råd er til dem, der gerne vil give sig i kast med at skrive.

Her svarede han følgende:

- Sørg for at have et liv først, og når du så har et liv, så beskriv det ud fra nogle vinkler, som du aldrig har set før.

- Hvis du er meget ung, så skriv ikke om dig selv, men som du ser verden, for ingen ved, hvordan du ser verden.

Og det sidste råd lød på:

- Skriv stort, så bliver du stor.

Du kan se hele interviewet med Jussi Adler-Olsen på TV 2 Play.