Husker du kæmpehittet 'Transparent and Glasslike'? Her er den voldelige historie bag

Det er ikke alle, der ved det, men Carparks Norths storhit 'Transparent and Glasslike' er skrevet om et brutalt overfald, forsangeren blev udsat for.

I 1999 sad Lau Højen fra Carpark North og ventede på et tog midt om natten i Aarhus, da to unge fyre pludselig passede ham op og bad om hans penge. 

- Jeg sagde til dem, at det skulle de ikke gøre, og så overfaldt de mig helt uprovokeret, fortæller han. 

 Den dengang 19-årige Lau modtog adskillige slag i ansigtet og mistede fire fortænder, før der skete noget. 

- Pludselig kørte en taxachauffør hen og bremsede op foran dem og skræmte dem væk. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad der var sket, hvis den taxa ikke var kommet. Jeg tror faktisk, det var en kvinde, der så det, satte sig ind i taxaen og fik chaufføren til at køre derhen. Jeg tog ud med mine forældre efterfølgende og gav hende en buket blomster, fortæller Lau Højen til TV 2. 

Skrev kæmpehit om overfaldet

Det brutale overfald fik Lau Højen til at skrive teksten til Carpark Norhts ubetinget største hit 'Transparent and Glasslike', der udkom i 2003, og søndag aften fortolkede Fallulah hittet i 'Toppen af poppen'. 

Da Fallulah spørger, hvad sangen med omkvædet "I forgive, I pretend, Not to smile, Cause I am, Stronger than you, You're transparent and glasslike" handler om, bliver det svært for Lau Høien at fortælle historien, for han er tydeligt påvirket af både episoden og sangen. 

- Lige præcis den her sang, er den vigtigste sang for mig. Den betyder så meget for mig, jeg har svært ved at begribe, hvor meget den faktisk betyder, det var også derfor, jeg blev rørt af det. Jeg blev nødt til lige at få et øjeblik, så jeg kunne sunde mig, fortæller Lau Højen i programmet. 

Spottet af folkene bag dansk gyserfilm

En måned efter overfaldet fik Lau Højen et angstanfald, men det tog ham noget tid, endnu flere angstanfald og et møde med en psykolog, før han forstod, at det var dét, der var tale om. Kort tid efter skrev han 'Transparent and glasslike':

- Den handler om, hvordan man kan se igennem de mennesker, der slog på mig; at de havde haft en totalt nederen barndom, eller oplevet et eller andet forfærdeligt, der gjorde, at de havde brug for at slå på mig, og samtidig følte jeg mig stærkere end dem, fordi jeg havde haft en fantastisk barndom, siger han. 

Sangen blev spottet af folkene bag den danske gyserfilm 'Midsommer', hvor den blev brugt som soundtrack i 2003 og gav gruppen sit gennembrud. 

Har ikke andet end hån til overs for dem

Og selvom mange sikkert forbinder 'Transparent and Glasslike' med gyseren 'Midsommer', har den altså en helt anden, men lige så uhyggelig betydning for Lau Højen. 

- Jeg tænker ikke på overfaldet hver eneste gang, jeg synger sangen, men jævnligt. Så kan jeg mærke, hvad sangen betyder for mig, når jeg synger teksten, og jeg tænker, at jeg ikke har andet end hån til overs for dem, og at jeg har ondt af dem.

Fallulah var ikke den eneste, der rørte Lau Højen med sin sang søndag, det gjorde Ida Corrs version af Carparks Norths 'Within my reach' også. Hør den her: