Toppen af poppen

Peter A.G. afslører kæmpe Gnags-drama: Brækkede hånd i slåskamp med storebror

Peter A. G. og hans bror Jens har været rygende uvenner over deres fælles band Gnags. Så rygende uvenner, at de har været oppe at slås.

Peter A.G. brækker hånden, da han svinger den ind i den gule mustensvæg et sted i Randers.

Hans storebror Jens når at afvige hans slag, der i stedet rammer muren lige ved siden af et billede af den danske bokser Jørgen 'Gamle' Hansen.

Så langede jeg ud efter ham, og så endte jeg med at smadre min hånd ind i væggen.

Peter A. G., stifter af og forsanger i Gnags

- Det er fordi, at det er rockmusik. Man er i lidenskabens vold, fortæller han til TV 2. 

Forud for episoden har bandet, som brødrene Peter og Jens Gjerluff Nielsen dannede i 1966, spillet en koncert. Under et af de sidste numre opdager bandmedlemmerne, at nogen har kastet en springkniv op på scenen. Den er landet inde ved trommesættet - uden den har ramt nogen på scenen.

- Den ramte ikke mig, og jeg troede bare, at det var en blitz - du ved, en af de helt gamle med små pærer.

Og da Jens lod en kommentar falde om, at Peter skulle 'lade være med at lukke så meget lort ud på scenen', blev det for meget for lillebroderen. 

- Så langede jeg ud efter ham, og så endte jeg med at smadre min hånd ind i væggen, fortæller den 63-årige forsanger.

Se 'Toppen af poppen' med Peter A. G. søndag aften klokken 20.00 på TV 2. Eller allerede nu på TV 2 PLAY

Gnags anno 1980 på Københavns Hovedbanegård.

Det har altid slået gnister

De to brødre voksede op i Skjern i Vestjylland. Her startede de allerede bandet Gnags i deres tidlige teenage-år. Og det var for det meste i den sammenhæng, at de to brødre kom op at slås. 

- Hvis jeg er dansk højskole og salmetradition, så er han blues. Og det har vi altid udnyttet.

- Vi har altid slået gnister, fordi det betød så meget for os.

Måden at løse problemerne på, skyldes ifølge Peter A. G. de to brødres opvækst. 

- Det var utroligt, at to så fornuftige mennesker ikke kan løse det anderledes, men vi er fra 50’erne, sådan løste vi det dengang.

- Der var ingen psykologer til at sige 'hey lade lige være med at slås', og vi sladrede ikke til de voksne, så der var ingen til at overvåge os, forklarer han. 

Brødrene Gjerluff Nielsen har dog ikke sloges i langt tid.

- Vi har ikke sloges siden vi var 48. Vi er blevet for gamle til at slås.

Peter A. G. er sammen med en lang række af danske kunstnere med i denne sæson af 'Toppen af poppen'.

Slås om 'Den dejligste morgen'

De to brødre har været oppe at toppes flere gange gennem deres karriere i Gnags. Det fortæller Peter A. G. i søndagens afsnit af 'Toppen af poppen'.

Blandt andet da bandet modtog sangen 'Den dejligste morgen' med posten og skulle høre den igennem. Sangen var skrevet af Peter, og han havde en klar følelse af, hvordan sangen skulle lyde og dermed føles. 

- Så går vi ind og hører den. Og så bliver jeg så skuffet, så jeg kan slet ikke beskrive det. Fordi der var noget ved den stemning, der ikke var, som jeg havde oplevet det. 

Peters bror Jens er til gengæld vild med udgaven, og lader nok engang en kommentar falde.

- Han siger: 'du kan sgu da heller ikke leve dig ind i noget'. Og det mest bizarre er, at 'Den dejligste morgen i 100 år' ender i et kæmpe slagsmål', fortæller Peter A. G. 

Sangen endte med at blive i den udgave, som du kender den dag i dag.

Se Peter A. G. fortælle om episoden i videoen øverst i artiklen.

Toppen af poppen: Her er sjette sæsons deltagere

 1. Peter A.G. Nielsen

  63-årige Peter A.G. Nielsen er bedst kendt som forsanger for bandet Gnags, som han startede tilbage i 1966 sammen med sin bror Jens A.G. Nielsen. 

  Lidt hurtig hovedregning viser, at Gnags i år har 50 års jubilæum, hvilket bliver fejret med en sommerturné rundt i landet.

  Peter A.G.s 'Under Bøgen' er optaget i Den Danske Musikkanon. Derudover har han vundet adskillige priser gennem årene.

  Gnags har gennem tiden haft mange hits blandt andre 'Mr. Swing King', Vilde Kaniner', Slingrer Ned Ad Vestergade', 'Danmark' og 'Den Dejligste Morgen'. 

 2. Hanne Boel

  Danske Hanne Boel har været aktiv sangerinde siden 1981 og har derfor en årelang karriere bag sig.

  Hun spænder genremæssigt vidt og har både sunget kirkekor, gospel, soul, jazz, rock og pop. Hun har vundet flere priser - blandt andet den eftertragtede Grammy-pris. Og så har hun også haft international succes.

  Hun har et samlet pladesalg på 2,5 millioner plader.

 3. Ida Corr

  Ida Corr startede allerede sangkarrieren tidligt. Hun vandt som 11-årig det danske børne Melodi Grand Prix, og som 16-årig opvarmede hun for The Sandmen på Skanderborg Festival.

  Men det var først i 2005, at hun debuterede med sit første soloalbum 'Streetdiva' og to år efter fik hun et internationalt klubhit.

  Hittet var 'Let Me Think About It', som blev remixet af dj'en Fedde le Grand, og den gik ind som nummer et på dance-hitlisterne i Storbritannien og USA.

 4. Fallulah

  31-årige Fallulah med det borgerlige navn Maria Apetri udkom med sin første plade i 2010.

  Hun beskriver selv sin musik som 'rocket og dansabel folk-musik'. Hun har tilføjet popgenren sit eget twist med indierock og Balkan-beats.

  Fallulahs far er fra Rumænien og er koreograf i balkandans, mens hendes mor er danserinde.

  Du kender garanteret hittet 'Out of it', som var titelmelodien til DRs serie 'Lykke'.

 5. Lau Højen

  Lau Højen er forsanger i rockbandet Carpark North, som blev dannet tilbage i 1999. Bandet udgav deres første plade i 2003 og har vundet flere priser.

  Lau Højen spiller guitar, mens Søren Balslev spiller bas - de to mødte allerede hinanden på Mellerup Efterskole.

  Du kender garanteret hittet 'Transparent' som blandt andet fungerede som soundtrack til den danske ungdomsgyser 'Midsommer'.

 6. Djämes Braun

  De fleste har nok hørt omkvæddet 'Jeg kigger på fugle, hvorfor ik, hvorfor ik, når de sidder på min hæk', som blev udgivet i 2014 og hittede og fik to gange platin.

  Djämes Braun består af to mænd - Lasse Kramhøft også kaldet 'Pilfinger' og Kent Pedersen - også kaldet Kenno, og netop denne konstellation blev kendt gennem DRs Karrierekanonen.

 7. Troels Gustavsen

  Noah startede som en popduo bestående af Troels Gustavsen og Lasse Dyrholm, men blev senere halveret til kun at bestå af Troels Gustavsen.

  Inden det skete hittede de med sangene 'Alt er forbi' og 'Over byen'. Sidstnævnte modtog guld for download og dobbeltplatin for streams. Sangen blev et regulært radiohit med en andenplads som højeste placering på den danske airplaychart.