Kendte

Efter kræftsygdom: Nu udgiver manden bag stor ungdomsklassiker ny bog

Det er 31 år siden, at Klaus Lynggaard skrev 'Martin og Victoria', men nu har et hårdt kemoforløb givet ham modet på endnu en skønlitterær bog.

Han forsvandt næsten lige så hurtigt, som han kom frem. Før 1985 var der ikke mange, der kendte til forfatteren Klaus Lynggaard, men med den skelsættende ungdomsklassiker 'Martin og Victoria' gjorde han et uudsletteligt indtryk på unge i  80'erne, 90'erne og 00'erne - og mange elever er blevet præsenteret for bogen i folkeskolen. 

Succesen ledte til alkoholmisbrug

Men den kæmpe store succes var en blandet fornøjelse for den dengang 28-årige Klaus Lynggaard, der havde svært ved at kapere opmærksomheden og de mange penge, der pludselig begyndte at tikke ind på kontoen. 

- Efter en meget fattig ungdom kom jeg pludselig til penge, og så tog mit alkoholforbrug fart, og jeg kom faktisk i alkoholafvæning i 1989, fortæller Klaus Lynggaard, da han gæster i Go' morgen Danmark tirsdag morgen. 

Succesbogen 'Martin og Victoria'

  • I 1985 udgav den 28-årige forfatter Klaus Lynggaard romanen ’Martin og Victoria’, som lynhurtigt blev meget populær.
  • I romanen følger man den 16-årige Martin, der går op i rockmusik, fester og alkohol og tilhører en venstreorienteret klike. Han forelsker sig i midlertidigt i sin modsætning - den borgerlige, småsnobbede og meget smukke Victoria. De to bliver kærester, men deres forskelligheder giver dem udfordringer.
  • I dag er ’Martin og Victoria’ solgt i mere end 75.000 eksemplarer, oplyser Gyldendal.
  • Lynggaard udgav senere den knapt så succesfulde opfølger 'Victorias år'.

Han var 28 år, da han udgav romanen om den 16-årige venstreorienterede Martins store forelskede i den velstillede og lidt snobbede pige Victoria  - og i dag er bogen, ifølge Gyldendal trykt i cirka 77.000 eksemplarer. 

Kemoen lagde mig død

Siden 'Martin og Victoria' er det dog kun blevet til få bogskriverier fra Klaus Lynggards side - for lysten til at skrive store romaner forsvandt. Men nu har en voldsom oplevelse i hans liv pludselig fået ham til tasterne igen - 31 år efter succesromanen blev udgivet. 

I 2015 fik han konstateret lungekræft, og det benhårde kemoforløb gav ham inspiration til en ny bog. 

- Det er egentlig svært at forklare, men kemoen lagde mig død. Jeg blev meget syg (af kemoen, red.), mere syg end af canceren, som jeg slet ikke vidste, at jeg havde, siger han og fortæller, hvordan han begyndte at indtale dele til sin nye bog, 'Personfølsomme oplysninger', på sin telefon i sygesengen. 

- Teksterne er skrevet med en meget høj dødsbevidsthed kørende og en meget lav angsttærskel. Jeg var hunderæd, mere end jeg nogensinde havde været. Jeg kan ikke sige, hvorfor jeg gjorde det, fortæller han. 

Stadigvæk masser af humor

Humoren som man også kunne opleve i 'Martin og Victoria' kan man dog stadigvæk finde i 'Personfølsomme oplysninger' til trods for bogens alvorlige og triste emne. Klaus Lynggard vil nemlig helst møde selv de mest desperate situationer i livet med latter, fortæller han. 

I dag er Klaus Lynggaard erklæret kræftfri. 

Du kan se interviewet med ham i Go' morgen Danmark i klippet ovenfor.